Gofry z mąki gryczanej

Często, kiedy w torebce zostaje końcówka mąki, mniej oczywistej do pieczenia gofrów np. gryczanej, kokosowej lub ryżowej, wykorzystuje ją właśnie do przyrządzenia gofrów w zdrowszej, bezglutenowej wersji.
Gofry gryczane pachną i smakują orzechowo, są bardziej sycące i pożywne od gofrów z mąki pszennej. Można je przygotować w  wersji na słodko z owocami lub z dżemem. Można również spróbować wytrawnych gofrów z mąki gryczanej i podać je np. z twarogiem i z pomidorem. Serdecznie polecam 🙂

Składniki / 2 porcje
  • 1 szklanka mąki gryczanej nie prażonej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
  • 1 jajko ( osobno żółtko, osobno białko )
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do podania
  • jogurt
  • sezonowe owoce
  • konfitury
Wszystkie składniki oprócz białka, daję do miseczki i dokładnie mieszam.
Białko ubijam na pianę i dodaję do reszty składników. Wszystko delikatnie mieszam.
Gofrownicę dokładnie nagrzewam. Przed dodaniem pierwszej porcji ciasta, delikatnie smakuję olejem. 
Gofry piekę do mocnego zrumienienia. Gotowe odkładam na kratkę. Podaję z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

komentarzy 15

  1. Marzena 5 czerwca 2017 at 19:58 Reply

    Z chęcią bym zjadła takie pyszności 🙂

  2. Renata Czelny-Kawa 5 czerwca 2017 at 20:37 Reply

    Po pierwsze, gratuluję właśnej domeny 🙂
    Po drugie, domena domeną, ale jeśli u Ciebie, to gwarancja również, że jest pysznie 🙂 No i jest! Gofry wymiatają!
    Uściski!

  3. Olka 5 czerwca 2017 at 22:25 Reply

    Super smakowicie wyglądają! 🙂

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 5 czerwca 2017 at 22:46 Reply

    Gofry gryczane to nasze ulubione <3 Uwielbiamy tą mąkę i ten kształt goferków 😀

  5. Magdalena 6 czerwca 2017 at 05:25 Reply

    ale piękne:)

  6. marcelina 6 czerwca 2017 at 07:13 Reply

    Wytrawna wersja bardzo mnie kusi, wyglądają idealnie 🙂

  7. Klaudia 6 czerwca 2017 at 08:30 Reply

    Mnie się ostatnio znudziły zwykłe gofry i też coraz to szukam nowego przepisu i testuje go w moim dezalu. Twój też wypróbuję. Nie wiem jak Wy ale ja to lubię odmianę w kuchni żeby nudno nie było. Nawet jak schabowe robię to staram się je jakoś urozmaicić choćby innymi przyprawami.

  8. Megly 6 czerwca 2017 at 09:06 Reply

    Miałam kiedyś okazję próbować podobnych gofrów. Nawet pomagałam w ich przygotowaniu.
    Wiadomo, są obłędne! Domowe gofry rządzą.
    Tutaj nic bym nie zmieniła, tylko wzięła się czym prędzej do degustacji 😀
    Pozdrawiam serdecznie!

  9. magda 6 czerwca 2017 at 12:59 Reply

    Super apetyczne gofry, żałuję że nie mam gofrownicy 🙂

  10. Gotowanie to proste ! 6 czerwca 2017 at 19:23 Reply

    Przepysznie wyglądają 🙂

  11. Królowa Karo 6 czerwca 2017 at 19:37 Reply

    Jadłam kiedyś naleśniki z mąki gryczanej i czasem do nich wracam, bo to takie moje wspomnienie wakacji we Francji. Ale przyznaję, że do gofrów nie próbowałam jeszcze. Ciekawa jestem smaku.

  12. Ania - Fabryka Pomysłów 6 czerwca 2017 at 20:22 Reply

    w sam raz na leniwie śniadanie 🙂

  13. BEATA REDZIMSKA 7 czerwca 2017 at 11:10 Reply

    Gosiu, jakie pyszne te gofry, juz to czuje przez ekran komputera. Gofry zawsze przypominaja mi moja mame… Nie mam maszynki do robienia gofrow, ale to jest dla mnie taki przecudny smak z mojego dziecinstwa. Pozdrawiam cieplutko. Beata

  14. Kobieta po 30 7 czerwca 2017 at 19:25 Reply

    mąka gryczana na stałe gości w naszej kuchni…gofrów jeszcze nie jadłam, ale sporo ciast, pizzę…wypróbuję Twój przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *