Zapiekanki z serem korycińskim

Bardzo proste zapiekanki z chrupiącą bułką, białym serem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki. Ser Koryciński Swojski wcale mnie nie rozczarował i zachował się tak, jak powinien zachować się ser w zapiekance, czyli roztopił się tak samo, jak topi się ser żółty. 
Taką zapiekanką, można poczęstować nie zapowiedzianych gości. Do bułki będzie pasował plasterek szynki, łososia, czy liść sałaty. Do zapiekanki wybrałam ser z czosnkiem niedźwiedzim, który jest sam w sobie dość pikantny. Dodając ser zwykły śmietankowy, masę serowo – jajeczną, warto doprawić pieprzem, czosnkiem lub ziołami 🙂

Składniki
Ser ścieram na dużych oczkach.
Jajka lekko rozbijam w miseczce ( żółtko i białko nie powinny się dokładnie połączyć )
Do jajek dodaję starty ser i gałkę muszkatołową. Wszystko delikatnie mieszam.
Z bułek ścinam górną część ( około 1/4 bułki ), wycinam miąższ. Miąższ i górną część, można wysuszyć i zmielić, jeżeli używacie bułkę tartą 🙂
Masą serowo – jajeczną nadziewam bułki. Zapiekanki daję do nagrzanego opiekacza lub piekarnika. Zapiekam około 12 minut. Bułki powinny się lekko przyrumienić, a masa powinna się ściąć.
Zapiekanki podaję na ciepło z kiełkami rzodkiewki. Smacznego 🙂

komentarzy 15

  1. Ladylaura. 10 maja 2017 at 18:58 Reply

    Absolutnie obłędne.Tak mnie kusisz tym serem ,że latem na pewno kupię.

    • napiecyku 10 maja 2017 at 20:02 Reply

      Spróbuj koniecznie, koło mnie był sklepik ze zdrową żywnością i tam kupowałam, niestety nie dawno został zamknięty 🙁

  2. Magdalena 10 maja 2017 at 19:48 Reply

    idealne na sycącą kolację:)

  3. Renata Czelny-Kawa 10 maja 2017 at 21:14 Reply

    Świetny sposób podania!
    Na Twoich zdjęciach prezentują się przepięknie!

  4. poproszę dokładkę 11 maja 2017 at 10:04 Reply

    mmm muszą być przepyszne!

  5. Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 maja 2017 at 15:25 Reply

    Wygląda obłędnie. Zawsze chciałyśmy spróbować tego sera 😀

  6. Cukry Proste 11 maja 2017 at 16:31 Reply

    Niby zwykła zapiekana a dzięki takiemu serowi – zupełnie inna:)

  7. Gotowanie to proste ! 11 maja 2017 at 19:18 Reply

    Wyglądają tak że już bym je zjadła 😉

  8. Ewa 11 maja 2017 at 20:00 Reply

    Jak pysznie wyglądają! Kuszą 😉

  9. Megly 11 maja 2017 at 21:27 Reply

    Rewelacyjna propozycja. Domowe zapiekanki? Super! Nigdy czegoś takiego nie robiłam z tym serkirm.
    Muszą smakować wyśmienicie. Zapisuję się w kolejce na spróbowanie 😀
    Pozdrowionka cieplutkie 🙂

  10. piegusek 11 maja 2017 at 21:34 Reply

    o miam!

  11. Agnieszka Wieczorek 12 maja 2017 at 18:44 Reply

    U mnie też ostatnio były zapiekanki w bułce. Uwielbiam je, bo super smakują i świetnie wyglądają. Z serem korycińskim jeszcze nie robiłam, ale na pewno kiedyś spróbuję 🙂

  12. Salvador Dali 13 maja 2017 at 11:53 Reply

    no to mnie zaintrygowałaś tym przepisem 🙂 muszę zrobić na dniach!

  13. zjedz_mnie 15 maja 2017 at 12:13 Reply

    Ser koryciński uwielbiam. Pierwszy raz miałam okazje kupić go na jakimś festynie na Nowym Mieście. Przyznam, że wolę go wcinać saute, ale twoje zapiekanki wyglądają tak apetycznie, że warto się skusić:)

  14. Ania - Fabryka Pomysłów 23 maja 2017 at 22:22 Reply

    smakowite śniadanko! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *