Rogaliki orkiszowe z orzechami na Światowy Dzień Pieczenia

  21 maja przypada Światowy Dzień Pieczenia z Kasią, dlatego z udziałem kostki do pieczenia Kasia, upiekłam orkiszowe rogaliki z nadzieniem orzechowo – kokosowym. Rogaliki będą słodkim dodatkiem do urodzinowego prezentu dla mojej bratanicy, która w maju świętuje czternaste urodziny. Dziewczynka, podobnie jak jej młodsza siostra, jest bardzo rozsądną i śliczną nastolatką. Do tego jest bardzo pogodna i życzliwa 🙂
Rogaliki upiekłam z mieszanki mąki pszennej i zdrowej mąki orkiszowej. Nadzienie, to mieszanka orzechów i kokosu, wymieszanych z pianą ubitą z białek. Samo ciasto wyrabiamy dość sprawnie, kostka Kasia niemalże stapia się expresowo z mąką i resztą składników. Najbardziej czasochłonne jest formowanie rogalików z surowego ciasta, natomiast pieczenie to zaledwie kilkanaście minut. 
Zachęcam Was do przygotowania podobnego wypieku, z okazji Światowego Dnia Pieczenia. Obdarujcie nim bliskie osoby, a zapewniam, że w zamian dostaniecie szerokie uśmiechy 🙂

 

Zaczyn
  • 1/2 szkl. letniego mleka ( u mnie kokosowe )
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 5 dkg. świeżych drożdży
Reszta składników
  • 250 g mąki orkiszowej typ 450
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 kostka do pieczenia Kasia
  • 2 jajka + 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu kokosowego
Składniki na zaczyn delikatnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce.
Kostkę do pieczenia Kasia, dzielę na małe kawałki i dodaję do przesianej mąki. Mąkę i  kostkę Kasia szybko zagniatam. Powstanie coś w rodzaju kruszonki.
Jajka ubijam z cukrem na pianę.
Do kruszonki z mąki i kostki Kasia, dodaję pianę z jajek, zaczyn i aromat kokosowy. Zaczynam wyrabiać ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Jeżeli wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto daję do miseczki, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na dwie godziny.
Składniki na nadzienie
  • 1 białko z jajka ( żółtko użyjemy do smarowania rogalików przed pieczeniem )
  • 1 szklanka orzechów laskowych i włoskich
  • 3/4 szkl. wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru brązowego
Orzechy miksuję na gruboziarnistą mączę i dokładnie mieszam z kokosem
Białko ubijam z cukrem na pianę. Pianę dodaję do mieszanki orzechów i kokosu. Nadzienie gotowe 🙂
Schłodzone ciasto wyciągam z lodówki i dzielę na cztery części. Każdą część rozciągam wałkiem na kształt koła. Koło dzielę na pół i na ćwiartki. Na brzegu powstałych trójkątów, układam małą porcję nadzienia i zwijam rogalik od zewnątrz do środka.
Rogaliki układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale można posmarować żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka.
Pieczemy w temp. 180 stopni, około 14 minut, do zrumienienia. Gotowe rogaliki, odstawiam do przestudzenia na 30 minut.
Rogaliki można z powodzeniem nadziewać również konfiturą z róży, marmoladą lub kremem czekoladowym. Smacznego 🙂

komentarzy 11

  1. Cukry Proste 19 maja 2017 at 17:38 Reply

    Takimi rogalikami nie podzieliłabym się z nikim;)

  2. Agnieszka Wieczorek 19 maja 2017 at 19:46 Reply

    Urocze rogaliki! Wyglądają tak cudownie, że nie mogłabym przestać ich jeść <3

  3. Magdalena 19 maja 2017 at 20:11 Reply

    wspaniałe nadzienie 🙂

  4. Marzena 19 maja 2017 at 20:16 Reply

    Cudowne rogaliki, ja je uwielbiam 🙂

  5. Joanna Ł 20 maja 2017 at 16:23 Reply

    Wspaniałe 🙂 pozdrawiam 🙂

  6. Natalie 21 maja 2017 at 19:36 Reply

    Urocze 🙂 Uwielbiam orzechowe nadzienia!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  7. Megly 22 maja 2017 at 10:02 Reply

    Naprawdę świetne! 🙂 Już od dawna coś takiego mnie kusiło. Teraz już wiem, że niebawem się na nie zdecyduję. Może… bliżej weekendu? 🙂 Pyszne rogaliki.
    Pozdrawiam 🙂

  8. Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 maja 2017 at 22:09 Reply

    Nie pamiętamy kiedy ostatnio jadłyśmy takie wspaniałe, domowe rogaliki 🙂 Bardzo lubimy mąkę orkiszową w wypiekach 🙂

  9. Ladylaura. 23 maja 2017 at 12:20 Reply

    Te rogaliki to coś dla mnie,piękne.

  10. Kobieta po 30 23 maja 2017 at 13:56 Reply

    Margaryny nie używam 🙂 Ale Światowy Dzień Pieczenia według mnie to świetna sprawa 🙂 jestem za

  11. Ania - Fabryka Pomysłów 23 maja 2017 at 20:36 Reply

    porywam jednego do wieczornej herbatki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *