Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Zupa szczawiowo – pokrzywowa

Zupa szczawiowo – pokrzywowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Zupa o przyjemnym, lekko kwaśnym smaku, zagęszczona ryżem i warzywami. Od czasu, do czasu gotuję taką zupę z udziałem szczawiu, który rośnie w ogrodzie, dodaję również świeże listki wiosennej pokrzywy. Taką zupę można zabielić słodką śmietaną lub kremowym serkiem śmietankowym  🙂

Składniki
  • 1, 5 litra wywaru ( u mnie na szyi indyka )
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 pełna filiżanka ryżu
  • spora garść świeżych liści szczawiu
  • spora garść świeżych liści pokrzyw
  • kilka łodyżek pietruszki i lubczyku
  • 100 ml. słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Liście szczawiu i pokrzywy myję pod bieżącą wodą i siekam na wąskie paski.
Na rozgrzaną oliwę daję zmiażdżone ząbki czosnku i liście szczawiu i pokrzywy. Kiedy z liści odparuje woda ( po około 20 sekundach ) patelnię odstawiam.
Do wywaru dodaję pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki, oraz związane łodyżki pietruszki i lubczyku. Wszystko gotuję około 20 minut. Dodaję ryż i gotuję kolejne 15 minut. Wyciągam pietruszkę z lubczykiem i odkładam.
Następnie dodaję podsmażone liście szczawiu i pokrzywy oraz śmietankę lub serek. Wszystko krótko gotuję, mieszając. Zupę doprawiam do smaku. Smacznego 🙂

LIŚCIE     SZCZAWIU

Powiązane posty

10 komentarzy

Megly 20 kwietnia 2017 - 18:38

Super!
Na pewno bardzo zdrowa.
Sama nie wiem czy ta szczawiowa propozycja by mnie przekonała, bo nigdy nie lubiłam. Jednak nie zarzekam się.
Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedź
Magdalena 20 kwietnia 2017 - 19:52

bardzo wiosenna i zdrowa:)

Odpowiedź
Podstawywloskiego 21 kwietnia 2017 - 16:08

Odważnie ta zupa wygląda 😀 Może spróbuję na weekend coś takiego dla siebie zrobić, a potem dla rodzinki 😉

Odpowiedź
Ewa 21 kwietnia 2017 - 17:45

Wow, nigdy takiej nie jadłam, świetnie wygląda 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 21 kwietnia 2017 - 23:15

Szczawiówkę bardzo lubię ale z dodatkiem pokrzywy jeszcze nie robiłam trzeba będzie koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 kwietnia 2017 - 16:16

Jesteśmy ciekawe jak smakuje szczaw, nigdy nie miałyśmy okazji spróbować takiej zupy 😉

Odpowiedź
Obżarciuch 22 kwietnia 2017 - 17:37

zupę szczawiową bardzo lubię, ale z pokrzywą nie jadłam 🙂

Odpowiedź
Rebel 23 kwietnia 2017 - 22:01

Od dawna już ją chcę spróbować.

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 24 kwietnia 2017 - 11:45

Lubię zupy warzywne, ale takiej jeszcze nie znałam! 🙂 Jaka to musi być zdrowe! 🙂

Odpowiedź
Olka 24 kwietnia 2017 - 12:26

Fajna zupa! Muszę lecieć na pokrzywy 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz