Zdrowe ciasteczka owsiane z orzechami

Smaczna i zdrowa przekąska z mieszanki orzechów, nasion słonecznika i pestek moreli. Do ciasta dodałam również mąkę razową i płatki owsiane. Gotowa masa, nie jest bardzo zwarta, dlatego należy dać ją na 40 minut do lodówki, do schłodzenia. Ciasteczka są bardzo pożywne, sprawdzą się do śniadaniówki dla dzieci i dla dorosłych do zestawu do kawy i herbaty 🙂

Składniki
  • 170 g mieszanki orzechów, pestek słonecznika, pestek moreli ( mogą być migdały, sezam )
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 50 g  płatków owsianych lub gryczanych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 175 g masła
  • 1 jajko
Orzechy, pestki moreli i słonecznik mielę na gruboziarnistą mączkę i daję do miseczki.
Do mieszanki orzechów i nasion, dodaję mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszam.
Miękkie masło ucieram z cukrem na krem. Dodaję jajko i nadal ucieram.
Do mieszanki z masłem, dodaję sypkie składniki. Wszystko dokładnie wyrabiam w dłoniach. Jeżeli masa jest bardzo rzadka, można dodać trochę mąki.
Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut.
Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywam kawałki, wielkości orzecha włoskiego.
Każdy kawałek można lekko spłaszczyć, lub wybić wzorek tłuczkiem do mięsa. Tłuczek należy zanurzyć w mące, ponieważ będzie się lepił do ciasta.
Ciasteczka układam na blaszce. Ciastka w trakcie pieczenia lekko się rozpływają, dlatego lepiej nie układać ich zbyt ciasno. Piekę około 15 minut, w temperaturze 180 stopni. Do lekkiego zrumienienia. Gotowe studzę na kratce 🙂

komentarzy 12

  1. Marzena 26 kwietnia 2017 at 18:27 Reply

    Wspaniałe ciasteczka, bardzo lubię takie zdrowe słodkości 🙂

  2. Gotowanie to proste ! 26 kwietnia 2017 at 19:44 Reply

    super pomysł na zdrowe ciasteczka 🙂 Pewnie są przepyszne 🙂

  3. Magdalena 26 kwietnia 2017 at 19:50 Reply

    ależ smakowite:)

  4. Aga Milutka 26 kwietnia 2017 at 21:33 Reply

    Obłędnie pyszne, w to nie wątpię 🙂

  5. Megly 26 kwietnia 2017 at 21:43 Reply

    Na takie ciasteczka owsiane to można sobie pozwolić.
    Naprawdę pyszne!
    Super przepis 🙂 Już ostrze sobie na nie ząbki 😀
    Pozdrawiam! 🙂

  6. Salvador Dali 27 kwietnia 2017 at 16:21 Reply

    o mniam! Ależ one muszą być cudowne w smaku.. wyglądają na bardzo kruche, a jednocześnie na bardzo legalne 😀

  7. Agnieszka Wieczorek 27 kwietnia 2017 at 20:01 Reply

    Chętnie pochrupałabym takie ciasteczka! Do kubka mleka idealne <3

  8. Martynka 28 kwietnia 2017 at 00:30 Reply

    Tłuczkiem do mięsa? Nigdy o tym nie słyszałam i na pewno wypróbuję!
    Ciasteczka wyglądają pięknie i z pewnością są przepyszne. 🙂
    Pozdrawiam serdecznie, M.

  9. marcepanowykacik 29 kwietnia 2017 at 07:11 Reply

    Zdrowa, smaczna i bardzo ciekawa sałatka. Nie znam tych serów, nie spotkałam się z nimi

  10. Ania - Fabryka Pomysłów 29 kwietnia 2017 at 16:39 Reply

    super ciacha 🙂 częstuję się jednym 🙂

  11. Obżarciuch 30 kwietnia 2017 at 16:02 Reply

    takie ciasteczka do pochrupania to ja bardzo lubię 🙂

  12. marcelina 6 maja 2017 at 08:31 Reply

    Jak zawsze chętnie bym skradła jedno ciasteczko tak do kawy, wyglądają przepysznie Małgosiu! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *