Oszczędny pasztet z mięsa z rosołu

Print Friendly
Pasztet, który nie ustępuje w smaku najlepszym tradycyjnym pasztetom, a jest bardzo prosty do wykonania. Udo z indyka i z kurczaka wolno gotuję z warzywami i z ziołami.
Warzywa i mięso wykorzystam do pasztetu, bulion natomiast po przestudzeniu wlewam do woreczków na lód i zamrażam. Będzie doskonałym i wartościowym dodatkiem do zup – kremów i do sosów 🙂

 

Składniki
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 większe udo z indyka
  • większa marchewka
  • większa pietruszka
  • większa cebula
  • przyprawy – liść laurowy, płaska łyżeczka tymianku, majeranku, lubczyku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała namoczona i osączona kajzerka
  • jajko
  • sól i pieprz
Pietruszkę i marchewkę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję na pół.
Mięso dokładnie myję, dolewam wodę i gotuję na małym ogniu. Po zagotowaniu dodaję warzywa i liście laurowe, całość gotuję około 50 minut.
Cebulę opiekam nad ogniem i dodaję pod koniec gotowania, razem z tymiankiem, majerankiem i lubczykiem. Wywar gotuję kolejne 10 minut.
Mięso i warzywa wyciągam z wywaru i studzę, mięso oddzielam od kości.
Mięso mielę razem z warzywami i kajzerką, dodaję jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko mieszam, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masę mięsną daję do małej, podłużnej foremki, wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Pasztet piekę około 45 minut w temp. 200 stopni do mocnego zrumienienia. Gotowy, odstawiam w chłodne miejsce.
Bulion można doprawić do smaku i odstawić. Schłodzony bulion polecam wlać do woreczków na lód i zamrozić.
Wasze zupy i sosy, dzięki takim kostkom bardzo zyskają na smaku. Smacznego 🙂

komentarzy 12

  1. kulinarny blog samanthy 10 kwietnia 2017 at 23:25 Reply

    och jak smakowicie wygląda, doskonały na swięta 🙂

  2. Magdalena 11 kwietnia 2017 at 06:17 Reply

    idealny:)

  3. Megly 11 kwietnia 2017 at 08:41 Reply

    Faktycznie – świetny pasztet! Bardzo lubię brak marnotrawstwa w kuchni i wykorzystanie wszystkiego, więc czuję się skuszona tym przepisem! 🙂 Jest wspaniale podany, bardzo apetyczny, pięknie udekorowany. Po prostu idealny na Wielkanoc!
    Pozdrowionka serdeczne! 🙂

  4. Kobieta po 30 11 kwietnia 2017 at 10:52 Reply

    oszczędny a prezentuje się jak najlepszy z możliwych 🙂

  5. amanda-butikzprzepisami 11 kwietnia 2017 at 20:04 Reply

    Pasztet smakowity! 🙂

  6. Gotowanie to proste ! 11 kwietnia 2017 at 23:14 Reply

    Świetny pomysł na mięsko z rosołu 🙂 Kiedyś wykorzystam 😉

  7. Ja i moje urwisy 12 kwietnia 2017 at 11:07 Reply

    Gdyby mi ino mięso zostawało, a tak same kości 😛

  8. Salvador Dali 12 kwietnia 2017 at 16:27 Reply

    fanką pasztetów nie jestem, ale ten z kurczaka mnie zaciekawił 🙂

  9. Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 kwietnia 2017 at 17:04 Reply

    Taki „lekki” pasztecik musi być naprawdę smaczny 🙂 Ma super formę 😀

  10. BEATA REDZIMSKA 14 kwietnia 2017 at 12:47 Reply

    Gosiu, u Ciebie jak zawsze pysznie, ekologicznie i praktycznie i do tego doprawione czosnkiem. Pozdrawiam serdecznie i Wesolych Swiat. Beata

  11. kuchnia u Krysi 14 kwietnia 2017 at 21:03 Reply

    Świetny przepis na pasztet. Chętnie wypróbuję, bo lubię pasztety, robię a gotowych nie kupuję. Nie ma to jak domowy.
    Ja też mrożę kostki lodu z wywarem warzywnym i drobiowym. To dobry sposób 🙂

  12. Ania - Fabryka Pomysłów 18 kwietnia 2017 at 19:05 Reply

    super pasztecik i wiemy co jest w środku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *