Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Szarlotka włoska

Szarlotka włoska

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo fajny przepis, na łatwą i mega smaczną szarlotkę, znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu klik. Przepis lekko uprościłam, do jabłek nie dodałam orzechów, ani skórki pomarańczowej, za to dodałam dużo mielonych goździków, imbiru i cynamonu.
Ciasto wyrabiamy dosyć szybko, gotowe nie ma konsystencji typowego kruchego ciasta, ale bardziej przypomina mokry piasek. Dzięki temu szybciej i łatwiej, ułożymy ciasto w tortownicy. Na wierzch szarlotki, tuż przed wsadzeniem do piekarnika, wylewamy mleko z żółtkiem jajka. Ten zabieg sprawia, że na wierzchu ciasta tworzy się krucha, chrupiąca skorupka. Trochę to przypomina przepis na szalotkę sypaną, tym bardziej, że do ciasta wykorzystujemy mąkę krupczatkę.
Szarlotka jest doskonała na ciepło, można ją podać z gałką lodów waniliowych, lub po prostu zjeść na śniadanie do szklanki mleka 🙂

Składniki na ciasto
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki pszennej ( może być krupczata, jednak świeże ciasto będzie bardzo kruche )
  • 1/2 szkl. cukru nierafinowanego trzcinowego
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie )
Nadzienie
  • 4 duże jabłka
  • 1 płaska łyżka mieszanki przypraw ( cynamon, imbir, goździki )
Dodatkowo
  • 3/4 szkl. mleka + 1 żółtko
Jabłka obieram i ścieram na tarce na cienkie plasterki. Daję do miseczki, dodaję przyprawy, wszystko delikatnie mieszam.
Wszystkie składniki na ciasto, daję do miseczki i szybko wyrabiam. Gotowe ciasto ma konsystencje, mokrego piasku.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm, wykładam papierem do pieczenia. Większą część ciasta, wykładam na spód i boki tortownicy.
Na ciasto daję jabłka, delikatnie je ugniatam. Na jabłka kruszę resztę ciasta.
Na wierzch szarlotki, równomiernie wylewam mleko rozmieszane z żółtkiem.
Piekarnik nagrzewam na 180 stopni. Szarlotkę piekę około 45 minut, do czasu, kiedy wierzch mocno się przyrumieni. Gotową odstawiam do przestudzenia.
Jest doskonała na ciepło, można podać z gałką lodów waniliowych. Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

16 komentarzy

Marzena 8 marca 2017 - 20:49

Kochana wygląda cudownie 🙂

Odpowiedź
Ladylaura. 8 marca 2017 - 21:16

Pyszności.

Odpowiedź
Megly 8 marca 2017 - 21:56

Pyszna 🙂 Taką szarlotkę w domowej wersji to bym z chęcią zjadła. Z przyjemnością bym spróbowała, mimo późnej pory. Doskonała i apetyczna.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena 9 marca 2017 - 05:27

pyszna:)

Odpowiedź
Joanna Ł 9 marca 2017 - 15:36

Piękne te warstwy 🙂 mniam 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 marca 2017 - 19:16

Bardzo podoba nam się takie ułożenie jabłek 🙂 Kiedyś zrobiłyśmy podobną i chyba musimy ją powtórzyć 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 9 marca 2017 - 19:49

do szarlotek to ja mam słabość 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 10 marca 2017 - 10:54

Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki, to moja wielka słabość 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 10 marca 2017 - 15:02

Fajne ciacho! 🙂 Chciałbym takie ciasto do kawy na weekend! 🙂

Odpowiedź
Renata Czelny-Kawa 10 marca 2017 - 23:12

Bardzo lubię szarlotkę, a twoja wersja brzmi pysznie!
Nie wspominając o smacznym wyglądzie 😉
Serdeczności!

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 11 marca 2017 - 18:10

Takiego przepisu nie znałam 🙂 Wygląda smakowicie 😀

Odpowiedź
Cukry Proste 12 marca 2017 - 18:19

Uwielbiam ciasta z jabłkami:)

Odpowiedź
Zoska 15 marca 2017 - 02:05

Przeczytałem bez grymasu – dobry tekst.

Odpowiedź
Alicja 19 listopada 2017 - 11:05

Bardzo dobre, które upieklam drugi raz w ciągu 2 tygodni. Wykonuje się błyskawicznie. Ja posypałam jabłka płatkami migdałowymi urażonymi na patelni. Pycha. Polecam.

Odpowiedź
napiecyku 20 listopada 2017 - 09:46

Z płatkami super pomysł 🙂 Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena 16 listopada 2019 - 23:55

Nie miałam pojęcia, że szarlotka ma odmiany, np. włoska. Robię szarlotkę sypaną już drugi raz w ciągu dwóch tygodni. Nasze ulubione ostatnio ciasto 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz