Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem

Roladki w góralskim stylu, z dodatkiem żurawiny i wędzonego oscypka. Właśnie taka przekąska, najczęściej jest podawana w górskich schroniskach, karczmach i restauracjach. Konfitura z żurawiny ( czasami z borówki brusznicy ) z wędzonym oscypkiem, koniecznie podanym na ciepło.
Tutaj smaki idealnie do siebie pasują, sam oscypek i sama żurawina, to już nie to samo. Można śmiało powiedzieć ,,duet idealny”. Ja właśnie taki ,,duet” schowałam w roladce z kurczaka. 
Jeżeli nie macie konfitury z żurawiny, sprawdzi się dobrze żurawina suszona, należy ją tylko wcześniej namoczyć. Polecam bardzo 🙂
Roladki przygotowałam na patelni Woll ze sklepu e-Gustus

Składniki
  • 6 filetów z kurczaka
  • 120 g wędzonego oscypka
  • 100 g konfitury z żurawiny
  • 1 szklanka bulionu lub białego wina
  • płaska łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz
Filety kurczaka rozbijam i delikatnie posypuję ziołami, papryką, solą i pieprzem.
Na każdy filet daję porcję konfitury i sera. Roladki zwijam i związuję sznurkiem kuchennym.
Piekarnik nastawiam na 220 stopni
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz, daję roladki i krótko je smażę z każdej strony.
Następnie dolewam szklankę wina lub bulionu i przekładam roladki do piekarnika.
Rolady piekę około 20 minut. Z roladek ściągam sznurek i od razu podaję. Smacznego 🙂

 

komentarzy 8

  1. Magdalena 15 marca 2017 at 20:01 Reply

    bardzo lubię takie roladki:)

  2. Megly 15 marca 2017 at 21:39 Reply

    Robiłam kiedyś bardzo podobnie pieczeń, tyle, że z żurawiną i serem żółtym. Znam te smaki. Z oscypkiem z pewnością mięso, jak i całość ma jeszcze lepszy, bogatszy posmak. Pozdrowionka 🙂

  3. Ania - Fabryka Pomysłów 15 marca 2017 at 22:03 Reply

    bardzo lubię to połączenie 🙂 świetnie pasuje z drobiem 🙂

  4. poproszę dokładkę 17 marca 2017 at 07:00 Reply

    połączenie żurawiny z oscypkiem zawsze się sprawdza!

  5. Kasia | Pełny talerz 17 marca 2017 at 14:00 Reply

    Prawdziwe pyszności! Uwielbiam 🙂

  6. Gotowanie to proste ! 17 marca 2017 at 18:09 Reply

    Fajna propozycja na obiadek 🙂

  7. Ewa 18 marca 2017 at 11:10 Reply

    Pyszności po prostu 🙂

  8. kuchnia u Krysi 20 marca 2017 at 09:15 Reply

    Wspaniale się prezentuje to danie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju roladki. Z oscypkiem nie robiłam. Muszę spróbować. Pewnie dodają wyrazistego smaku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *