Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Bezglutenowe kluski z mąki ryżowej

Bezglutenowe kluski z mąki ryżowej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Obiadowa propozycja dla fanów zdrowego odżywiania. Kluski ryżowo – serowe, przygotujemy dość szybko. Wystarczy zmielony ser połączyć z mąką i jajkiem. Zamiast mąki ryżowej, można użyć mieszanki mąk bezglutenowych. W tym przepisie ilość mąki, jest zależna od wilgotności sera.
Kluski smakują z rozpuszczonym masłem, jogurtem, brązowym cukrem, cynamonem lub z owocami sezonowymi 🙂

Składniki
  • 400 g białego twarogu ( można użyć sera zmielonego do serników )
  • 150 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
Do podania
  • masło klarowane, jogurt, owoce sezonowe, cynamon, cukier brazowy
Ser zmieliłam, dodałam jajko i mąkę. Całość należy dokładnie wymieszać.
Ilość mąki, jest zależna od wilgotności sera. Jeżeli masa jest rzadka, należy dosypać trochę mąki.
Ciasto dzielę na kilka części. Każdy kawałek rozciągam ma wałeczek, wałeczek kroję pod skosem na małe kawałki. Na każdym kawałku wyciskam wzorek widelcem.
Do gotującej wody, wrzucam kluski. Dodaję dwie łyżeczki soli.
Gotuję od zagotowania ( wypłynięcia klusek ) około 2 – 3 minuty. Wyciągam kluski łyżką cedzakową i od razu podaję. Smacznego 🙂

Powiązane posty

10 komentarzy

laNika 20 marca 2017 - 17:08

Podobają mi się! Ciekawa jestem jak smakują 🙂

Odpowiedź
Ewa 20 marca 2017 - 17:27

Pycha! Muszę przygotować sobie podobne kluseczki 😀

Odpowiedź
Beti 20 marca 2017 - 17:42

Jejku jakie pyszności 🙂

Odpowiedź
Magdalena 20 marca 2017 - 19:57

takie kluseczki lubię najbardziej;)

Odpowiedź
Ja i moje urwisy 20 marca 2017 - 20:07

Ślinka cieknie 😀

Odpowiedź
Joanna Ł 20 marca 2017 - 20:38

Jak zwykle bardzo pysznie 🙂 serdecznie pozdrawiam Cię Małgosiu 🙂

Odpowiedź
Megly 20 marca 2017 - 21:57

Ja takie kluseczki uwielbiam! Mogłabym je jeść… w naprawdę sporych ilościach! Pyszne 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 21 marca 2017 - 16:39

muszę się pokusić o wykonanie 😀
wyglądają bosko!

Odpowiedź
marcelina 21 marca 2017 - 21:45

Takich nawet z samym masłem teraz bym pojadła 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 23 marca 2017 - 15:58

Ostatnio robiłam podobne – całkiem smaczne;)

Odpowiedź

Zostaw komentarz