Bezglutenowe kluski z mąki ryżowej

Obiadowa propozycja dla fanów zdrowego odżywiania. Kluski ryżowo – serowe, przygotujemy dość szybko. Wystarczy zmielony ser połączyć z mąką i jajkiem. Zamiast mąki ryżowej, można użyć mieszanki mąk bezglutenowych. W tym przepisie ilość mąki, jest zależna od wilgotności sera.
Kluski smakują z rozpuszczonym masłem, jogurtem, brązowym cukrem, cynamonem lub z owocami sezonowymi 🙂

Składniki
  • 400 g białego twarogu ( można użyć sera zmielonego do serników )
  • 150 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
Do podania
  • masło klarowane, jogurt, owoce sezonowe, cynamon, cukier brazowy
Ser zmieliłam, dodałam jajko i mąkę. Całość należy dokładnie wymieszać.
Ilość mąki, jest zależna od wilgotności sera. Jeżeli masa jest rzadka, należy dosypać trochę mąki.
Ciasto dzielę na kilka części. Każdy kawałek rozciągam ma wałeczek, wałeczek kroję pod skosem na małe kawałki. Na każdym kawałku wyciskam wzorek widelcem.
Do gotującej wody, wrzucam kluski. Dodaję dwie łyżeczki soli.
Gotuję od zagotowania ( wypłynięcia klusek ) około 2 – 3 minuty. Wyciągam kluski łyżką cedzakową i od razu podaję. Smacznego 🙂

komentarzy 10

  1. laNika 20 marca 2017 at 17:08 Reply

    Podobają mi się! Ciekawa jestem jak smakują 🙂

  2. Ewa 20 marca 2017 at 17:27 Reply

    Pycha! Muszę przygotować sobie podobne kluseczki 😀

  3. Beti 20 marca 2017 at 17:42 Reply

    Jejku jakie pyszności 🙂

  4. Magdalena 20 marca 2017 at 19:57 Reply

    takie kluseczki lubię najbardziej;)

  5. Ja i moje urwisy 20 marca 2017 at 20:07 Reply

    Ślinka cieknie 😀

  6. Joanna Ł 20 marca 2017 at 20:38 Reply

    Jak zwykle bardzo pysznie 🙂 serdecznie pozdrawiam Cię Małgosiu 🙂

  7. Megly 20 marca 2017 at 21:57 Reply

    Ja takie kluseczki uwielbiam! Mogłabym je jeść… w naprawdę sporych ilościach! Pyszne 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

  8. Salvador Dali 21 marca 2017 at 16:39 Reply

    muszę się pokusić o wykonanie 😀
    wyglądają bosko!

  9. marcelina 21 marca 2017 at 21:45 Reply

    Takich nawet z samym masłem teraz bym pojadła 🙂

  10. Cukry Proste 23 marca 2017 at 15:58 Reply

    Ostatnio robiłam podobne – całkiem smaczne;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *