Pasta z wędzonej makreli

Bardzo prosta i smaczna pasta z wędzonej makreli i gotowanych jajek. Sama makrela jest dość ciężko strawna, ale rozdrobniona z dodatkami, stanowi bardzo ciekawe smarowidło do pieczywa. Spróbujcie mojej wersji, ale zachęcam do eksperymentów, zawsze to miła odmiana po nudnych kanapkach z wędliną i serem :)

 

Składniki
  • mała makrela
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • garść kiełków z rzodkiewki
  • musztarda i majonez ( opcjonalnie )
Makrelę oczyszczam ze skóry i ości. Jajka i ogórki drobno kroję.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam widelcem. Do pasty można dodać łyżkę majonezu i łyżeczkę musztardy, ale dla mnie to zbędny dodatek, ponieważ makrela jest tłustą rybą.
Pastę przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego 🙂

komentarzy 16

  1. Joanna Ł 21 lutego 2017 at 18:31 Reply

    Wygląda przepysznie 🙂

  2. Megly 21 lutego 2017 at 18:36 Reply

    Pasta z makreli – pewnie, że znam. U nas w domu je się ją od lat. Już jako dziecko bardzo ją lubiłam i sobie chwaliłam. Pyszności! 🙂
    Pozdrawiam serdecznie! Miłego wieczoru 🙂

  3. Magdalena 21 lutego 2017 at 19:50 Reply

    ileż zdrowia w środku:)

  4. Ladylaura. 21 lutego 2017 at 20:02 Reply

    Pamiętam te makrele,uwielbiam!.

  5. Obiad gotowy! 21 lutego 2017 at 20:17 Reply

    uwielbiam! często robię z serem, ale wersja z jajkiem również bardzo mi smakuje:)

  6. Aga 22 lutego 2017 at 09:27 Reply

    bardzo chętnie spróbuję bo to zdecydowanie moje smaki ::)

  7. Ewa 22 lutego 2017 at 18:22 Reply

    Świetnie wygląda, już tak wiosennie 😉

  8. Gotowanie to proste ! 22 lutego 2017 at 18:27 Reply

    Mój mąż ją uwielbia 😀

  9. Agnieszka Wieczorek 22 lutego 2017 at 18:31 Reply

    Pasty z makreli bardzo lubię. Z kiełkami jeszcze nie robiłam, ale zapowiada się ciekawy smak 🙂

  10. dżemdżus 22 lutego 2017 at 19:48 Reply

    Świetna pasta, można ją jeść nawet bez chleba.

  11. Kobieta po 30 23 lutego 2017 at 14:33 Reply

    dla tych co jedza za malo ryb 😉 czyli dla większosci Polakow 🙂

  12. http://cynamon.net.pl 23 lutego 2017 at 18:40 Reply

    Ostatnio mam świra na punkcie takich past. Są bardzo smaczne i proste w wykonaniu 😉

  13. Angelika i Monika (Candy Pandas) 23 lutego 2017 at 21:09 Reply

    Od razu przypomniała nam się reklama żabki xD Pasta z makreli jest dobra na śniadanie dla zodiakalnych ryb xD

  14. Królowa Karo 24 lutego 2017 at 17:53 Reply

    Robię bardzo podobną, ale nigdy nie korzystałam z kiełków. Muszę spróbować.

  15. Piotr 24 lutego 2017 at 21:49 Reply

    Wspaniale wygląda – idealna na śniadanie, czy kolację 🙂

  16. Ania - Fabryka Pomysłów 25 lutego 2017 at 23:13 Reply

    super pomysł na pastę 🙂 lubię takie smarowidła 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *