Smalczyk z białej fasoli i cebulki prażonej

Doskonały, wegetariański dodatek do pieczywa, najbardziej lubię go za smak i łatwość smarowania. Miękką, obraną fasolkę, wystarczy zmiksować z czosnkiem, oliwą i prażoną cebulą. Czasami, zamiast czosnku dodaję świeżo starty chrzan.
Do pasty, użyłam białej fasolki Jaś Karłowy, ma przyjemny lekko słodki smak i namoczona, szybko się gotuje. Smalczyk dobrze się komponuje z chrupiącą, prażoną cebulką. W sklepie Galeria Herbat znajdziecie bardzo duży wybór przypraw i dodatków do smarowideł i pasztetów tj. suszony chrzan, czosnek, marchewka, pomidory, buraczki, czosnek niedźwiedzi, szczypiorek. Bardzo polecam 🙂

Składniki
Fasolkę dokładnie płukam, zalewam wodą i zostawiam na całą noc.
Na następny dzień wylewam wodę, w której moczyła się fasola. Do fasoli dolewam świeżą wodę i gotuję z solą do miękkości. Gotową, miękką fasolę odcedzam i przelewam zimną wodą.
Za pomocą małego nożyka z fasoli ściągam skórkę.
Do słoika daję fasolę, olej, połowę cebulki i zmiażdżony czosnek. Wszystko miksuję na gładką pastę. Na koniec, do pasty dodaję resztę cebuli i wszystko mieszam.
Pastę przechowuję w lodówce w szczelnie zamykanym słoiku. Smacznego 🙂

 

 

komentarzy 13

  1. Obiad gotowy! 11 stycznia 2017 at 17:48 Reply

    bardzo lubię takie smarowidła:) robiłam tez fasolowy, ale nieco inny. Chętnie bym spróbowała tej wersji:)

  2. Magdalena 11 stycznia 2017 at 19:32 Reply

    takiego nie jadłam:)

  3. Megly 11 stycznia 2017 at 20:38 Reply

    Wspaniały smalczyk. Zdrowy i w całości wegański. Nigdy go jeszcze nie próbowałam. Muszę zrobić i koniecznie się w nim rozsmakować. Pozdrawiam ciepło 🙂

  4. Nemi 11 stycznia 2017 at 20:49 Reply

    O mniam, mniam!!!

  5. Ania - Fabryka Pomysłów 11 stycznia 2017 at 22:32 Reply

    muszę, wreszcie zrobić ten smalczyk 🙂

  6. Natalie 12 stycznia 2017 at 02:09 Reply

    Super opcja! Musze zrobić 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  7. marcelina 12 stycznia 2017 at 18:47 Reply

    Chyba wypróbuje! Pasta z białej fasoli – aż jestem ciekawa jak smakuje 🙂

  8. Angelika i Monika (Candy Pandas) 12 stycznia 2017 at 21:43 Reply

    Siostra robiła podobny smalczyk i był przepyszny choć bardziej przypominał nam pasztet niż konkretnie smalec 🙂

  9. Pati 13 stycznia 2017 at 09:51 Reply

    Coś pysznego co koniecznie muszę zrobić!

  10. domowacukierniaewy.blox.pl 13 stycznia 2017 at 16:35 Reply

    Super, świetnie musi smakować 🙂

  11. Królowa Karo 13 stycznia 2017 at 18:53 Reply

    A to ciekawostka! Muszę spróbować!

  12. Gotowanie to proste ! 13 stycznia 2017 at 19:39 Reply

    Posmakowałabym takiego smalczyku 🙂

  13. Pieruńskie Maszkety 14 stycznia 2017 at 13:45 Reply

    Genialne, muszę wypróbować, bo kanapki z szynką i z serem już dawno mi się znudziły :/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *