Sałatka z selerem naciowym i kapustą pekińską – pyszna

To najlepsza sałatka z kapustą pekińską i selerem naciowym, jaką udało mi się ostatnio zrobić 🙂 Delikatna kapusta, wyrazisty seler i słodycz papryki i kukurydzy. Do chrupiących warzyw, dodałam sos z kwaśnej śmietany z octem winnym. Polecam do obiadu, do grilla i do pieczeni 🙂

Składniki
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mały ogórek gruntowy ( kupiłam w Lidlu )
  • 170 g kukurydzy ( mała puszka )
Sos śmietanowy
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżeczki cukru
Wszystkie warzywa dokładnie myję.
Z kapusty usuwam twardą końcówkę. Liście drobno kroję. Seler naciowy kroję wzdłuż, a następnie bardzo drobno w kostkę.
Ogórek obieram i kroję w kostkę. Paprykę, również kroję w kostkę.
Wszystkie składniki na sos mieszam.
Pokrojone warzywa i kukurydzę, daję do miseczki i mieszam. Dodaję sos i ponownie mieszam. Smacznego 🙂

komentarzy 12

  1. Magdalena 16 stycznia 2017 at 17:21 Reply

    porcja witamin na te zimowe dni:)

  2. Megly 16 stycznia 2017 at 17:51 Reply

    Sałatka pyszotka! Jaka kolorowa. Uwielbiam ją już, pomimo, że nie próbowałam. Od samego smakowitego wyglądu można nabrać na nią ochoty.
    Prześwietn!
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Rebecca Sharp 16 stycznia 2017 at 21:16 Reply

    Seler naciowy to świetne źródło potasu. A cała sałatka to świetne źródło witamin, które są nam bardzo potrzebne w zimie.

  4. Gotowanie to proste ! 16 stycznia 2017 at 23:04 Reply

    Sałateczka na pewno pyszna wyszła 🙂 Bo wygląda na prawde smakowicie 🙂

  5. Aga 17 stycznia 2017 at 09:20 Reply

    super sałatka, bardzo lubię pekinkę ale z selerem jeszcze jej nie łączyłam 🙂

  6. Olka 17 stycznia 2017 at 10:06 Reply

    Wygląda przepysznie! Taka kolorowa i chrupiąca 😉 Pozdrawiam 🙂

  7. Pati 17 stycznia 2017 at 14:31 Reply

    Do kotletów idealna!

  8. mojamalakuchnia 17 stycznia 2017 at 15:40 Reply

    osobiście nie przepadam za selerem naciowym, ale sałatka wygląda przepysznie.

  9. Cukry Proste 18 stycznia 2017 at 15:52 Reply

    Może w takim towarzystwie innych warzyw seler naciowy by mi posmakował;)

  10. Ania - Fabryka Pomysłów 18 stycznia 2017 at 20:57 Reply

    nie przepadam za selerem naciowym 🙁 ale sałatka prezentuje się smakowicie 🙂

  11. dżemdżus 19 stycznia 2017 at 13:31 Reply

    Piękna i zdrowa propozycja. Idealna dla mnie bo powinnam nieco zrzucić po świąteczno-sylwestrowych szaleństwach 🙂

  12. kulinarny blog samanthy 22 stycznia 2017 at 23:43 Reply

    Znakomita sałatka i pyszna do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *