Ciasto pleśniak z keksówki

 Długo zastanawiałam się, czy ten wpis, powinien pojawić się na blogu. Chyba wszyscy znają to ciasto z kruchym spodem, przełożone konfiturą, smażonymi jabłkami i zwieńczone pianą z białek. Ostatecznie jednak, postanowiłam zrobić zdjęcia. Ciasto kruche jest bez białek, śmietany i cukru, jest bardzo kruche i delikatne. Do jabłek dodałam, cynamon, kardamon i sok z cytryny. Całość bardzo dobrze smakuje, polecam na niedzielny deser dla całej rodziny 🙂

Składniki na ciasto kruche
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 150 g masła pokrojonego na małe kawałki
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatam na elastyczną masę. Masę formuję na gruby wałek i daję do lodówki na 60 minut.
Składniki na nadzienie
  • 4 większe jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki dowolnej konfitury ( u mnie z borówek )
  • 3 białka + 2 łyżki cukru
Jabłka obieram i ścieram na cieniutkie plasterki. Smażę na patelni bez przykrycia z dodatkiem cynamonu, kardamonu i soku z cytryny. Jabłka będą gotowe, kiedy lekko się rozpadną.
Białka ubijam z cukrem na gęstą pianę.
Blaszkę o wym.14 x 31 cm, wykładam papierem do pieczenia. Na spód ścieram 3/4 ciasta i dokładnie ubijam. Ciasto powinno również zachodzić na boki foremki.
Ciasto smaruję konfiturą, następnie wykładam jabłka. Na jabłka wykładam pianę, na pianę ścieram 1/3 ciasta.
Ciasto daję do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni. Piekę około 30 minut, w temp. 180 stopni, do czasu kiedy ciasto się zrumieni. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂

 

komentarzy 7

  1. Megly 14 stycznia 2017 at 18:43 Reply

    Pleśniak jest bombowy! Wprawdzie nazwa myląca i nie zachęca, ale to ciasto jest bombowe 🙂 Moja mama robiła, tylko na tradycyjne brytfance dużą porcje dla rodzinki. Każdy je lubi!
    Pozdrowionka 🙂

  2. Magdalena 14 stycznia 2017 at 19:27 Reply

    uwielbiam je, ciasto mojego dzieciństwa 😉

  3. Ania - Fabryka Pomysłów 15 stycznia 2017 at 15:21 Reply

    pyszne ciasto, które zna każdy 🙂

  4. laNika 15 stycznia 2017 at 19:34 Reply

    Uwielbiam 🙂 Właśnie takiego ciacha mi dziś brakowało do kawy…. Pyszności!

  5. Agnieszka Wieczorek 16 stycznia 2017 at 01:13 Reply

    U mnie to ciasto gości bardzo często na stole, szczególnie jako niedzielny deser 🙂 Uwielbiamy je wszyscy 🙂

  6. Sylwia W. 16 stycznia 2017 at 21:41 Reply

    Uwielbiam te ciasto. W dzieciństwie było moim ulubionym 🙂 Do dzisiaj jest jednym z tych ciast, którym nie potrafię się oprzeć 🙂

  7. Gotowanie to proste ! 16 stycznia 2017 at 23:09 Reply

    Poproszę kawałeczek bo ślinka już cieknie….;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *