Ciasteczka migdałowe

Maślane ciasteczka z wanilią i mielonymi migdałami. Ciasteczka są bardzo delikatne, nie za słodkie i kruche, a przy tym wybornie smakują. Z przepisu otrzymałam jedną blaszkę ciasteczek, będą smakowitym dodatkiem do kawy i herbaty dla dorosłych i dla dzieci 🙂

Składniki / jedna blaszka z wyposażenia piekarnika
  • 180 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru brązowego nierafinowanego lub kokosowego
  • szczypta soli
Masło siekam z mąką, migdałami, cukrem i solą. Kiedy z ciasta zrobi się kruszonka, dodaję żółtka i zaczynam wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto nie jest mocno zwarte i ma tendencje do kruszenia.
Ciasto daję do lodówki na 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągam z lodówki. Z ciasta odrywam małe kawałki i robię kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki układam na desce i wyciskam wzorki tłuczkiem do kotletów.
Ciasteczka układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut, w temp. 180 stopni, do zrumienienia.
Gotowe układam na kratce, do przestudzenia. Smacznego 🙂

komentarzy 19

  1. Megly 26 stycznia 2017 at 19:01 Reply

    Na początku muszę wspomnieć, że bardzo spodobała mi się ta puszka na ciasteczka.
    A co do samych ciasteczek – och, ale mi narobiłaś ochoty na nie! Nigdy nie jadłam jeszcze takich migdałowych! Teraz to wiem, że muszę się koniecznie wziąć za ten przepis jak najszybciej.
    Pozdrawiam! 🙂

  2. Magdalena 26 stycznia 2017 at 19:41 Reply

    zimą uwielbiam chrupać takie ciasteczka:)

  3. Obiad gotowy! 26 stycznia 2017 at 20:04 Reply

    kruche smakowitości;)

  4. dżemdżus 26 stycznia 2017 at 21:38 Reply

    Przepyszne i przepiękne ciasteczka nie wspominając o puszce 🙂

  5. Obżarciuch 27 stycznia 2017 at 12:51 Reply

    bardzo smaczne ciasteczka, idealne do herbaty i kawy 🙂

  6. Marzena 27 stycznia 2017 at 17:43 Reply

    Wspaniałe ciasteczka 🙂

  7. Gotowanie to proste ! 27 stycznia 2017 at 19:50 Reply

    Pięknie wyglądają 🙂

  8. Nathaliecooks 27 stycznia 2017 at 21:56 Reply

    Miałam dziś robić ciasteczka migdałowe, ale mam całkiem inny przepis 🙂 świetne zdjęcie!

  9. Nathaliecooks 27 stycznia 2017 at 21:58 Reply

    Miałam dziś robić ciasteczka migdałowe, ale mam całkiem inny przepis, świetne zdjęcie!

  10. Leseratte 28 stycznia 2017 at 10:32 Reply

    Wyglądają pysznie!

  11. Ewa 28 stycznia 2017 at 11:44 Reply

    Pyszne, kruche, ja już się częstuję 🙂

  12. Ania - Fabryka Pomysłów 28 stycznia 2017 at 17:27 Reply

    wspaniałe ciacha! 🙂 do orzechowych smaczków mam słabość 🙂 a migdałami ostatnio zajadam się na okrągło 🙂

  13. Cukry Proste 28 stycznia 2017 at 17:39 Reply

    Pochrupałabym:)

  14. Ela Dziurkowska 28 stycznia 2017 at 17:50 Reply

    To ja poproszę kilka…. 🙂

  15. Kasia | Pełny talerz 28 stycznia 2017 at 18:10 Reply

    Ciastka wyglądają bardzo profesjonalnie. Myślałam, że to recenzja kupionych, ale… Po prostu rozwaliłaś mnie tym tłuczkiem. Fantastyczny pomysł!!! 😀

  16. Ania 28 stycznia 2017 at 22:45 Reply

    Uwielbiam migdałowy smak, więc te ciasteczka na pewno by mi smakowały. Wyglądają pysznie 🙂

  17. Agnieszka Wieczorek 29 stycznia 2017 at 16:15 Reply

    O mniam! Do pochrupania idealne 🙂 Muszą cudowanie smakować z kubkiem ciepłego mleka 🙂

  18. piegusek 30 stycznia 2017 at 11:59 Reply

    już sobie wyobrażam jak są pyszne! mniam:)

  19. Pati 7 lutego 2017 at 14:02 Reply

    Bardzo pomysłowo nadałaś im kształt!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *