Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Torcik orzechowy z mascarpone

Torcik orzechowy z mascarpone

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Lekki jak chmurka biszkopt z orzechami włoskimi, przełożony masą z serka mascarpone. Ten biszkopt piekę od wielu lat, za każdym razem doskonale się udaje. Poncz zrobiłam z mocnej herbaty o smaku pomarańczowym z odrobiną rumu. Bardzo polecam to wyjątkowe ciasto, na każdą, nie tylko wyjątkową okazję 🙂

dsc_2804

Składniki na biszkopt
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 8 jaj w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka i białka )
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 190 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam. Następnie dodaję stopniowo po dwa żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta, gęsta i lśniąca.
Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie mieszam. Na koniec dodaję orzechy i mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Masę przelewam na blaszkę o wym.28 x 24 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut w temp. 180 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy się mocno przyrumieni i odchodzi od brzegów foremki.
Schłodzony biszkopt dzielę na dwa blaty, każdy blat delikatnie polewam ponczem.
Składniki na poncz
  • szklanka mocnej herbaty o smaku pomarańczowym
  • 2 łyżki rumu
Składniki na krem
  • 250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
  • 200 g śmietanki kremówki 30 % mocno schłodzonej
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijam z cukrem na gęsty krem, dodaję serek. Wszystko mieszam, tylko do połączenia składników.
 Biszkopt przekładam kremem.
Składniki na polewę
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szkl. śmietanki kremówki
Połamaną czekoladę i kremówkę, rozpuszczam na małym ogniu, cały czas mieszając. Czekoladową masą smaruję wierzch ciasta i odstawiam w chłodne miejsce do stężenia. Udanych wypieków 🙂

dsc_2785

dsc_2814

Powiązane posty

18 komentarzy

Magdalena 4 listopada 2016 - 19:34

ciasto idealne na weekendowy relaks:)

Odpowiedź
Natalie 5 listopada 2016 - 05:20

Ślinka cieknie na sam widok! Ciasto w moich smakach 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 5 listopada 2016 - 13:15

wspaniałe ciacho 🙂

Odpowiedź
Olka 5 listopada 2016 - 17:49

Bardzo smakowity 🙂 pozdrawiam

Odpowiedź
Ladylaura. 5 listopada 2016 - 18:23

Ciasto idealne.

Odpowiedź
marcelina 6 listopada 2016 - 10:47

Na weekend idealne ciasto! 🙂

Odpowiedź
Nemi 6 listopada 2016 - 11:34

Kusisz 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 listopada 2016 - 15:02

Mmmmm ciasto idealne! Piękne i orzechowe a do tego na 100% pyszne 😀

Odpowiedź
Renata Czelny-Kawa 6 listopada 2016 - 20:28

Witaj!
Tort jest przepiękny i widać, że lekki jak chmurka!
Cudnie wygląda, więc wyobrażam sobie, jak musiał smakować!
Pozdrawiam!

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 6 listopada 2016 - 21:18

Cudowny! Jak on musi wyśmienicie smakować <3 Pięknie się prezentuje. Jadłabym, oj jadła! <3

Odpowiedź
Słodkie okruszki 6 listopada 2016 - 22:08

Orzechy, mascarpone… ja jestem zdecydowanie za 😀

Odpowiedź
Megly 7 listopada 2016 - 12:38

Jaki piękny. jak z cukierni. Równiutki, wspaniale udekorowany. Smak tortu orzechowego, wykwintnego, dostojnego znam i uwielbiam. To nie lada gratka móc jeść taki tort. Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 7 listopada 2016 - 15:40

Wspaniale wygląda 🙂 pozdrawiam Małgosiu 🙂

Odpowiedź
Monica 8 listopada 2016 - 08:51

Boski! Uwielbiam orzechowce 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 8 listopada 2016 - 13:13

Jak on pysznie wygląda ! 😀

Odpowiedź
Królowa Karo 20 listopada 2016 - 00:57

Jak to cudownie brzmi i wygląda… ciasto warte grzechu (i wypróbowania).

Odpowiedź
Justyna 16 kwietnia 2022 - 16:42

Co robię nie tak że biszkopt wychodzi mi bardzo ciapowaty ? Nie ma jak to przekroić bo się rozlatuje?

Odpowiedź
admin 20 kwietnia 2022 - 17:04

Trudno powiedzieć. Może ciasto było niedopieczone ? Warto odczekać przynajmniej 1 – 2 godziny i dopiero przekroić biszkopt ostrym nożem.

Odpowiedź

Zostaw komentarz