Home Na słodkoDesery Kisiel z żurawiny

Kisiel z żurawiny

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Właśnie trwa sezon na żurawinę i właśnie teraz możemy nabyć świeże owoce. Czerwone kuleczki żurawiny, charakteryzują się cierpkim smakiem i najlepiej smakują przetworzone, w formie konfitury do mięs i i serów, kisielu i galaretki. Warto wykorzystać ten moment na zamrożenie, czy przetworzenie owoców. Świeża żurawina doskonale się przechowuje i w chłodnym miejscu zachowa swoje właściwości nawet do trzech miesięcy. 
U mnie dzisiaj, na deser domowy kisiel z żurawiny, o wspaniałym czerwonym kolorze, można go podać z łyżką jogurtu lub słodkiej śmietanki 🙂

dsc_2864

Składniki / 3 porcje
  • 250 g świeżych owoców żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szkl. wody
Owoce dokładnie myję i przekładam do mniejszego garnka. Dodaję sok z cytryny i cukier, wszystko mieszam i stawiam na mały ogień.
W czasie gotowania co jakiś czas, mieszam owoce. Jeżeli papka jest bardzo gęsta, można dolać trochę wody.
Kiedy owoce się rozpadną, wszystko przecieram przez sito.
Do przetartych owoców dolewam szklankę wody i stawiam na gaz.
W 1/2 szkl. wody, rozprowadzam mąkę i dodaję do przecieru. Gotuję na małym ogniu, około minutę od zagotowania.
W razie potrzeby, można dosłodzić,  zagęścić większą ilością mąki, lub rozrzedzić wodą.
Podaję na ciepło z jogurtem lub słodką śmietanką 🙂 Smacznego 🙂

dsc_2871

 

Powiązane posty

15 komentarzy

amanda-butikzprzepisami 8 listopada 2016 - 16:50

Lubię żurawinę i zapisałam sobie przepis – wypróbuję na święta 🙂

Odpowiedź
napiecyku 8 listopada 2016 - 16:59

Cieszę się, że pomysł się spodobał 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 8 listopada 2016 - 17:40

Dzięki Tobie zdałam sobie sprawę, że nigdy nie robiłam nic ze świeżą żurawiną i nigdy też nie robiłam sama kisielu

Odpowiedź
Olka 8 listopada 2016 - 17:56

Cudowny! muszę zrobić zapas żurawiny ale jeszcze nie widziałam w warzywniaku…. Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena 8 listopada 2016 - 19:33

pychota, przekonuję się ostatnio do tego deseru 🙂

Odpowiedź
Aga 9 listopada 2016 - 09:56

w dzieciństwie uwielbiałam, teraz wieki nie jadłam, chyba się skuszę i zrobię 🙂

Odpowiedź
Megly 9 listopada 2016 - 10:20

Uwielbiam kisielki z owoców, a nie takie z torebki. Pyszności. Żurawinowe smaki w 100% wpisują się w moje gusta smakowe. Taki kisielek to mi się podoba. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedź
Programista w kuchni 9 listopada 2016 - 11:13

Super zdjęcie, a garnuszek rewelacja! 😀 Muszę spróbować takiego domowego kisielu 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 9 listopada 2016 - 18:23

Kisielu z żurawiny jeszcze w domu nie robiła.m. Ostatnio zrobiłam marmoladę i konfiturę do mięs – mają całkowicie inny smak niż te ze sklepu. O wiele lepszy!
Pomysł na kisiel jest super 🙂 Jak kupię jeszcze żurawinę to wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Sosna 10 listopada 2016 - 08:58

To musi być zacne 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 10 listopada 2016 - 16:12

Bardzo lubię 🙂 Ps. ślicznie podane 😉

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 11 listopada 2016 - 15:12

wspaniały kisiel 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 listopada 2016 - 17:36

Jesteśmy ciekawe jak smakuje taki kisiel ze świeżej żurawiny 🙂 Musimy ją kupić 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 15 listopada 2016 - 14:30

Szkoda, że nie podałas przepisu, z chęcią bym się skusiła. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 15 listopada 2016 - 14:32

A u mnie nie wyświetliło całego wpisu, teraz widzę. Rewelacja !

Odpowiedź

Zostaw komentarz