Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kasza gryczana z porem i brukselką

Kasza gryczana z porem i brukselką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Propozycja na zdrowy, wegetariański obiad. Niepalona kasza gryczana z brukselką, porem i cebulką. Dodatkowo, dla smaku w potrawie znalazły się zioła i czosnek. Składniki częściowo gotuję, a następnie krótko smażę na dużej patelni. Obiad godny polecenia 🙂

dsc_3462

Składniki / 3 porcje
  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 małego pora pokrojonego w plasterki ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 2 szkl. świeżej lub mrożonej brukselki
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • po 1/2 łyżeczki tymianku i majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy
Kaszę dokładnie płukam. Gotuję na małym ogniu, w proporcji 1 część kaszy, na dwie części wody. W czasie gotowania, dodaję dwie płaskie łyżeczki soli i mieszam. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, dodaję łyżkę oliwy, mieszam i odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Brukselkę myję, usuwam wierzchnie liście i gotuję na parze około 10 minut. Następnie przelewam zimną wodą i odstawiam.
Na dużej patelni podgrzewam oliwę, dodaję cebulę, zioła, czosnek i por. Wszystko smażę na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę.
Do cebuli i pora, dodaję kaszę i brukselkę, wszystko ponownie smażę mieszając 2 – 3 minuty na małym ogniu. Pod koniec smażenia doprawiam do smaku. Podaję z listkami bazylii lub ze świeżą pietruszką 🙂

dsc_3466

dsc_3461

 

Powiązane posty

13 komentarzy

Obiad gotowy! 24 listopada 2016 - 13:51

u mnie też dziś brukselka, ale w nieco innym wydaniu była planowana… może zmienię plany?;)

Odpowiedź
Aga 24 listopada 2016 - 13:54

ciekawe zestawienie smaków 🙂 podoba mi się to danie 🙂

Odpowiedź
Magdalena 24 listopada 2016 - 14:20

mam ochotę na kaszę gryczaną ostatnio 😉

Odpowiedź
Megly 24 listopada 2016 - 15:16

Nie rozumiem, jak można nie lubić brukselki? 🙂 Ja uwielbiam. A i kaszę gryczaną lubię. Smaczna i zdrowa. U mnie w domu się ją jadło. Nigdy nie miałam z nią problemu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 24 listopada 2016 - 21:24

Pyszny, pożywny i zdrowy obiad! Palce lizać 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 24 listopada 2016 - 23:42

niestety nie lubię brukselki 🙁

Odpowiedź
Natalie 25 listopada 2016 - 03:44

Moje smaki! Uwielbiam brukselkę 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 27 listopada 2016 - 12:05

Lubię takie dania, pysznie 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 listopada 2016 - 21:18

Bardzo lubimy brukselkę a już szczególnie w połączeniu z kaszą gryczaną! Super danie 🙂

Odpowiedź
Gotuj z Cukiereczkiem 29 listopada 2016 - 19:03

pysznie i zdrowo to lubię 🙂

Odpowiedź
kuchniabellissima 17 grudnia 2016 - 09:35

Nie przepadam za brukselką, ale kasza z porem to jest to! Takie zdrowe i smaczne dania można jeść na okrągło 😉

Odpowiedź
Zuzanna Smok 19 grudnia 2018 - 15:02

przystąpiłam do działania pewna, że mam kaszę gryczaną. Nie miałam. Wyszło z jaglaną przepyszne. Dziękuję!

Odpowiedź
napiecyku 19 grudnia 2018 - 15:43

Cieszę się, ze potrawa smakowała. Również lubię kaszę jaglaną :)Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz