Sernik z pianką i brzoskwiniami

Sernik ze starego zeszytu mojej mamy, był pieczony przeważnie na święta i zawsze w sezonie zimowym. Może dlatego, że w chłodniejsze dni zdecydowanie zmieniają się nam smaki i mamy ochotę na cięższe ciasta – serniki, ciasta drożdżowe i przekładane 🙂 Dodatek brzoskwiń lub moreli, bardzo ożywia smakowo i kolorystycznie ciasto, na wierzchu jest delikatna pianka z białek i posypka z kruchego ciasta. Bardzo polecam, to ciasto z pewnością uprzyjemni, deszczowy weekend 🙂

dsc_1862

Składniki na ciasto kruche
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g schodzonego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na sernik
  • 1 kg. sera mielonego z wiaderka
  • 2 budynie waniliowe w proszku z cukrem
  • 1/2 szkl. cukru
  • 80 g. masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu
Składniki na bezę
  • 5 białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
Oraz
  • 1 puszka brzoskwiń lub moreli w syropie pokrojonych na małe kawałki
Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko, ale dokładnie wyrabiam na ciasto. Ciasto dzielę na dwie części, jedną większą. Kawałki ciasta owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut.
Ser daję do większej miseczki, dodaję cukier i mieszam wszystko mikserem do połączenia. Dodaję jajka, po dodaniu każdego jajka, ponownie miksuję do połączenia. Dodaję przesiane budynie, rozpuszczone i ostudzone masło, oraz aromat. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam, do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Większym kawałkiem ciasta, wylepiam blaszkę o wym. 25 x 36 cm. Spód ciasta nakłuwam widelcem i daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Na podpieczone ciasto wylewam ser, na ser wykładam kawałki brzoskwiń. Następnie równomiernie wykładam pianę z białek. Na pianę ścieram, drugą część ciasta.
Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni, około 60 minut. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków 🙂

dsc_1865

 

dsc_1833

 

komentarzy 12

  1. Ladylaura. 13 października 2016 at 18:54 Reply

    Bardzo apetyczny .Ja też właśnie jem sernik.

    • napiecyku 13 października 2016 at 19:04 Reply

      Smacznego 🙂

  2. Jaglusia 13 października 2016 at 19:09 Reply

    Ten sernik wygląda obłędnie. Na pewno zrobię.
    Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 Wiele przepisów, które na pewno Ciebie zainteresują. https://jaglusia.wordpress.com/

  3. Magdalena 13 października 2016 at 19:44 Reply

    wygląda szalenie apetycznie:)

  4. Ja i moje urwisy 14 października 2016 at 09:28 Reply

    Mniam, gdyby u mnie sernik chcieli taki jeść, a oni tylko z rodzynkami :/

  5. Magda 14 października 2016 at 10:08 Reply

    Sernik prezentuje się niesamowicie apetycznie 🙂

  6. amanda-butikzprzepisami 14 października 2016 at 10:22 Reply

    Wspaniały sernik! 🙂 To jedno z moich ulubionych ciast! 🙂

  7. Megly 14 października 2016 at 14:04 Reply

    Nie kuś! Nie kuś! Takiemu zwolennikowi serników wszelakich jakim jestem ja nie trzeba dwa razy mówić… Już jestem nim urzeczona i absolutnie bym chciała spróbować. Pięknie podany. Apetyczny! Delikatny… Mniam.
    Pozdrawiam 🙂

  8. Marzena 14 października 2016 at 17:50 Reply

    Uwielbiam smak takiego sernika, jest pyszny 🙂

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 16 października 2016 at 12:22 Reply

    klasyczny sernik, który kojarzy mi się z domem 🙂

  10. Agnieszka Wieczorek 16 października 2016 at 17:26 Reply

    Ostatnio myślałam właśnie o tym serniku! Uwielbiam to połączenie 🙂 A na obecną pogodę jest idealny, do tego jeszcze herbatka i ciepły kocyk 🙂

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 16 października 2016 at 20:17 Reply

    Normalnie sernik naszej babci!! Już mamy na niego ochotę ale pewnie zjemy go dopiero na święta listopadowe 🙂

  12. Beti 17 października 2016 at 14:53 Reply

    Jaki apetyczny, szkoda, że przez monitor nie można się poczęstować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *