Home Na słodkoCiasta z owocami Ciasto gryczane z jabłkami i orzechami

Ciasto gryczane z jabłkami i orzechami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Zdrowe, smaczne i niezawodne ciasto z przewagą mąki gryczanej. Do ciasta dodałam jabłka, orzechy włoskie, cynamon i kakao. Ciasto długo utrzymuje świeżość, ale doskonale smakuje, również w dzień upieczenia. Przygotujemy je błyskawicznie, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednym naczyniu.
Wilgotne i mocno aromatyczne ciasto, w sam raz do popołudniowej herbaty z imbirem. Bardzo polecam 🙂

dsc_2383

Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szkl. mąki pszennej ( w wersji bezglutenowej, można zastąpić ryżową )
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szkl. letniej wody
  • 1/2 szl. oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek kakao
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni
Jabłka pokrojone w kostkę, mieszam z cynamonem i odstawiam.
Jajka ubijam z cukrem na pianę, dodaję stopniowo mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, oraz olej, mleko, wodę i kakao. Wszystko mieszam na małych obrotach, krótko tylko do połączenia składników.
Na koniec dodaję jabłka z cynamonem i orzechy. Wszystko ponownie mieszam łyżką.
Blaszkę o wymiarach 31 x 14 cm. wykładam papierem do pieczenia. Do foremki przelewam ciasto.
Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 50 minut. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto, powinien być suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂

dsc_2274

dsc_2403

 

dsc_2415

 

Powiązane posty

22 komentarze

Moja pasja smaku 21 października 2016 - 17:15

Wspaniałe ciacho ! Ależ smakowicie się prezentuje !

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 21 października 2016 - 17:54

Świetny pomysł i te świąteczne składniki – aż zapachniało mi tu Twoją herbatką z imbirem i domowym ciastem 🙂

Odpowiedź
rosier 21 października 2016 - 19:07

Na pewno zrobię na niedzielę, bo właśnie kupiłam mąkę gryczaną i testuję co można. Dzisiaj robiłam z niej kopytka z sosem z maślaków. 🙂

Dziekuję za wiele fajnych przepisów.
Pozdrawiam serdecznie. 🙂

Odpowiedź
napiecyku 21 października 2016 - 19:10

Dziękuję za miłe słowa 🙂 Gorąco pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena 21 października 2016 - 19:38

wyjątkowo kuszące, chętnie bym porwała kawałek:)

Odpowiedź
Iwona.T 21 października 2016 - 19:41

Wygląda świetnie to ciacho 🙂

Odpowiedź
Nippi 21 października 2016 - 20:15

Ciekawa jestem jak smakuje z kaszą gryczana 🙂

Odpowiedź
napiecyku 21 października 2016 - 20:36

Ma trochę inny posmak, ale mimo to jest wciągające, musisz spróbować 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 21 października 2016 - 20:49

Wygląda na ciasto, którego kawałek nie wystarczy… Pyszne!

Odpowiedź
Królowa Karo 21 października 2016 - 23:31

Wygląda naprawdę kusząco!

Odpowiedź
Natalie 22 października 2016 - 05:53

Mmm, ale wygląda bosko! Zjadłabym 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 października 2016 - 20:15

Takie wilgotne ciacho i to z dodatkiem naszej ulubionej mąki gryczanej musi być bajeczne w smaku 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 22 października 2016 - 23:45

wspaniałe 🙂 w sam raz do herbatki 🙂

Odpowiedź
laNika 23 października 2016 - 00:57

Ale kusi! Przepis wydaje się być bardzo fajny. Zapisuję go i jak znajdę czas to na pewno przygotuję to ciacho 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 23 października 2016 - 19:25

Ciacho prezentuje się wspaniale! Wilgotne, czekoladowe. Dla mnie idealne 🙂

Odpowiedź
Łukasz 23 października 2016 - 22:01

Ależ kuszące! <3

Odpowiedź
Cukry Proste 24 października 2016 - 12:11

Jeszcze nie korzystałam z mąki gryczanej – ciekawa jestem smaku:)

Odpowiedź
Joanna Ł 24 października 2016 - 12:42

Małgosiu fajny pomysł na pyszne i zdrowe ciasto 🙂 pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magda 24 października 2016 - 12:55

Super ciasto, pięknie wygląda, a dodatek mąki gryczanej sprawia, że bardzo chciałabym spróbować 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 24 października 2016 - 13:48

muszę napisać, że ciasto wygląda bardzo apetycznie. bez wahania sięgnęłabym po kawałek albo dwa. piękny kolor : )

Odpowiedź
Beti 24 października 2016 - 19:04

Ciasto wygląda bardzo apetycznie, ciekawa jestem jak smakuje 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 26 października 2016 - 22:12

No cóż nie mam przekonania do ciast z kaszą, a to ostatnio takie modne. Skoro piszesz, że pyszne więc warto spróbować !

Odpowiedź

Zostaw komentarz