Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Roladki z kurczaka z pesto szpinakowym i mozzarellą

Roladki z kurczaka z pesto szpinakowym i mozzarellą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Przepyszne i zdrowe roladki ze szpinakowym pesto i mozzarellą. Mozzarella roztapia się podczas smażenia i scala pesto. W tym przepisie filety kurczaka, można zastąpić filetem indyka. Do pesto można wykorzystać takie orzechy, jakie właśnie mamy w domu, a także pestki słonecznika lub dyni. 
Roladki sprawdzą się na każdą okazję, ja polecam na niedzielny, zdrowy i lekki obiad 🙂

DSC_0738

Składniki
  • 4 większe filety z kurczaka lub indyka
  • 150 g mozzarelli
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska
  • masło klarowane do smażenia
Składniki na pesto
  • 4 kulki rozmrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • garść orzechów nerkowca ( do pesto można dodać każde orzechy, pestki słonecznika lub dyni )
Składniki na pesto daję do pojemnika rozdrabniacza i blenduję na jednolitą masę.

DSC_0721

Filety kurczaka, przykrywam folią spożywczą i rozbijam, przy tej czynności uważam, żeby nie porozrywać mięsa. Grube i duże filety, można przekroić w poprzek na dwa cieńsze kawałki.
Filety posypuję świeżo zmieloną solą morską i tymiankiem.
Na filetach równomiernie rozkładam pesto, na pesto rozkładam plasterki mozzarelli. Filety zwijam w roladki i owijam sznurkiem spożywczym.

DSC_0723

W większym rondlu rozgrzewam mało klarowane. Na gorący tłuszcz, daję roladki i obsmażam z każdej strony na rumiano. Następnie duszę mięso około 30 minut, pod przykryciem.
Z lekko przestudzonych roladek ściągam sznurek.
Gotowe, świetnie smakują z sezonową surówką i kaszą lub ryżem 🙂 Smacznego 🙂

DSC_0738

 

Powiązane posty

18 komentarzy

Iwona 5 września 2016 - 17:44

Nadziane roladki są najlepsze 🙂

Odpowiedź
Ela Dz 5 września 2016 - 19:02

Pyszne roladki :))

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 5 września 2016 - 19:21

Świetny obiad! 🙂 Fantastyczne dodatki do farszu! 😀

Odpowiedź
lena 5 września 2016 - 19:34

szpinakowe pesto,mniam:)

Odpowiedź
Joanna Ł 5 września 2016 - 20:38

Małgosiu przepyszne roladki 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 6 września 2016 - 01:40

Pyszne połączenie! Świetnie to wymyśliłaś 🙂

Odpowiedź
marcelina 6 września 2016 - 08:32

Pesto i mozzarella – Małgosiu chyba chcesz bym wprosiła się do Ciebie na obiad 😉

Odpowiedź
Megly 6 września 2016 - 10:00

Świetny pomysł na roladki. Takich jeszcze nie robiłam. Nawet przeciwnika szpinaku można przekonać takimi roladkami. No i jest mozzarella – uwielbiam 🙂 Pozdrowionka cieplutkie! 🙂

Odpowiedź
Olka 7 września 2016 - 17:22

Wyjątkowo apetyczne roladki 🙂 pozdrawiam!

Odpowiedź
Renata Czelny-Kawa 7 września 2016 - 19:02

Ależ pyszny obiad! 😉

Odpowiedź
Marzena 7 września 2016 - 21:40

Wspaniałe roladki 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 7 września 2016 - 22:33

obiad idealny dla mnie 🙂 zdrowy i wartościowy posiłek, który możemy podać na wiele sposobów 🙂

Odpowiedź
Kaśka 8 września 2016 - 08:42

ze szpinakiem to moje ulubione 🙂 Ja dodaję jeszcze suszone pomidorki 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 8 września 2016 - 11:40

mmm.. niebo w gębie! 🙂

Odpowiedź
Beti 8 września 2016 - 12:31

Apetyczne te roladki :-))))

Odpowiedź
iza 8 września 2016 - 21:18

lubię wszelakie roladki, pyszne u Ciebie nadzienie

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 8 września 2016 - 23:16

Mimo, że za mięsem specjalnie nie szalejemy to z takim nadzieniem roladkę by się zjadło 😀

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 9 września 2016 - 20:50

Moje smaki, coś pysznego:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz