Home Na słodkoBabki i muffiny Muffiny brownie z kaszy jaglanej

Muffiny brownie z kaszy jaglanej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Mimo, że bardzo lubię kaszę jaglaną, miałam spore obawy, przed upieczeniem z kaszy ciasta. Jak się okazało, zupełnie niepotrzebnie. Babeczki śmiało mogą konkurować z najlepszymi czekoladowymi muffinkami z mąki. Zrobimy je dość szybko, ponieważ ugotowaną kaszę i resztę składników, wystarczy dać do kielicha blendera i dokładnie zmiksować. Takie babeczki pieczemy nieco dłużej, niż babeczki z mąki, a po upieczeniu cierpliwie czekamy, aż się schodzą, dopiero wtedy będą najsmaczniejsze 🙂
Dzięki ekologicznej kaszy jaglanej, ten smakołyk, jest jeszcze bardziej wykwintny i wyjątkowy. Po ten przepis sięgajcie zawsze, kiedy macie ochotę na coś domowego, słodkiego, zdrowego i pysznie czekoladowego 🙂

dsc_1364

 

 

 

Składniki / 6 większych lub 8 mniejszych muffinek
Kaszę dokładnie płukam w zimnej wodzie, dolewam 1 i 1/3 szklanki wody i stawiam na gaz. Od zagotowania, gotuję na małym ogniu, około 12 minut. W czasie gotowania, dodaję łyżeczkę soli. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, odstawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Masło lub olej kokosowy należy roztopić na małym ogniu i lekko przestudzić.
Do kielicha blendera daję kolejno jajka, jogurt, kaszę, rozpuszczony tłuszcz i resztę składników. Wszystko blenduję na krem. Krem powinien mieć, konsystencję budyniu.
Kremem napełniam, silikonowe formy na babeczki. Wierzch babeczek, posypuję płatkami migdałów.
Babeczki piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Gotowe odstawiam, do całkowitego ostudzenia. Udanych wypieków 🙂

dsc_1354

 

dsc_1437

 

Inspiracja do wpisu klik

Powiązane posty

29 komentarzy

Angelika i Monika (Candy Pandas) 24 września 2016 - 14:42

U nas własnie też prezentujemy muffiny z kaszy jaglanej 😀 Czekoladowe są najlepsze ^^

Odpowiedź
Joanna Ł 24 września 2016 - 15:44

Małgosiu przepięknie się prezentują, muszą być pyszne 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 24 września 2016 - 16:02

świetne muffinki 🙂 podoba mi się ten pomysł 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 24 września 2016 - 16:06

Wyglądają na bardzo wilgotne:)

Odpowiedź
Jaglusia 24 września 2016 - 16:44

Cudowne muffinki!:) Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

Odpowiedź
Obiad gotowy! 24 września 2016 - 19:15

idę nastawić kaszę;))

Odpowiedź
Ela Dz 24 września 2016 - 19:25

Już je kocham , uwielbiam wszystko co czekoladowe. 🙂

Odpowiedź
Lena 24 września 2016 - 19:44

ale wyglądają wspaniale:)

Odpowiedź
Natalie 25 września 2016 - 03:30

No nie wierzę – genialne! Na pewno je zrobię 🙂

Odpowiedź
ladylaura. 25 września 2016 - 12:00

O,ciekawy przepis i super babeczki.

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 25 września 2016 - 20:43

Babeczki palce lizać! Czekoladowe, wilgotne – wyśmienite <3

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 26 września 2016 - 14:12

Muffiny uwielbiam, a pomysł z dodaniem jaglanki – niesamowicie ciekawy! 🙂

Odpowiedź
Monica 3 października 2016 - 11:59

Bosko wyglądają 🙂

Odpowiedź
Kasia 5 kwietnia 2017 - 19:12

Witam, pomimo pieczenia ponad godzinę w 180 st.a pod koniec nawet w 200 st.w środku są jakby bardzo mokre albo niedopieczone…powód? nie wiem czy mogę dać dzieciom?

Odpowiedź
napiecyku 5 kwietnia 2017 - 20:25

To specyfika tego wypieku, że w środku jest kleiste, ale na pewno nie surowe. Spokojnie można poczęstować nim dzieci 🙂 Mam nadzieję, że mimo tego babeczki będą smakowały 🙂

Odpowiedź
Meg 29 stycznia 2021 - 23:25

U mnie wyszly takie same. Tak jakby budyń.

Odpowiedź
Kasia 5 kwietnia 2017 - 21:42

Super 🙂 mi bardzo smakowało 🙂 dzieciaki też się zajadały… napewno jeszcze zrobię te muffinki…. spróbuję odczekać aż ugotowana jaglanka wystygnie następnym razem, może to był powód, że nie miały takiej konsystencji jak na tych zdjęciach 🙂 pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 5 kwietnia 2017 - 22:10

Proszę próbować. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Katalein 26 lutego 2021 - 20:20

Witam! Dziś znalazłam ten przepis. Trochę go zmodyfikowałam, bo nie miałam jogurtu, za to chciałam dać banany, które musiałam zużyć Więc zamiast cukru i jogurtu poszły banany i odrobiną mleka (z nerkowcow, własnej roboty, bo miałam resztę i też musiała zostać zużyta ). Dodałam też garść żurawiny i trochę wiórków kokosowych. No i oczywiście NIE używałam produktów od ekoblik, bo mam w domu inne Płatków migdałowych nie miałam, więc zrobiłam bez. I wyszły pyszne! Dziękuję bardzo za inspirację!
PS Jeszcze taka uwaga – nie za dużo tej soli do kaszy?! Łyżeczka na trochę ponad szklankę, to bardzo dużo! Ja daję może pół łyżeczki, a czasem i tak mam wrażenie, że wychodzi za słona

Odpowiedź
admin 26 lutego 2021 - 21:18

Oczywiście, można zmniejszyć ilość soli 🙂 Dziękuję za komentarz i nowe inspiracje 🙂

Odpowiedź
ana 24 września 2017 - 14:13

no u mnie po 35 min wyciagam z kiekarnika i pieknie wyrosniete opadly… i strasznie mokre procz gory…

Odpowiedź
napiecyku 24 września 2017 - 14:53

Ana, brownie ma to do siebie, że nie jest puszyste i lekkie, a raczej cięższe i zbite. Moje muffinki, również opadły, ale mimo to były bardzo smaczne 🙂

Odpowiedź
Danulka 25 października 2017 - 13:38

A moje wyszły wspaniałe 🙂 Dziękuję za przepis!

Odpowiedź
napiecyku 25 października 2017 - 15:08

Cieszę się 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Anna 26 stycznia 2024 - 09:19

Proszę o informację ile wychodzi kaszy po ugotowaniu?
Mam już wcześniej ugotowaną kaszę, która mi została i chciałbym ją wykorzystać do muffinek.

Odpowiedź
admin 26 stycznia 2024 - 20:43

Będzie niepełna szklanka.

Odpowiedź
Patrycja 28 września 2018 - 14:32

A czy zwykły olej rzepakowy też się nada? 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 września 2018 - 18:21

Oczywiście tak 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 września 2018 - 18:23

Oczywiście, że tak 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz