Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Trochę nietypowa szarlotka. Tarte jabłka rozłożyłam na kruchym spodzie, zalałam budyniem, przygotowanym na soku pomarańczowym, a na wierzch przygotowałam kokosową kruszonkę. Wszystko cudownie pachnie podczas pieczenia. Niestety na pierwszy kęs takiej szarlotki, musimy poczekać, ponieważ wymaga schłodzenia, wtedy masa stężeje i stanie się odpowiednio gęsta. Pyszny, jesienny deser dla cierpliwych 🙂

dsc_1015

Składniki na kruche ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto, daję do miseczki i szybko wyrabiam. Gotowe ciasto, owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę jabłkową
  • 4 mniejsze jabłka
  • 900 ml. soku jabłkowego lub pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 galaretka cytrynowa.
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste, partiami wyciskam nadmiar soku.
Do małej miseczki odlewam część soku, pozostały sok podgrzewam. Do miseczki, dodaję budynie w proszku, wszystko mieszam i dodaję do gorącego soku. Budyń gotuję na małym ogniu, do czasu, kiedy zgęstnieje. Na koniec, dodaję galaretkę i wszystko mieszam.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Dno i boki foremki o średnicy 24 cm, smaruję masłem i wylepiam schłodzonym ciastem.
Na kruche ciasto, daję starte jabłka. Na jabłka wylewam ciepły budyń.
Składniki na kokosową kruszonkę
  • około 40 g wiórków kokosowych
  • 1 białko
  • 2 łyżki brązowego cukru
Białko ubijam rózgą kuchenną na pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam, do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Na koniec  dodaję wiórki kokosowe. Ilość wiórków zależy od ilości białka. Powinna powstać gęsta masa, którą pokruszymy na wierzchu masy budyniowej.
Ciasto piekę około 50 minut, w temp. 180 stopni. Gotowe studzę około 60 minut i daję do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków 🙂

dsc_1020

dsc_1045

 

Powiązane posty

18 komentarzy

Cukry Proste 17 września 2016 - 15:51

Jeszcze nie łączyłam jabłek z kokosem:)

Odpowiedź
Lena 17 września 2016 - 16:40

i ten kokos,pysznie:)

Odpowiedź
Marzena 17 września 2016 - 17:37

Małgosiu zakochałam się w twojej szarlotce 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 17 września 2016 - 17:39

Chyba nie miałaby u mnie szansy wystygnąć 🙂 Rzuciłabym się od razu na gorącą! 😀

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 17 września 2016 - 18:33

bardzo podoba mi się ta nietypowa szarlotka 🙂

Odpowiedź
Ela Dz 18 września 2016 - 08:27

Kruche i jabłka, ideał nad ideałami 🙂

Odpowiedź
Iwona 18 września 2016 - 11:34

Pysznie ! Uwielbiam kruche z jabłkami 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 18 września 2016 - 12:53

jabłka, pomarańcza i kokos- musiało być przepysznie:)

Odpowiedź
Madame Malonka 18 września 2016 - 13:34

To jest bardzo, ale to bardzo fajna alternatywa dla szarlotki. Osobiście jabłka zagęszczam galaretką, ale budyń i ta kruszonka muszą być pyszne!

Odpowiedź
Gaja 18 września 2016 - 18:37

U mnie szarlotka zawsze w czołówce ciast do zjedzenia. Chociaż zamiast wiórek kokosowych wybiorę cynamon 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 18 września 2016 - 21:42

Super! Taka szarlotka musi smakować rewelacyjnie 🙂 Lubię wszelkie wariacje na temat szarlotki <3

Odpowiedź
Królowa Karo 18 września 2016 - 23:26

I za to kocham jesień. Za zapach szarlotki i smak ciast z jabłkami.

Odpowiedź
Ja i moje urwisy 19 września 2016 - 11:02

Mniamciu 😀

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 19 września 2016 - 21:31

Mamy za sobą już pierwszą tartę więc czas na drugą 😀 Jest piękna a wygląda jakby była z dynią 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 19 września 2016 - 22:58

Fantazja, za takie ciasto to człowiek może dać się pokroić 🙂

Odpowiedź
alezakwas 20 września 2016 - 09:42

Szarlotka to moje ulubione ciasto, proste, smaczne i w Twoim wypadku jeszcze super wygląda 🙂 Nic, tylko piec i jeść 😀

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 20 września 2016 - 16:16

Wybornie wygląda, musi smakować pysznie 🙂

Odpowiedź
Pati 21 września 2016 - 08:37

Bardzo smakowite!

Odpowiedź

Zostaw komentarz