Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zapiekanka z makaronem i cukinią

Zapiekanka z makaronem i cukinią

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Najlepsze zapiekanki powstają wtedy, kiedy wykorzystuję do ich przygotowania to, co mam pod ręką i w ogrodzie. Do tej zapiekanki wykorzystałam mięso z indyka, cukinię, pieczarki, pomidorki koktajlowe i ser. Składnikiem numer jeden, jest makaron razowy świdry od Lubelli.
Makaron gotuję al dente, mięso i warzywa duszę osobno. Wszystko zapiekam z serem mozzarella. Zapiekanka łatwa do zrobienia, nie wymaga dużych umiejętności. Można ją przyrządzić na rodzinny obiad, lub na spotkanie z przyjaciółmi 🙂

DSC_0590

Składniki / 5 porcji
  • 1 opakowanie makaronu razowego świdry Lubella
  • 400 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 200 g pieczarek obranych i pokrojonych w plastry
  • 1 młoda cukinia pokrojona w półplasterki
  • garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1/3 szkl. startego parmezanu
  • 130 g drobno pokrojonej mozzarelli
  • garść świeżo posiekanej pietruszki
  • spora szczypta oregano i tymianku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • oliwa
Makaron gotuję w osolonej wodzie, al dente około 9 minut. Odcedzam i przelewam zimną wodą.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pieczarki, cukinię i suszone zioła. Wszystko smażę mieszając, około 4 minuty, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę. Warzywa przekładam do miseczki.
Na tą samą patelnię, daję mięso indyka. Mięso smażę mieszając, około 5 minut, następnie dodaję czosnek i pomidory z puszki. Wszystko duszę pod przykryciem, kolejne 5 minut. Mięso doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do naczynia do zapiekania, kolejno daję, makaron, mięso, warzywa i parmezan. Zapiekankę daję, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 15 minut. Wysuwam półkę z zapiekanką, na wierzchu układam mozzarellę i pomidorki. Ponownie wsuwam zapiekankę do piekarnika i piekę kolejne 10 minut.
Gotową zapiekankę, posypuję świeżą pietruszką. Od razu podaję. Smacznego 🙂

DSC_0589

DSC_0530

 

Powiązane posty

14 komentarzy

Iwona 25 sierpnia 2016 - 19:23

Takie zapiekanki sa najsmaczniejsze 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 25 sierpnia 2016 - 20:43

Aż ślinka cieknie na jej widok:) pozdrawiam:)

Odpowiedź
lena 25 sierpnia 2016 - 21:52

pyszności:)

Odpowiedź
kuchnia u Krysi 25 sierpnia 2016 - 23:32

To taka zapiekanka na bogato. Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Megly 26 sierpnia 2016 - 09:26

Jak to wspaniale wygląda. Chciałabym mieć taką zapiekankę dziś na obiad – uczta dla smaku! Ta mozarella i parmezan robią tu swoje. Uwielbiam zapiekanki makaronowe. Pozdrowionka serdeczne, miłego weekendu życzę 🙂

Odpowiedź
Ela Dz 26 sierpnia 2016 - 19:09

Lubella ma świetne makarony, zawsze kształtne i świetnie trzymają się po ugotowaniu. A zapiekanka cudowna 🙂

Odpowiedź
napiecyku 26 sierpnia 2016 - 22:38

To prawda makarony Lubelli, mają tą cechę, że nie rozgotowują się, nie sklejają i zawsze pozostają sprężyste 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 27 sierpnia 2016 - 08:11

wygląda obłędnie:)
też lubię Lubellę:)

Odpowiedź
Łukasz 27 sierpnia 2016 - 20:32

Bardzo apetyczne zdjęcia, a samo danie też świetne. 🙂

Odpowiedź
Słodkie okruszki 28 sierpnia 2016 - 11:18

Pyszna zapiekanka. Bardzo takie lubię.

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 28 sierpnia 2016 - 17:14

Makaronu Lubella to jedne z moich ulubionych. Zawsze ładnie się gotują i nigdy nie robi się z nich “papka” jak w przypadku niektórych firm. A zapiekanka wygląda wspaniale 🙂 I ten ciągnący się ser <3

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 sierpnia 2016 - 20:08

Zapiekanki z resztek zawsze wychodzą bardzo ciekawe 😀
Makarony tej marki są jedne z najlepszych 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 29 sierpnia 2016 - 08:29

bardzo lubię wszelkie zapiekanki 🙂 świetna wersja 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 29 sierpnia 2016 - 23:23

Zgadzam się – zapiekanki z tego, co się nawinie wychodzą zwykle najlepsze!

Odpowiedź

Zostaw komentarz