Zapiekanka z makaronem i cukinią

Najlepsze zapiekanki powstają wtedy, kiedy wykorzystuję do ich przygotowania to, co mam pod ręką i w ogrodzie. Do tej zapiekanki wykorzystałam mięso z indyka, cukinię, pieczarki, pomidorki koktajlowe i ser. Składnikiem numer jeden, jest makaron razowy świdry od Lubelli.
Makaron gotuję al dente, mięso i warzywa duszę osobno. Wszystko zapiekam z serem mozzarella. Zapiekanka łatwa do zrobienia, nie wymaga dużych umiejętności. Można ją przyrządzić na rodzinny obiad, lub na spotkanie z przyjaciółmi 🙂

DSC_0590

Składniki / 5 porcji
  • 1 opakowanie makaronu razowego świdry Lubella
  • 400 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 200 g pieczarek obranych i pokrojonych w plastry
  • 1 młoda cukinia pokrojona w półplasterki
  • garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1/3 szkl. startego parmezanu
  • 130 g drobno pokrojonej mozzarelli
  • garść świeżo posiekanej pietruszki
  • spora szczypta oregano i tymianku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • oliwa
Makaron gotuję w osolonej wodzie, al dente około 9 minut. Odcedzam i przelewam zimną wodą.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pieczarki, cukinię i suszone zioła. Wszystko smażę mieszając, około 4 minuty, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę. Warzywa przekładam do miseczki.
Na tą samą patelnię, daję mięso indyka. Mięso smażę mieszając, około 5 minut, następnie dodaję czosnek i pomidory z puszki. Wszystko duszę pod przykryciem, kolejne 5 minut. Mięso doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do naczynia do zapiekania, kolejno daję, makaron, mięso, warzywa i parmezan. Zapiekankę daję, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 15 minut. Wysuwam półkę z zapiekanką, na wierzchu układam mozzarellę i pomidorki. Ponownie wsuwam zapiekankę do piekarnika i piekę kolejne 10 minut.
Gotową zapiekankę, posypuję świeżą pietruszką. Od razu podaję. Smacznego 🙂

DSC_0589

DSC_0530

DSC_0527

Komentarze: 14

  1. Iwona 25 sierpnia 2016 at 19:23 Reply

    Takie zapiekanki sa najsmaczniejsze 🙂

  2. Joanna Ł 25 sierpnia 2016 at 20:43 Reply

    Aż ślinka cieknie na jej widok:) pozdrawiam:)

  3. lena 25 sierpnia 2016 at 21:52 Reply

    pyszności:)

  4. kuchnia u Krysi 25 sierpnia 2016 at 23:32 Reply

    To taka zapiekanka na bogato. Pysznie wygląda 🙂

  5. Megly 26 sierpnia 2016 at 09:26 Reply

    Jak to wspaniale wygląda. Chciałabym mieć taką zapiekankę dziś na obiad – uczta dla smaku! Ta mozarella i parmezan robią tu swoje. Uwielbiam zapiekanki makaronowe. Pozdrowionka serdeczne, miłego weekendu życzę 🙂

  6. Ela Dz 26 sierpnia 2016 at 19:09 Reply

    Lubella ma świetne makarony, zawsze kształtne i świetnie trzymają się po ugotowaniu. A zapiekanka cudowna 🙂

    • napiecyku 26 sierpnia 2016 at 22:38 Reply

      To prawda makarony Lubelli, mają tą cechę, że nie rozgotowują się, nie sklejają i zawsze pozostają sprężyste 🙂

  7. Renata - Mój dzień 27 sierpnia 2016 at 08:11 Reply

    wygląda obłędnie:)
    też lubię Lubellę:)

  8. Łukasz 27 sierpnia 2016 at 20:32 Reply

    Bardzo apetyczne zdjęcia, a samo danie też świetne. 🙂

  9. Słodkie okruszki 28 sierpnia 2016 at 11:18 Reply

    Pyszna zapiekanka. Bardzo takie lubię.

  10. Agnieszka Wieczorek 28 sierpnia 2016 at 17:14 Reply

    Makaronu Lubella to jedne z moich ulubionych. Zawsze ładnie się gotują i nigdy nie robi się z nich „papka” jak w przypadku niektórych firm. A zapiekanka wygląda wspaniale 🙂 I ten ciągnący się ser <3

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 sierpnia 2016 at 20:08 Reply

    Zapiekanki z resztek zawsze wychodzą bardzo ciekawe 😀
    Makarony tej marki są jedne z najlepszych 🙂

  12. Ania - Fabryka Pomysłów 29 sierpnia 2016 at 08:29 Reply

    bardzo lubię wszelkie zapiekanki 🙂 świetna wersja 🙂

  13. Królowa Karo 29 sierpnia 2016 at 23:23 Reply

    Zgadzam się – zapiekanki z tego, co się nawinie wychodzą zwykle najlepsze!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *