Placuszki z dynią na maślance

Deserowe placuszki z pieczoną dynią hokkaido, mąką do naleśników i placków od Lubelli, oraz z maślanką. Pieczoną dynię warto przygotować wcześniej i upiec ją w piekarniku, jednocześnie z ciastem lub pieczenią. Placuszki są bardzo puszyste i mają piękny jesienny kolor.
Przygotujcie je na szybki deser, lub na weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Takie placuszki smakują z każdą konfiturą, powidłami lub z cukrem pudrem 🙂

 

DSC_0697

 

Składniki
  • 3/4 szkl. miąższu z pieczonej dyni hokkaido *
  • 1 i 1/3 szkl. mąki wrocławskiej od Lubelli do naleśników i placków
  • 150 g maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru brązowego nierafinowanego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewam mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaję cukier, wszystko mieszam.
Dodaję dynię, olej, maślankę i jajka, wszystko krótko, ale dokładnie mieszam mikserem. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
Patelnię do naleśników stawiam na gaz, smaruję ją pędzelkiem zanurzonym w oleju.
Łyżką nakładam małe porcje ciasta. Placuszki smażę z każdej strony na rumiano. Przed kolejną porcją ciasta, ponownie smaruję patelnię.
Placuszki podaję na ciepło, z konfiturą lub z cukrem pudrem. Smacznego 🙂
*Aby otrzymać pieczoną dynię, należy pokroić małą dynię w paski o grubości około 2 cm. Następnie rozłożyć na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia skórką do dołu i dać do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości pokrojonych kawałków i trwa około 40 minut. Z upieczonych kawałków odcinamy skórkę, a miąższ dokładnie rozgniatamy widelcem lub miksujemy na purre.

 

DSC_0704

DSC_0649

DSC_0629

 

 

Komentarze: 24

  1. lena 29 sierpnia 2016 at 14:24 Reply

    jak pysznie:)

  2. Megly 29 sierpnia 2016 at 15:30 Reply

    Pyszne placuszki na słodko. Z chęcią bym ich spróbowała. Jadam różne placuszki, ale takich z dynią jeszcze nie miałam okazji nigdy skosztować. Dla mnie to nowość i ciekawa inspiracja 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Ania - Fabryka Pomysłów 29 sierpnia 2016 at 17:40 Reply

    mają wspaniały kolor od dyni 🙂

  4. Ladylaura. 29 sierpnia 2016 at 18:21 Reply

    Uwielbiam ,kuszące.

  5. Ela Dz 29 sierpnia 2016 at 19:23 Reply

    Jakie placuszki 🙂

  6. Marzena 29 sierpnia 2016 at 20:23 Reply

    Małgosiu wspaniałe placuszki, muszą być pyszne 🙂

  7. Monica 30 sierpnia 2016 at 09:14 Reply

    Świetne! Nigdy nie dodawałam dyni do placuszków, muszę wypróbować 🙂

  8. Sarenka 30 sierpnia 2016 at 09:25 Reply

    bardzo się cieszę, że sezon na dynię już się zaczął 🙂
    pyszny pomysł na placuszki

  9. lekcjewkuchni.blogspot.com 30 sierpnia 2016 at 09:56 Reply

    Wyglądają przepysznie:)

  10. piegusek 30 sierpnia 2016 at 11:16 Reply

    jak tylko moja dynia dojrzeje to zrobię 🙂 wyglądają świetnie:)

  11. Łukasz 30 sierpnia 2016 at 11:28 Reply

    Wyglądają bardzo fajnie. 🙂 Rzadko jem placki, racuchy itd., bo nie przepadam za słodyczami, ale od czasu do czasu mam ochotę. Chyba dziś sobie zrobię.

  12. marinia 30 sierpnia 2016 at 17:49 Reply

    Muszę koniecznie to wypróbować 🙂

  13. Sosna 30 sierpnia 2016 at 17:58 Reply

    Aż zgłodniałem 😀

  14. marcelina 30 sierpnia 2016 at 21:40 Reply

    Z cukrem pudrem! 🙂 Tak jesień można powoli zapowiadać 😉

  15. Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 sierpnia 2016 at 16:40 Reply

    Ten kolor zawsze na powala 🙂 Piekne placuszki 🙂

  16. Iwona 31 sierpnia 2016 at 23:31 Reply

    super ! Ten kolorek zawsze zachęca do zjedzenia 🙂

  17. Agnieszka Wieczorek 31 sierpnia 2016 at 23:47 Reply

    Kuszą wyglądem <3 Ten piękny kolor 🙂

  18. Renata - Mój dzień 1 września 2016 at 11:39 Reply

    pięknie sie prezentują:)
    ale musiałam aż sprawdzić , bo widzę że mamy takie same widelce:)

  19. zuzia 1 września 2016 at 12:13 Reply

    Piękne placuszki, z chęcią bym je schrupała

  20. iza 2 września 2016 at 10:08 Reply

    cudny maja kolorek i na pewno pyszne!

  21. dżemdżus 2 września 2016 at 17:11 Reply

    Pyszne, choć dynia to niechybny znak jesieni 🙁

  22. Renata Czelny-Kawa 3 września 2016 at 22:50 Reply

    Musiały być przepyszne!
    Śliczne zdjęcia 🙂
    Pozdrawiam!

  23. Salvador Dali 4 września 2016 at 15:39 Reply

    oho.. chyba się skuszę na te placuszki dyniowe <3

  24. Królowa Karo 4 września 2016 at 22:34 Reply

    Zapowiadają się bardzo ciekawie. A sezon na dynię przecież dopiero się rozkręca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *