Kurczak z ryżem i szparagami

Kurczak  w kimacie orientalnym, z marynaty miodowo – czosnkowej, podany z ryżem parboiled i duszonymi szparagami. Przygotowanie całej potrawy zajęło mi 30 minut, nie licząc leżakowania mięsa w marynacie. Do tego przepisu, wybieramy szparagi cienkie o takiej samej grubości, grubsze musimy przeciąć wzdłuż na pół.
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu, skorzystajcie z niego, dopóki trwa sezon na szparagi 🙂

DSC_8837

Składniki / 3 porcje
  • 2 filety z kurczaka
  • pęczek szparagów
  • 250 g ryżu parboiled
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól morska
Marynata
  • 1 pełna łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy
Oraz
  • 3 łyżki sezamu do podania
Wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszam w miseczce, dodaję filety kurczaka, pokrojone na małe kawałki. Kawałki kurczaka, obtaczam w marynacie i odstawiam do lodówki na 40 minut.
Ryż dokładnie płukam na sitku. Na jedną szklankę ryżu, daję dwie szklanki wody. Stawiam na gaz, w czasie gotowania, dodaję pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki curry i wszystko mieszam. Gotuję, od zagotowania około 15 minut.
Odcinam zdrewniałe końcówki szparagów, kroję warzywo na 3 części.
Na rozgrzaną patelnię daję kurczaka, razem z marynatą, smażę do czasu kiedy kurczak zmieni kolor. Dodaję szparagi, wszystko ponownie smażę, około 3 minuty. Następnie duszę, pod przykryciem około 10 minut.
Kurczaka i szparagi, podaję z ryżem. Całość można posypać, podprażonym sezamem. Smacznego 🙂

DSC_8795

DSC_8805

komentarzy 12

  1. Ela Dziurkowska 7 czerwca 2016 at 19:26 Reply

    Szparagi możesz zabrać i zjeść, a ja się zajmę resztą 🙂

  2. lena 7 czerwca 2016 at 19:46 Reply

    muszę spróbować:)

  3. Marzena 7 czerwca 2016 at 20:01 Reply

    Wspaniała propozycja na pyszne danie, ma w sobie wszystko co lubię 🙂

  4. Ladylaura 7 czerwca 2016 at 20:41 Reply

    Super obiad.

  5. Megly 7 czerwca 2016 at 21:04 Reply

    O takim daniu właśnie marzyłam. Szparagi, ryż i mięsko. Treściwie i smacznie. Propozycja idealna. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  6. iza 8 czerwca 2016 at 12:45 Reply

    fajne szybkie i smaczne danie

  7. Sosna 8 czerwca 2016 at 16:21 Reply

    Ale pychota 😀

  8. Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 czerwca 2016 at 13:49 Reply

    Danie ekstra smacznie wygląda 😀

  9. Królowa Karo 10 czerwca 2016 at 08:47 Reply

    A właśnie szukałam jakiegoś przepisu, jak zagospodarować szparagi. Z kurczaczkiem na pewno będą nam smakować 🙂

  10. Gra 10 czerwca 2016 at 14:51 Reply

    Wyśmienita potrata.

  11. mojamalakuchnia 10 czerwca 2016 at 15:56 Reply

    przepyszne danie. zjadłabym z ogromną chęcią!

  12. Ania - Fabryka Pomysłów 11 czerwca 2016 at 13:15 Reply

    taki obiad to ja rozumiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *