Home Na słodkoCiasta z owocami Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Lekkie ciasto drożdżowe, bez żmudnego i czasochłonnego wyrabiania. Jajka z cukrem, ubijam na pianę i razem z zaczynem, dodaję do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszam, drewnianą łyżką. Oczywiście nie można pominąć, czynności wyrastania ciasta. Owoce kroję na mniejsze kawałki i obtaczam w cukrze pudrze lub w mące, a następnie układam na cieście. Po takiej czynności, owoce nie opadną na dno. Polecam na letnie śniadania i desery, do kubka gorącej kawy 🙂

DSC_9008

Składniki
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru brązowego nierafinowanego
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 2 większe jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1, 5 szkl. truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki lub borówek
Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej.
Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżkę cukru i cztery łyżki letniego mleka. Wszystko mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce.
Jajka i sól ucieram mikserem na puszystą pianę, dodaję resztę cukru i nadal ucieram, do czasu, kiedy cukier się rozpuści.
Do większej miski, przesiewam mąkę. Do mąki dodaję zaczyn, olej, resztę mleka, wszystko mieszam. Dodaję masę jajeczną, całość mieszam bardzo dokładnie, drewnianą łyżką. W masie nie powinno być grudek.
Miseczkę przykrywam, lnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut. Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładam je do mniejszej foremki. U mnie żaroodporna foremka na tarty.
Owoce, obtaczam w mące lub cukrze pudrze i układam na wierzchu ciasta.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut. Będzie gotowe, kiedy się przyrumieni, a boki będą odchodzić od foremki. Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika. Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

DSC_9014

 

DSC_8993

Powiązane posty

20 komentarzy

amanda-butikzprzepisami 17 czerwca 2016 - 12:54

Jakie apetyczne i piękne zdjęcia! 🙂

Odpowiedź
Lena 17 czerwca 2016 - 13:21

jakie puszyste:) wspaniałe o każdej porze dnia:)

Odpowiedź
Megly 17 czerwca 2016 - 14:36

Ale fajny przepis 🙂 W robieniu ciasta drożdżowego wyrabianie bywa czasem naprawdę uciążliwe. Z chęcią wypróbuję przepis. Owoców teraz pod dostatkiem, więc dobra drożdżówa jak najbardziej jest pożądana. Pozdrowionka serdeczne! 🙂 Miłego weekendu 🙂

Odpowiedź
Sosna 17 czerwca 2016 - 15:21

A to ciekawe 😀

Odpowiedź
Iwona 17 czerwca 2016 - 15:34

Wygląda na bardzo puszyste i mięciutkie i aż dziwne że takie wyszło bez wyrabiania 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 17 czerwca 2016 - 16:15

super. bardzo lubię drożdżowe ciasta więc dla mnie przepis idealny.

Odpowiedź
Marzena 17 czerwca 2016 - 17:50

Bardzo fajny przepis na pyszne ciasto 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 17 czerwca 2016 - 18:06

Cudna.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 17 czerwca 2016 - 20:08

Pierwszy raz widziałyśmy jak się robi ciasto drożdżowe bez wyrabiania u babci 🙂 Jest tak samo pyszne 😀

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 18 czerwca 2016 - 19:13

Piękna drożdżówka, jak dawno nie jadłam 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 18 czerwca 2016 - 21:21

Ja robię ciasto wg przepisy Ewy Wachowicz. Zasypuję wszystkie składniki do miski, zostawiam na 3 godziny, potem wyrabiam i już 🙂

Odpowiedź
napiecyku 18 czerwca 2016 - 22:59

To również dobry przepis, mam go na blogu. Bardziej jednak smakuje mi to ciasto, ponieważ jest w nim o połowę mniej drożdży 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 19 czerwca 2016 - 23:24

To fakt, przepis Ewy jest przeładowany drożdżami.

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 19 czerwca 2016 - 09:32

ciasto dla leniwych – tez go lubię, sprawdza sie gdy nie mam czasu a smakuje świetnie:)

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 19 czerwca 2016 - 12:44

świetny pomysł na ciasto drożdżowe dla leniwych 🙂

Odpowiedź
Gaja 19 czerwca 2016 - 19:38

Ostatnio nawet polubiłam ciasto drożdżowe, wcześniej nawet nie chciałam o nim słyszeć. Ale takie ciasto najlepsze w dniu upieczenia, później to już tak raczej dla bardzo głodnych 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 20 czerwca 2016 - 14:27

Uwielbiam drożdżowe i właśnie takie domowe. Twoje jest super szybkie i bardzo apetyczne:)

Odpowiedź
http://cynamon.net.pl 20 czerwca 2016 - 20:30

Wieki nie jadłam ciasta drożdżowego a do tego te truskawki…Mmm czas to zmienić 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 21 czerwca 2016 - 02:27

Drożdżowe i to jeszcze z truskawkami – niebo w gębie 🙂 Mogłabym je jeść bez przerwy 🙂

Odpowiedź
iza 22 czerwca 2016 - 10:11

uwielbiam drożdżowe a z truskawkami toz to poezja

Odpowiedź

Zostaw komentarz