Surówka z młodej kapusty – colesław

Cytując Wikipedię, historia surówki colesław, sięga prawdopodobnie sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian, stąd została wcielona do wielu kultur Europy i świata. Podstawowe składniki tej popularnej surówki, to szatkowana biała kapusta, marchew, por lub cebula i prosty sos winegret. Surówka ponadczasowa i zawsze smaczna, nie zależnie od tego, jakich warzyw użyjemy jako uzupełniaczy. Bardzo polecam do obiadu i do wakacyjnego grilla 🙂

 

DSC_8718

Składniki
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 większa marchewka
  • 1 cebulka czerwona
Sos
  • 1 łyżka musztardy lub majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta pieprzu
  • szczypta tymianku i rozmarynu
  • sól morska
Kapustę drobno szatkuję, daję do miseczki i delikatnie posypuję solą. Dokładnie mieszam i ugniatam w dłoniach. Kapusta powinna lekko puścić sok. Odstawiam na 10 minut.
Marchewkę ścieram na mniejszych oczkach. Cebulkę kroję w małą kostkę.
Do kapusty dodaję marchew i cebulkę, wszystko mieszam.
Przygotowuję sos. Do majonezu lub musztardy, dodaję olej, wszystko ubijam rózgą kuchenną. Dodaję ocet winny, przyprawy i sól do smaku. Wszystko ponownie ubijam.
Sos dodaję do surówki, mieszam i od razu podaję. Świetna surówka do obiadu i do ogrodowego grilla. Smacznego 🙂
Uwagi – sekretem udanej surówki z białej kapusty, jest sposób szatkowania kapusty. Zaopatrzcie się w prostą szatkownicę kuchenną, dzięki niej otrzymacie drobno poszatkowaną kapustę, nożem jest bardzo trudno uzyskać taki efekt. Zdjęcie szatkownicy tutaj klik.

DSC_8678

DSC_8729

komentarzy 15

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 30 maja 2016 at 19:28 Reply

    Uwielbiam ją dodawać do domowych burgerów 😀

  2. lena 30 maja 2016 at 20:08 Reply

    uwielbiam ją po prostu:)

  3. Agnieszka Wieczorek 30 maja 2016 at 21:28 Reply

    Tradycyjna, klasyczna, najlepsza! Ja najczęściej zajadam się nią do frytek 🙂

  4. Ania - Fabryka Pomysłów 30 maja 2016 at 23:09 Reply

    uwielbiam, a z młodej kapuchy najlepsza 🙂

  5. mojamalakuchnia 31 maja 2016 at 08:44 Reply

    uwielbiam surówki z młodej kapusty – pycha.

  6. Megly 31 maja 2016 at 09:29 Reply

    Ależ ja ją lubię. Dania obiadowe z jej udziałem to absolutny smak z dzieciństwa. Nadal z chęcią do niej wracam, ale muszę przyznać, że czasem kupuję też gotową. To już nie to samo. Muszę koniecznie niebawem zrobić 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

  7. Kobieta po 30 31 maja 2016 at 11:08 Reply

    uwielbiam, ale ze wstydem muszę się przyznać, że samodzielnie w domu nie przygotowywalam, musze to zmienic. bedzie dzisiaj do obiadu 😉

  8. Obiad gotowy! 31 maja 2016 at 12:01 Reply

    Z młodej kapusty sałatka coleslaw jest jeszcze smaczniejsza:)

  9. amanda-butikzprzepisami 31 maja 2016 at 14:28 Reply

    Jaka ciekawa historia – nie miałam o tym pojęcia! 🙂 Sałatka pycha! 🙂

  10. Ela Dziurkowska 31 maja 2016 at 19:11 Reply

    Moja ulubiona, ja zawsze robię z cytryną 🙂

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 maja 2016 at 21:06 Reply

    Kochamy takie suróweczki 🙂 Ciekawy sosik 🙂

  12. Sosna 1 czerwca 2016 at 13:39 Reply

    Moja ulubiona :>

  13. Renata - Mój dzień 1 czerwca 2016 at 16:08 Reply

    colesława lubię, choć ja zawsze robię ze „starej „kapusty
    Fajny pomysł:)

  14. Salvador Dali 1 czerwca 2016 at 20:39 Reply

    chyba jest dostępna w każdym sklepie, a ja jakoś jeszcze jej nie jadłam :O
    znaczy wszystko to jadłam, sałatka też gdzieś była, ale nie do końca taki typowy Colesław.. 😀

  15. ola 2 czerwca 2016 at 12:39 Reply

    To co jest nam znane jest najlepsze, po co szukać dalej 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *