Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Młoda kapusta z kaszą jaglaną

Młoda kapusta z kaszą jaglaną

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Obiad, który może nie prezentuje się apetycznie, ale zapewniam, że smakuje fantastycznie. Taką potrawę można podać samodzielnie, lub z np. z pieczonym filetem kurczaka. Osobno gotuję kaszę. Na patelni przesmażam wędzony boczek z porem i kapustą, do tego oczywiście zioła i przyprawy, bez których żadna potrawa nie uzyska głębi smaku. W tym przepisie kaszę jaglaną, można zastąpić innym rodzajem kaszy lub ryżu. Obiad dość prosty i wyjątkowo smaczny 🙂

DSC_8587

Składniki / 3 porcje
  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej + łyżka oliwy
  • 80 g dobrego, wędzonego boczku
  • 1/2 małej główki młodej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • spora szczypta kminku, majeranku, tymianku i rozmarynu
  • masło klarowane lub olej do smażenia ( opcjonalnie )
  • pieprz i sól do smaku
Kaszę dokładnie, płukam na sitku lodowatą wodą. Daję do garnka, dolewam dwie nie pełne szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. W połowie gotowania, dodaję 2 łyżeczki soli i mieszam.
Do ugotowanej kaszy dodaję łyżkę oliwy i mieszam. Zostawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Boczek drobno kroję. Czosnek przeciskam przez praskę. Kapustę kroję w większą kostkę. Por przecinam wzdłuż, a następnie kroję na półplasterki.
Na większej patelni topię boczek, jeżeli boczek jest chudy, można dodać łyżkę klarowanego masła lub oleju.
Dodaję zioła i czosnek, wszystko mieszam i chwilę smażę na małym ogniu. Dodaję por, smażę około dwie minuty, do czasu kiedy por odparuje wodę.
Na koniec dodaję kapustę, całość ponownie mieszam i duszę pod przykryciem około 5 minut. Kapusta powinna częściowo odparować wodę, ale pozostać al dente.
Kaszę mieszam i przekładam na patelnię z kapustą, wszystko krótko podgrzewam i doprawiam do smaku. Od razu podaję. Smacznego 🙂

DSC_8567

Powiązane posty

11 komentarzy

ja i moje urwisy 27 maja 2016 - 18:35

To już wiem co jutro na obiad zrobię 😀

Odpowiedź
lena 27 maja 2016 - 19:52

nie łączyłam kaszy jaglanej i kapusty, ciekawe połączenie;)

Odpowiedź
Łukasz 28 maja 2016 - 12:20

Hm, ja nie lubię takich potraw :-).

Odpowiedź
Iwona 28 maja 2016 - 18:36

Smakowite danko 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 maja 2016 - 20:58

Jak dla nas to bardzo apetycznie się prezentuje 😀 Super przepis 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 29 maja 2016 - 09:26

Uwielbiam młodą kapustę, ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam a wygląda bardzo smakowicie:)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 29 maja 2016 - 19:59

Przyznam szczerze takiego zestawu nie kosztowałam 🙂

Odpowiedź
4foodsecrets 30 maja 2016 - 10:25

Mm wygląda przepysznie 🙂 Koniecznie muszę wypróbować 🙂

Odpowiedź
Sosna 30 maja 2016 - 15:47

Hmm, moje smaki 😀

Odpowiedź
ola 2 czerwca 2016 - 12:38

Świetny przepis 🙂

Odpowiedź
Po prostu pycha 31 stycznia 2018 - 23:48

Rewelacyjny obiadek 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz