Home Na słodkoBabki i muffiny Muffiny kokosowe – kokosanki

Muffiny kokosowe – kokosanki

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Mocno kokosowe muffiny, na mleku kokosowym. Muffiny, długo utrzymują świeżość, są wilgotne i puszyste.  Ciasto na babeczki, przygotujemy expresowo, mąkę pszenną w tym przepisie, można zastąpić mąką orkiszową. Przygotujcie na majówkę, lub na prezent, z wizytą u znajomych. Babeczki stygną….smacznego 🙂

DSC_7934

Składniki / 12 sztuk
  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3/4 szkl. mąki kokosowej
  • 2/3 szkl. cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki likieru kokosowego lub 1/2 łyżeczki aromatu kokosowego
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki suche, daję do miseczki i mieszam. Dodaję składniki mokre, mieszam krótko. ale dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste.
Foremkę na muffiny, wykładam papilotkami. Do każdej daję dwie łyżki ciasta.
Muffiny piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut. Muffiny powinny się zrumienić.
Gotowe babeczki odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków 🙂

DSC_7968

 

DSC_7894

DSC_7902

 

Powiązane posty

27 komentarzy

Lena 29 kwietnia 2016 - 13:12

kokosowe muffinki, coś pysznego:)

Odpowiedź
Megly 29 kwietnia 2016 - 14:32

Ty to wiesz jak mnie skusić. Weekend się zbliża, ochota na słodkości wzmożona. A Ty z takimi oto wspaniałymi muffinkami wychodzisz. Może bym jeszcze potrafiła odmówić, ale na pewno nie kokosowym smakom. Jako, że kokos skradł moje serce, ja skradam Ci niniejszym muffinkę 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 29 kwietnia 2016 - 16:04

Dołączam do Megly i też zjem jedną .

Odpowiedź
Sosna 29 kwietnia 2016 - 17:00

Jakie duże, jakie pulchne! 😀

Odpowiedź
ja i moje urwisy 29 kwietnia 2016 - 17:58

O mniam i jeszcze je zamoczyć w czekoladzie, byłabym w siódmym niebie

Odpowiedź
Iwona 29 kwietnia 2016 - 18:26

kokosowe muffinki – już je uwielbiam 😀

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 29 kwietnia 2016 - 20:31

Kokos!!!! jak ja Cię kocham 🙂 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 30 kwietnia 2016 - 02:52

Ustawiam się do kolejki 🙂 Pyszne!

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 30 kwietnia 2016 - 12:21

Uwielbiam wszystko, co kokosowe:)

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 1 maja 2016 - 00:09

na kokos zawsze jestem chętna 🙂

Odpowiedź
laNika 1 maja 2016 - 11:52

Takie muffinki muszą smakować pysznie! Mniam 🙂

Odpowiedź
Beti 1 maja 2016 - 12:31

Uwielbiam kokos i kokosanki :)) Przepis zapisuję :))

Odpowiedź
lady housewife 1 maja 2016 - 13:31

Aż ślinka cieknie, muszę takie upiec!

Odpowiedź
Moja pasja smaku 1 maja 2016 - 19:04

Ojjj wgryzłabym się w nie <3

Odpowiedź
iza 2 maja 2016 - 10:19

rewelacyjne muffinki

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 maja 2016 - 21:12

Mąka kokosowa nadaje super smak i delikatnosć:) Muffinki rozeszłyby się w oka mgnieniu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 2 maja 2016 - 21:35

Cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marzena 2 maja 2016 - 21:15

Małgosiu ale cudne muffinki, i do tego mój ulubiony smak kokosowy 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 3 maja 2016 - 15:24

Kokosowe szaleństwo <3 Zakochałam się w nich od pierwszego spojrzenia!

Odpowiedź
Królowa Karo 4 maja 2016 - 03:56

Zjadłabym sobie taką babeczkę na śniadanie, popijając szklanką mleka 🙂

Odpowiedź
Gotuj z Cukiereczkiem 10 maja 2016 - 21:11

pychotki 🙂

Odpowiedź
madzia 16 lipca 2016 - 10:18

Slicznie wyglądają i pewnie tez tak smakują 🙂

Odpowiedź
Olciaa 15 listopada 2016 - 21:19

Mam pytanko, czy można mleko kokosowe zastąpić zwykłym?

Odpowiedź
napiecyku 15 listopada 2016 - 22:02

Tak, ale trzeba kontrolować gęstość ciasta, jeżeli będzie bardzo rzadkie ( mleko kokosowe jest bardziej gęste od krowiego ), można dodać trochę więcej suchych składników )

Odpowiedź
Olciaa 15 listopada 2016 - 22:18

Dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Grazyna 13 sierpnia 2017 - 12:03

Zrobilam wedlug przepisu Sorry ale tego nie da sie jesc czuc sode i proszek

Odpowiedź
napiecyku 13 sierpnia 2017 - 14:11

Na prawie dwie szklanki mąki, nie jest to przesadzona ilość proszku do pieczenia. Można oczywiście spróbować zmniejszyć proporcje. Ja nie miałam takiego odczucia.

Odpowiedź

Zostaw komentarz