Ciasto czekoladowo – bananowe

Najlepsze ciasto z bananami i czekoladą, jakie jadłam, wprost rozpływa się w ustach. Samo przygotowanie to kwestia 15 minut, ciasto pieczemy około godziny, konieczna jest próba patyczkiem do szaszłyków. Ciasto nada się na każdą okazję, również na prezent z wizytą u znajomych.
Delikatne, wilgotne i mięciutkie, z delikatną nutą  czekolady i słodkich bananów, urzeknie każdego. Ciasto ozdobiłam polewą czekoladową i tartymi, suszonymi truskawkami. Jeżeli macie w domu, mocno dojrzałe banany, przygotujcie koniecznie :)

DSC_7376

Składniki na ciasto
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 duże mocno dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
Składniki na polewę
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 70 g masła
  • suszone truskawki
Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Miseczkę z połamaną czekoladą, daję na mały garnuszek z gorącą wodą i czekam, aż się rozpuści.
Przesianą mąkę daję do miseczki, dodaję sól, proszek do pieczenia, kakao.
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem. Dodaję po jednym jajku, po każdym chwilę miksuję.
Banany rozcieram widelcem.
Do miseczki z masłem, dodaję sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę, wszystko mieszam. Dodaję banany, mieszam krótko ale dokładnie.
Masę daję do podłużnej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę około 55 – 60 minut. Przed końcem pieczenia, należy zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wsadzony w ciasto jest suchy, ciasto jest gotowe.
Przygotowuję polewę. Gorącą wodę mieszam z cukrem i kakao, dodaję masło i stawiam na mały ogień. Kiedy składniki się połączą, a masa zgęstnieje, polewa jest gotowa.
Wystudzone ciasto, smaruję polewą czekoladową. Na koniec posypuję startymi na tarce, suszonymi truskawkami :) Udanych wypieków :)

Źródło wpisu Mała cukierenka.

 

DSC_7384

DSC_7390

 

Komentarze: 18

  1. Lena 14 kwietnia 2016 at 12:16 Reply

    jakie intensywnie czekoladowe:)

  2. Iwona 14 kwietnia 2016 at 15:21 Reply

    Takie ciacha uwielbiam :) Pięknie czekoladowe :)

  3. Ladylaura 14 kwietnia 2016 at 16:06 Reply

    Bardzo lubię to połączenie smakowe.

  4. amanda-butikzprzepisami 14 kwietnia 2016 at 16:07 Reply

    Pięknie się prezentuje! :) Zaciekawiły mnie te suszone truskawki – widziałam w sklepie, ale jeszcze nie próbowałam :)

  5. Megly 14 kwietnia 2016 at 17:33 Reply

    Czekolada i banany to perfekcyjne połączenie – uwielbiam! Takie ciasto nie tylko, że wygląda bardzo zachęcająco, ale z całą pewnością również tak smakuje. Trafiłaś w moje smaki! :) Serdeczne pozdrowionka :)

  6. poprosze dokladke 14 kwietnia 2016 at 18:58 Reply

    czekolada i banany to zawsze dobre połączenie :-)

  7. lekcjewkuchni.blogspot.com 14 kwietnia 2016 at 19:09 Reply

    Wygląda cudownie:)

  8. Agnieszka Wieczorek 15 kwietnia 2016 at 01:42 Reply

    Ciasto czekoladowo-bananowe <3 Takie połączenie musi być udane!

  9. zjedz_mnie 15 kwietnia 2016 at 15:09 Reply

    Ta intensywność czekolady uwodzi i kusi. Wygląda bardzo zachęcająco:)

  10. Sosna 15 kwietnia 2016 at 15:13 Reply

    Nieziemskie w przekroju 😀

  11. Marzena 15 kwietnia 2016 at 19:55 Reply

    Mniam jakie wspaniałe ciacho :-)

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 kwietnia 2016 at 20:05 Reply

    Widać, że jest mega czekoladowe i takie pysznie wilgotne ^^
    Oj zjadłybyśmy całe i z nikim byśmy się nie podzieliły xD

  13. Królowa Karo 16 kwietnia 2016 at 10:05 Reply

    Mi coś ciasta bananowe się nie dopiekają. Muszę spróbować Twojej wersji.

  14. Ania - Fabryka Pomysłów 16 kwietnia 2016 at 10:28 Reply

    pyszne ciacho! :) lubię wypieki z bananami bo są tak fajnie wilgotne :)

  15. dżemdżus 16 kwietnia 2016 at 11:46 Reply

    A wisienką na torcie są suszone truskawki. Pyszne :)

  16. luminaluni.com 16 kwietnia 2016 at 21:01 Reply

    Połączenie smaków i wygląd całkowicie skradły moje serce! :)

  17. ja i moje urwisy 18 kwietnia 2016 at 19:44 Reply

    A ja ostatnio miałam tyle bananów, bym mogła zapas na tydzień zrobić :/

  18. Sosna 20 kwietnia 2016 at 09:49 Reply

    Konsystencja znakomita :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *