Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto czekoladowo – bananowe

Ciasto czekoladowo – bananowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Najlepsze ciasto z bananami i czekoladą, jakie jadłam, wprost rozpływa się w ustach. Samo przygotowanie to kwestia 15 minut, ciasto pieczemy około godziny, konieczna jest próba patyczkiem do szaszłyków. Ciasto nada się na każdą okazję, również na prezent z wizytą u znajomych.
Delikatne, wilgotne i mięciutkie, z delikatną nutą  czekolady i słodkich bananów, urzeknie każdego. Ciasto ozdobiłam polewą czekoladową i tartymi, suszonymi truskawkami. Jeżeli macie w domu, mocno dojrzałe banany, przygotujcie koniecznie 🙂

DSC_7376

Składniki na ciasto
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 duże mocno dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
Składniki na polewę
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 70 g masła
  • suszone truskawki
Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Miseczkę z połamaną czekoladą, daję na mały garnuszek z gorącą wodą i czekam, aż się rozpuści.
Przesianą mąkę daję do miseczki, dodaję sól, proszek do pieczenia, kakao.
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem. Dodaję po jednym jajku, po każdym chwilę miksuję.
Banany rozcieram widelcem.
Do miseczki z masłem, dodaję sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę, wszystko mieszam. Dodaję banany, mieszam krótko ale dokładnie.
Masę daję do podłużnej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę około 55 – 60 minut. Przed końcem pieczenia, należy zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wsadzony w ciasto jest suchy, ciasto jest gotowe.
Przygotowuję polewę. Gorącą wodę mieszam z cukrem i kakao, dodaję masło i stawiam na mały ogień. Kiedy składniki się połączą, a masa zgęstnieje, polewa jest gotowa.
Wystudzone ciasto, smaruję polewą czekoladową. Na koniec posypuję startymi na tarce, suszonymi truskawkami 🙂 Udanych wypieków 🙂

Źródło wpisu Mała cukierenka.

 

DSC_7384

DSC_7390

 

Powiązane posty

19 komentarzy

Lena 14 kwietnia 2016 - 12:16

jakie intensywnie czekoladowe:)

Odpowiedź
Iwona 14 kwietnia 2016 - 15:21

Takie ciacha uwielbiam 🙂 Pięknie czekoladowe 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 14 kwietnia 2016 - 16:06

Bardzo lubię to połączenie smakowe.

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 14 kwietnia 2016 - 16:07

Pięknie się prezentuje! 🙂 Zaciekawiły mnie te suszone truskawki – widziałam w sklepie, ale jeszcze nie próbowałam 🙂

Odpowiedź
Megly 14 kwietnia 2016 - 17:33

Czekolada i banany to perfekcyjne połączenie – uwielbiam! Takie ciasto nie tylko, że wygląda bardzo zachęcająco, ale z całą pewnością również tak smakuje. Trafiłaś w moje smaki! 🙂 Serdeczne pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
poprosze dokladke 14 kwietnia 2016 - 18:58

czekolada i banany to zawsze dobre połączenie 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 14 kwietnia 2016 - 19:09

Wygląda cudownie:)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 15 kwietnia 2016 - 01:42

Ciasto czekoladowo-bananowe <3 Takie połączenie musi być udane!

Odpowiedź
zjedz_mnie 15 kwietnia 2016 - 15:09

Ta intensywność czekolady uwodzi i kusi. Wygląda bardzo zachęcająco:)

Odpowiedź
Sosna 15 kwietnia 2016 - 15:13

Nieziemskie w przekroju 😀

Odpowiedź
Marzena 15 kwietnia 2016 - 19:55

Mniam jakie wspaniałe ciacho 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 kwietnia 2016 - 20:05

Widać, że jest mega czekoladowe i takie pysznie wilgotne ^^
Oj zjadłybyśmy całe i z nikim byśmy się nie podzieliły xD

Odpowiedź
Królowa Karo 16 kwietnia 2016 - 10:05

Mi coś ciasta bananowe się nie dopiekają. Muszę spróbować Twojej wersji.

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 16 kwietnia 2016 - 10:28

pyszne ciacho! 🙂 lubię wypieki z bananami bo są tak fajnie wilgotne 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 16 kwietnia 2016 - 11:46

A wisienką na torcie są suszone truskawki. Pyszne 🙂

Odpowiedź
luminaluni.com 16 kwietnia 2016 - 21:01

Połączenie smaków i wygląd całkowicie skradły moje serce! 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 17 kwietnia 2016 - 09:05

suszonymi truskawkami to mnie zaskoczyłaś:)
ale ciasto pyszne:)

Odpowiedź
ja i moje urwisy 18 kwietnia 2016 - 19:44

A ja ostatnio miałam tyle bananów, bym mogła zapas na tydzień zrobić :/

Odpowiedź
Sosna 20 kwietnia 2016 - 09:49

Konsystencja znakomita 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz