Kluski z kaszy jaglanej

Print Friendly
Pyszne kluski z kaszy jaglanej, świetnie smakują na słodko i na słono, my chętniej jemy na słono. Można je podać do przeróżnych mięs, najlepiej smakują z sosem np. pieczarkowym lub grzybowym. Można je odgrzać następnego dnia, na oliwie lub klarowanym masełku. Świetny sposób na powtórne wykorzystanie kaszy, która nie została zjedzona. Polecam na zdrowy obiad, dla całej rodziny 🙂
Kluski można podać z gulaszem paprykowo – pieczarkowym 🙂

DSC_6464

Składniki / 3 porcje
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 110 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 jajka
  • sól morska
Kaszę dokładnie, płukam na sitku lodowatą wodą. Daję do garnka, dolewam dwie pełne szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. W połowie gotowania, dodaję 2 łyżeczki soli i mieszam.
Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Lekko schłodzoną kaszę, mielę w maszynce do mięsa. Do kaszy dodaję mąkę i jajka. Wszystko wyrabiam na jednolitą masę. Jeżeli masa się klei, dodaję trochę mąki.
Duży garnek, do 3/4 wysokości napełniam wodą i stawiam na gaz.
Masę dzielę na trzy części. Blat posypuję mąką i każdą część rozciągam na wałeczek o średnicy około 3 cm. Wałeczek kroję na kluski o długości 4- 5 cm.
Do gotującej wody, wrzucam kluski. Gotuję, od wypłynięcia około 30 sekund. Wyciągam łyżką cedzakową.
Od razu podaję. Kluski smakują z dodatkiem sosu i mięs, raz na słodko. Smacznego 🙂

DSC_6442

 

komentarzy 20

  1. Joasia 9 marca 2016 at 16:32 Reply

    Pyszne kluseczki 🙂

  2. Renata - Mój dzień 9 marca 2016 at 17:00 Reply

    jak ja lubię kluseczki 🙂
    fajny przepis:)

  3. Ela Dziurkowska 9 marca 2016 at 19:18 Reply

    Lubię wszelakie kluski a więc się wpraszam 🙂

  4. lena 9 marca 2016 at 19:48 Reply

    Bardzo fajne kluski:)

  5. Ania - Fabryka Pomysłów 9 marca 2016 at 19:57 Reply

    stanowczo za długo się zbieram za te kluski, pychota 🙂

  6. Olka 9 marca 2016 at 20:29 Reply

    Ale fajne kluchy! Pozdrawiam 🙂

  7. domowacukierniaewy.blox.pl 9 marca 2016 at 21:06 Reply

    Fajne kluchy :))

  8. amandaricci-butikzprzepisami 9 marca 2016 at 21:47 Reply

    Lubię wszelkie kluski, ale takich jeszcze nie jadłam! 🙂 Zaintrygowałaś mnie 🙂

  9. Iwona 9 marca 2016 at 22:58 Reply

    Też uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki 🙂 Te muszą być pyszne 🙂

  10. beata Redzimska 10 marca 2016 at 09:25 Reply

    Gosiu, swietny przepis, chetnie z niego skorzystam, tym bardziej z tego, co mi sie wydaje kasza jaglana nie zawiera glutenu? pozdrawiam serdecznie Beata

    • napiecyku 10 marca 2016 at 10:06 Reply

      Masz rację, kasza jaglana nie zawiera glutenu 🙂

  11. Obiad gotowy! 10 marca 2016 at 10:39 Reply

    Bardzo pomysłowe kluseczki, nie robiłam jeszcze takich, a tym bardziej nie jadłam, więc jestem ciekawa smaku:)

  12. Sosna 10 marca 2016 at 10:59 Reply

    Wyglądają idealnie :>

  13. Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 marca 2016 at 11:57 Reply

    Pyszne są! Robimy podobne i idealnie pasują nam do słodkich dodatków xD

  14. Megly 10 marca 2016 at 13:14 Reply

    Jestem zdecydowaną kluskomaniaczką w każdej postaci. Jaglana kasza jest bardzo zdrowa i ostatnio się do niej przekonałam. Ale w takiej wersji jej jeszcze nie używałam. Super kluseczki, zarówno same muszą być smaczne, jak i jako dodatek do innych rzeczy. Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia 🙂

  15. Agnieszka Wieczorek 10 marca 2016 at 20:50 Reply

    Z kaszy jaglanej jeszcze klusek nie robiłam 🙂 Świetny pomysł 🙂 Ja też wolę na słono, z kurczakiem i pyszną sałatką.

  16. Królowa Karo 10 marca 2016 at 22:19 Reply

    Kluseczki z kaszy? A to ciekawostka!

  17. marcelina 19 marca 2016 at 08:15 Reply

    świetne wyszły! 🙂

  18. amanda-butikzprzepisami 26 stycznia 2017 at 15:17 Reply

    Świetny pomysł – ciekawe jak na słodko smakują 🙂

  19. Kasia oQchnia 26 stycznia 2017 at 15:45 Reply

    Takich nie robiłam, ale Kopytka tak i ciasto pierogowe też. Następnym razem robię same z kaszy :-)❤

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *