Kasza jaglana z sosem bolońskim

Print Friendly
Kolejny pomysł na obiad z kaszą jaglaną. Tym razem przygotowałam sos boloński z selerem naciowym, marchewką, cebulą i mielonym mięsem z udźca indyka. Potrawa bardzo prosta, osobno gotuję kaszę, osobno przygotowuję sos, a wszystko razem ląduje na talerzu. Bardzo pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny 🙂

DSC_6270

Składniki
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 400 g udźca indyka dwukrotnie zmielonego
  • 1 szkl. passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów ( w sezonie świeżych )
  • 2 mniejsze marchewki drobno pokrojone lub starte na tarce
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 szkl. bulionu lub wody
  • sól i pieprz
  • oliwa
Kaszę dokładnie, płukam na sitku lodowatą wodą. Daję do garnka, dolewam dwie pełne szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. W połowie gotowania, dodaję 2 łyżeczki soli i mieszam.
Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Na rozgrzaną oliwę daję cebulę i czosnek. Po minucie dodaję mięso. Całość smażę około 4 minuty, w czasie smażenia mięso mieszam. Dodaję bulion lub wodę, zioła i duszę mięso pod przykryciem kolejne 30 minut.
Dodaję marchewkę, seler naciowy, pomidory i passatę, wszystko mieszam i nadal duszę 30 minut.
Gotowy sos, doprawiam do smaku i mieszam z kaszą. Na talerzu, można posypać pietruszką lub szczypiorkiem i odrobiną świeżego selera. Smacznego 🙂

DSC_6283

DSC_6295

komentarzy 16

  1. Ladylaura 14 marca 2016 at 18:33 Reply

    Pyszne danie.

  2. Megly 14 marca 2016 at 19:53 Reply

    Z sosem bolońskim jadałam zazwyczaj jedynie spaghetti. Więc dla mnie to nowość, ale odkąd kasza jaglana na dobre zagościła w moim menu to na ten przepis patrzę jako na ciekawą inspirację 🙂 Wygląda wspaniale. Pozdrowieńka 🙂

  3. lena 14 marca 2016 at 19:54 Reply

    Znany przepis, a zupełnie inne wydanie, pysznie:)

  4. Obiad gotowy! 14 marca 2016 at 20:13 Reply

    pomysł do wykorzystania, lubię takie jednogarnkowce

  5. Marzena 14 marca 2016 at 21:09 Reply

    Uwielbiam kaszę jaglaną, pysznie wygląda 🙂

  6. Ania - Fabryka Pomysłów 14 marca 2016 at 23:22 Reply

    takie obiady bardzo lubię 🙂 fajne połączenie 🙂

  7. zjedz_mnie 15 marca 2016 at 14:07 Reply

    Mnie tym kupiłaś, na pewno bym nie odmówiła 🙂

  8. Iwona 15 marca 2016 at 18:04 Reply

    Wygląda na bardzo smaczne i sycące danie 🙂

  9. Jolanta Strażyc 15 marca 2016 at 19:40 Reply

    Świetny pomysł na obiad 🙂

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 marca 2016 at 20:25 Reply

    Ale to musi być dobre! Takie potrawy nasz tato je zawsze z ogórkiem kiszonym…. nie wiemy dlaczego xD

    • napiecyku 15 marca 2016 at 20:45 Reply

      To pewnie przyzwyczajenie. Mój je mleko z kluskami i do tego odgrzewane ziemniaki 🙂

    • Nemi 15 marca 2016 at 22:09 Reply

      Mój też tak ma 😉 A danie świetne! Palce lizać;)

  11. Agnieszka Wieczorek 15 marca 2016 at 21:10 Reply

    Pożywny, zdrowy i pyszny obiad 🙂 Chętnie taki kiedyś przygotuję.

  12. justekmakemesmile 15 marca 2016 at 23:12 Reply

    wow, to musi smakować obłędnie;)

  13. marcelina 19 marca 2016 at 08:12 Reply

    taką kaszę chętnie by się spróbowało 🙂

  14. Pati 1 kwietnia 2016 at 13:08 Reply

    Smakowite połączenie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *