Babka kokosowa

Nietypowa babka o delikatnym kokosowym smaku, z dodatkiem mączki kokosowej i mleka kokosowego. Zamiast mąki kokosowej, można użyć wiórek kokosowych. Babka z wiórkami jest bardziej wilgotna, babka z mąką kokosową bardziej sucha, ponieważ mąka kokosowa wchłania wilgoć niczym sucha gąbka. Mimo to, bardziej mi smakuje babka z mąką kokosową. Wypróbujcie i oceńcie sami :) Za ten pyszny przepis dziękuję Dorocie :)
Ciasto ozdobiłam lukrem z dodatkiem mleka kokosowego. Bardzo odświętne ciasto, polecam na święta i na weekendowy smakołyk :)
Z mleczka kokosowego, które zostanie, można przygotować naleśniki kokosowe.

DSC_6172

Składniki
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mąki kokosowej lub wirków kokosowych
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka likieru kokosowego ( opcjonalnie )
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Masło i cukier ucieram na puszysty krem. Stopniowo dodaję jaja i ucieram do otrzymania jednolitej masy.
Dodaję przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe, likier kokosowy ( jeżeli dodajecie ) oraz mąkę kokosową.
Produkty dodaję stopniowo, po każdorazowym dodaniu krótko mieszam. Całość mieszam krótko,  tylko do połączenia składników.
Małą foremkę z kominkiem, smaruję dowolnym tłuszczem ( oliwa, olej kokosowy, masło ).
Ciasto przekładam do foremki. Masa z dodatkiem mąki kokosowej jest gęsta, więc przekładam ją łyżką.
Foremkę daję do piekarnika, ciasto piekę około 45 minut. Do suchego patyczka. Ciasto powinno się przyrumienić, a boki ciasta powinny odchodzić od boków foremki. Babkę zostawiam do przestudzenia.
Lukier
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub likieru kokosowego. Można dodać po łyżce likieru i mleka kokosowego
Cukier puder, ucieram chwilę z mlekiem lub z likierem. Lukrem dekoruję babkę. Smacznego :)

DSC_6250

DSC_6236

 

Komentarze: 14

  1. lena 11 marca 2016 at 20:13 Reply

    Oj,musi być pysznie:)

  2. Joasia 11 marca 2016 at 20:41 Reply

    Wspaniała :) pięknie się prezentuje :)

  3. Ladylaura 11 marca 2016 at 21:18 Reply

    Gdy tak znalazła się teraz na moim talerzyku…

  4. Megly 11 marca 2016 at 22:01 Reply

    Taka wersja babki zdecydowanie przemawia do mnie najbardziej. Smak kokosu uwielbiam. Jeśli na Wielkanoc nie spreparuję tortu kokosowego to z pewnością na stole zagości właśnia ta babka. Pozdrowionka :)

  5. Ania - Fabryka Pomysłów 11 marca 2016 at 22:16 Reply

    kokosowe smaki to jedne z moich ulubionych, fajna babka :)

  6. Jolanta Strażyc 11 marca 2016 at 22:36 Reply

    Na pewno pyszna. Wypróbuję ten przepis na Wielkanoc :)

  7. amanda-butikzprzepisami 12 marca 2016 at 09:18 Reply

    Babka bardzo fajna :) I ten kokosowy smaczek – chętnie przygarnę, jak jeszcze jest wolna 😉

  8. dżemdżus 12 marca 2016 at 13:24 Reply

    Ach te BABY. Nadchodzi ich czas :) Piękna co ona oj piękna :)

  9. mojamalakuchnia 12 marca 2016 at 20:55 Reply

    kokosowa babka na pewno była pyszna. uwielbiam wszystko, co kokosowe.

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 marca 2016 at 10:23 Reply

    Mąka kokosowa to świetny pomysł :) Mamy jej cały kilogram więc na pewno dodamy część do babek 😀

  11. Królowa Karo 13 marca 2016 at 19:34 Reply

    Co roku na Wielkanoc staram się piec inną babkę. W ubiegłym roku była cytrynowa, może tym razem skuszę się na kokosową.

  12. Łukasz 14 marca 2016 at 14:39 Reply

    Nie przepadam za takimi ciastami. Ale ładne zdjęcia :-).

  13. Sosna 16 marca 2016 at 10:36 Reply

    Wygląda zjawiskowo :>

  14. marcelina 19 marca 2016 at 08:14 Reply

    W tamtym roku piekłam cytrynową, ale gdybym miała okazję, zdecydowanie chciałabym zrobić taką kokosową :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *