Surówka z czarnej rzepy

Czarna rzepa, to warzywo bardzo niedoceniane w naszej kuchni. Niepozorna bulwa, kryje w sobie wiele cennych witamin i soli mineralnych, które oddziaływują na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Rzepa odkaża układ pokarmowy, odciąża wątrobę, oczyszcza z toksyn i odtruwa organizm. A to nie wszystkie, zalety czarnej rzepy.
Surówka z czarnej rzepy, odpowiednio przygotowana, jest bardzo smaczna i na pewno będzie oryginalnym i zdrowym dodatkiem do obiadu :)

DSC_5169

 

Składniki
  • 1 bulwa czarnej rzepy
  • 1 słodkie jabłko
  • garść posiekanych rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka majonezu bez konserwantów
  • łyżka gęstego jogurtu
  • sól morska
Rzepę cieniutko obieram, obieraczką do warzyw i drobno ścieram na tarce. Delikatnie posypuję solą ( około 1/3 łyżeczki ), mieszam i odstawiam na 30 minut.
Jabłko drobno ścieram na tarce.
Z rzepy dokładnie, partiami wyciskam nadmiar soku. Daję do miseczki, dodaję jabłko, rodzynki i orzechy, wszystko dokładnie mieszam.
Majonez mieszam z jogurtem i sokiem z cytryny, dodaję do surówki. Ponownie mieszam. Od razu podaję. Smacznego :)
Uwagi – Rodzynki można przed krojeniem namoczyć w gorącej wodzie. Sok w czarnej rzepy, można wykorzystać do celów leczniczych i np. dodać do soku z marchwi, czy jabłek.

DSC_5184

Komentarze: 20

  1. lena 15 lutego 2016 at 09:39 Reply

    Bardzo lubię tę wyrazistą surówkę:)

  2. Nemi 15 lutego 2016 at 11:20 Reply

    Uwielbiam rzepę ;D Często dodaję ją do sera białego:) Sałatkę porywam!

  3. Joasia 15 lutego 2016 at 11:55 Reply

    Pysznie i zdrowo :) pozdrawiam :)

  4. Marzena 15 lutego 2016 at 12:09 Reply

    Z chęcią bym zjadła taką suróweczkę :-)

  5. Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 lutego 2016 at 14:21 Reply

    Czarnej rzepy jeszcze nie miałyśmy okazji spróbować :) A surówka zawsze mile widziana :)

  6. Marta gotuje 15 lutego 2016 at 16:37 Reply

    Dawno nie jadłam czarnej rzepy a tak bardzo ją lubię… :) Pyszna sałatka :)

  7. Ela 15 lutego 2016 at 17:14 Reply

    Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam rzepy !! Podoba mi się dodatek rodzynek !!
    Pozdrawiam

  8. Sosna 15 lutego 2016 at 17:18 Reply

    Chętnie wypróbuję :)

  9. Ladylaura 15 lutego 2016 at 18:16 Reply

    Nie jadłam ,ale brzmi dobrze.

  10. Jolanta Strażyc 15 lutego 2016 at 23:00 Reply

    Dawno nie widziałam czarnej rzepy. Chyba nie łatwo ją kupić? Świetny przepis :)

    • napiecyku 15 lutego 2016 at 23:08 Reply

      Jola, ja kupuję na targu, widziałam też Carrefurze, ale zasadniczo nie łatwo ją kupić :)

  11. domowacukierniaewy.blox.pl 16 lutego 2016 at 00:41 Reply

    Samo zdrowie, bardzo ciekawi mnie jej smak :)

  12. domowacukierniaewy.blox.pl 16 lutego 2016 at 00:41 Reply

    Samo zdrowie, ciekawi mnie bardzo smak tej surówki :)

  13. Salvador Dali 16 lutego 2016 at 08:14 Reply

    wygląda jak surówka z selera :d
    Musze się pokusić bo szczerze się przyznam, że jestem zaskoczona takim połączeniem, a i zaintrygowana smakiem samej rzepy :)

    • napiecyku 16 lutego 2016 at 10:11 Reply

      Smakuje lepiej, niż ta z selera :)

  14. Ania 16 lutego 2016 at 12:49 Reply

    oj jak dawno jej nie jadłam… pyszna surówka :)

  15. Agnieszka Wieczorek 16 lutego 2016 at 17:03 Reply

    Wstyd się przyznać, ale czarnej rzepy chyba nigdy jeszcze nie jadłam, a na pewno nie w surówce :)

  16. lekcjewkuchni.blogspot.com 16 lutego 2016 at 19:40 Reply

    Muszę wypróbować:)

  17. Ela 18 lutego 2016 at 10:17 Reply

    Moja babcia kiedyś nas dręczyła taka surówką. Teraz po wielu latach chętnie bym do niej wróciła :)

  18. marcelina 18 lutego 2016 at 18:57 Reply

    jestem chętna na czarną rzepę! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *