Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Kruche faworki

Kruche faworki

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kluczem do sukcesu udanych faworków, jest cierpliwe ubijanie i napowietrzanie ciasta, oraz cieniutkie rozwałkowywanie. Jeżeli nie mamy siły i ochoty na ubijanie ciasta, możemy przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa. Dzięki tym zabiegom, faworki będą kruche, delikatne i pełne pęcherzyków.
Faworki można smażyć na oleju, lub na smalcu. Za ten przepis dziękuję autorce bloga Smaczna Pyza. Faworki stygną, zapraszam na przepis 🙂

DSC_4118

Składniki na ciasto
  • 2, 5 – 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1 pełna łyżka miękkiego masła
  • 1/2 szkl. kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • łyżka spirytusu

Oraz

  • 1 kg smalcu lub oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • trochę maki do podsypania
Do miseczki, daję wszystkie składniki na ciasto. Wszystko wyrabiam na gładkie ciasto. U mnie, mokre składniki zabrały trzy szklanki mąki. Gotowe ciasto, powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
Ciasto można przepuścić przez maszynkę do mięsa. Można również rozwałkowywać, składać w kopertę, ubijać tłuczkiem i tak powtarzać czynność kilkanaście razy. Dzięki tym czynnościom, ciasto odpowiednio się napowietrzy.
Napowietrzone ciasto, dzielę na trzy części i kolejno rozwałkowuję. Każdą część, staram się rozwałkować jak najcieniej. Im cieńsze ciasto, tym delikatniejsze będą faworki. Ciasto dzielę radełkiem na paseczki o szerokości 3- 4 cm. i długości 7-8 cm. Każdy pasek nacinam w środku i przekładam jeden koniec, przez nacięcie.
W głębokim rondlu rozgrzewam olej lub smalec, partiami daję faworki na rozgrzany tłuszcz i smażę z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe faworki kładę na papierowym ręczniku, do osączenia.
Przed podaniem, delikatnie posypuję cukrem pudrem. Smacznego 🙂

DSC_4194

 

DSC_4088

Powiązane posty

20 komentarzy

Ela Dziurkowska 31 stycznia 2016 - 17:26

Gdzie nie zajrzeć, tam słodkości 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Joasia 31 stycznia 2016 - 18:05

Wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedź
rosier 31 stycznia 2016 - 18:42

Pysznie wyglądają!
Lubię bardzo, ale moje jamochłony wolą pączki. 🙂

Odpowiedź
Ania 31 stycznia 2016 - 19:03

dawno nie jadłam a bardzo lubię 🙂 może wreszcie w tym roku uda mi sie je zrobić 🙂

Odpowiedź
Iwona 31 stycznia 2016 - 19:36

Widać że kruchutkie 🙂 Takie są najsmaczniejsze 🙂

Odpowiedź
lena 31 stycznia 2016 - 20:13

Już tak dawno ich nie smażyłam, wpraszam się na porcję:)

Odpowiedź
Marzena 31 stycznia 2016 - 20:44

Wspaniałe ci wyszły kochana 🙂 mniam 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 stycznia 2016 - 20:45

Do tej pory jadłyśmy tylko drożdżowe i nie zanosi się aby w tym roku babcia wykonała inne 😛 A bardzo jesteśmy ich ciekawe 😉

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 31 stycznia 2016 - 20:53

Wyglądają baaardzo smakowicie 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 1 lutego 2016 - 06:53

mniaaam.. aż mi ślinka pociekła.. cudo! 🙂

Odpowiedź
Monica 1 lutego 2016 - 10:50

Prezentują się idealnie 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedź
Sosna 1 lutego 2016 - 14:17

Piękne! 😀

Odpowiedź
Obiad gotowy! 1 lutego 2016 - 15:14

smak takich faworków wynagrodzi wybijanie wałkiem i wałkowanie ciasta;)

Odpowiedź
laNika 1 lutego 2016 - 18:41

Zawsze robię faworki na tłusty czwartek, Twoje wyglądają idealnie 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 2 lutego 2016 - 11:48

ale bym pochrupała:)
trzeba zakasać rękawy i wziąć sie do roboty:)

Odpowiedź
Magda 2 lutego 2016 - 13:39

Faworki, jak marzenie 🙂 tylko chrupać 🙂
Pozdrawiam,
M

Odpowiedź
zjedz_mnie 2 lutego 2016 - 14:26

Widzę, że szykuje się u Ciebie mega pyszne obżarstwo:)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 2 lutego 2016 - 19:04

Ale one pięknie i smacznie się prezentują! Faworki na Tłusty Czwartek to konieczność 🙂

Odpowiedź
beata Redzimska 3 lutego 2016 - 09:05

No, coz niestety w kuchni czesto kluczem jest cierpliwosc, jak tu cierpliwe ubijanie i napowietrzanie ciasta, ale efekt koncowy jest przesliczny i przepyszny. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Olka 3 lutego 2016 - 10:37

Piękne i pyszne! częstuję się 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz