Bigos z czerwoną soczewicą

Print Friendly
Staropolski, pożywny bigos z marchewką, suszonymi grzybami i soczewicą. Taki bogaty bigos, warto przygotować w dużym garnku, na dwa i więcej dni. Potrawa z każdym następnym dniem, smakuje lepiej. Część bigosu, można również zamrozić. Żeby ułatwić sobie zadanie, wieprzowy gulasz przygotowuję dzień wcześniej, na następny dzień gotuję go z kapustą i resztą składników. 
Kupując kapustę kiszoną, zwracajmy uwagę, czy była kiszona w naturalny sposób. Unikamy kapusty sztucznie zakwaszanej octem, czy sokiem z cytryny 🙁

DSC_3822

Składniki
  • 1 kg. kapusty kiszonej
  • 700 g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 300 g kiełbasy jałowcowej
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/3 szkl. suszonych grzybów
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki
  • masło klarowane i olej do smażenia
  • sól i pieprz
Mięso, kiełbasę i cebulę drobno kroję. Grzyby daję do kubeczka i zalewam wodą. Marchewki ścieram na dużych oczkach.
W dużym rondlu, topię łyżkę masła klarowanego z odrobiną oleju. Dodaję liście laurowe, owoce jałowca, cebulę i czosnek, wszystko mieszam. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję mięso. Całość intensywnie mieszam i duszę pod przykryciem, około 40 minut. W trakcie duszenia, mięso mieszam co 10 minut.
Dodaję kiełbasę i suszone zioła, wszystko duszę kolejne 20 minut i doprawiam do smaku.
Kapustę daję do garnka, zalewam zimną wodą i stawiam na gaz. Kiedy woda się zagotuje, wylewam ją i ponownie dolewam świeżą wodę. Do garnka z kapustą, dodaję odsączone i posiekane grzybki. Całość gotuję 30 minut.
Do kapusty, dodaję całą zawartość patelni, marchewkę, opłukaną soczewicę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję około 30 minut. Doprawiam do smaku.
Na talerzu, bigos można posypać świeżą pietruszką. Smacznego 🙂

DSC_3866

 

komentarzy 21

  1. Lena 28 stycznia 2016 at 10:03 Reply

    Takiego bigosu nie jadłam jeszcze:)

  2. Ladylaura 28 stycznia 2016 at 10:57 Reply

    Uwielbiam bigos,czasem robię dla Hiszpanów,choć za smakiem kiszonej kapusty nie przepadają bigos lubią.

  3. AZgotuj 28 stycznia 2016 at 12:46 Reply

    Ale mi narobiłaś smak 🙂

  4. alezakwas 28 stycznia 2016 at 13:19 Reply

    Wygląda wspaniale! Podsunę ten przepis mojej mamie 🙂 Na pewno się bardzo ucieszy 🙂

  5. ja i moje urwisy 28 stycznia 2016 at 13:52 Reply

    Wygląda smakowicie, ale do soczewicy nie mam jakoś przekonania

  6. Obiad gotowy! 28 stycznia 2016 at 15:21 Reply

    bigosu nie jadłam już daaawno, a tym bardziej takiej wersji. Za to mam plan na soczewice w najbliższych dniach;)

  7. Iwona 28 stycznia 2016 at 17:20 Reply

    Teraz ciężko dostać dobra kapustkę 🙂 Takiej wersji bigosu bym spróbowała 🙂

  8. Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 stycznia 2016 at 17:51 Reply

    Dziś jadłyśmy upragniony bigos, który mamusia specjalnie zrobiła na nas przyjazd… i też był z soczewicą xD PYCHA 😀

    • napiecyku 28 stycznia 2016 at 17:53 Reply

      Mamine bigosy najlepsze :))

  9. Ela Dziurkowska 28 stycznia 2016 at 18:09 Reply

    Obowiązkowo z natką, bez niej obiad niezaliczony 🙂

  10. Agnieszka Wieczorek 28 stycznia 2016 at 19:04 Reply

    Domowy, staropolski bigos 😀 No po prostu ideał :)))

  11. beata Redzimska 29 stycznia 2016 at 07:18 Reply

    Ale narobilas mi smaku. Przypomnialo mi sie, ze jak bylam w ciazy to caly czas chcialo mi sie jesc bigos. Bigos na sniadanie, obiad i kolacje. Pozdrawiam serdecznie Beata

  12. Ela 29 stycznia 2016 at 11:19 Reply

    Wygląda niezwykle apetycznie !!!
    Pozdrawiam

  13. Sosna 29 stycznia 2016 at 16:08 Reply

    Wyśmienity 😀

  14. laNika 29 stycznia 2016 at 18:55 Reply

    Dzięki, że mi przypomniałaś, że mam zrobić bigos! Pycha 🙂

  15. Aneta Klimecka 29 stycznia 2016 at 22:09 Reply

    to jest bigos, wspaniale!

  16. Moje Bistro 30 stycznia 2016 at 01:50 Reply

    Świetny pomysł!

  17. poprosze dokladke 30 stycznia 2016 at 08:28 Reply

    uwielbiam takie gulasze, pyszności!

  18. Ania 30 stycznia 2016 at 14:11 Reply

    podoba mi się wersja z soczewicą 🙂

  19. Królowa Karo 30 stycznia 2016 at 21:06 Reply

    Ależ on smakowicie wygląda. Zjadłabym taki na kolację.

  20. Madam Malonka 30 stycznia 2016 at 21:57 Reply

    Od dłuższego czasu przymierzam się do zawarcia sojuszu z soczewicą. Ten przepis mocno mnie do tego zachęca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *