Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Bruschetta z grzybami – szybka przekąska

Bruschetta z grzybami – szybka przekąska

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, której podstawą jest pieczywo skropione oliwą i natarte czosnkiem. Takie grzanki można podać na domowych imprezach z dodatkiem przesmażonych warzyw, wątróbki, grzybów lub owoców morza. 
Ja wykorzystałam część borowików, których koszyczek zamroziłam późną jesienią. Dodałam cebulkę, czosnek i zioła. Przekąska chrupiąca i bardzo aromatyczna, znika ze stołu błyskawicznie 🙂DSC_2928
Składniki
  • 300 g borowików ( mogą być pieczarki )
  • 1 podłużna bagietka lub 3 podłużne bułeczki ( u mnie razowe )
  • 1 cebulka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 zmiażdżone nasiona jałowca
  • duża szczypta tymianku
  • 2 łyżki świeżej pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa
Borowiki drobno kroję. Bagietkę lub bułki kroję w ukośne kromki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulkę i czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję grzyby, tymianek i nasiona jałowca. Wszystko smażę na małym ogniu, około 10 minut. Na koniec całość doprawiam solą i pieprzem. Nasiona jałowca wyciągam i wyrzucam. 
Kromki zapiekam w piekarniku lub opiekaczu, do czasu, kiedy brzegi się przyrumienią. 
Łyżką nakładam małą porcję grzybowego farszu na każdą grzankę. Tuż przed podaniem posypuję świeżo posiekaną pietruszką. Można dodać gałązkę tymianku. Smacznego 🙂

DSC_2928

Powiązane posty

20 komentarzy

Ania | Manufaktura Smaków 29 grudnia 2015 - 19:20

Ojej, wyglądaja obłędnie!

Odpowiedź
lena 29 grudnia 2015 - 19:56

O jak smakowicie 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 29 grudnia 2015 - 20:07

A bym sobie pochrupała :))

Odpowiedź
Ela 29 grudnia 2015 - 20:17

Wyglądają smakowicie !!
Pozdrawiam

Odpowiedź
Ania 29 grudnia 2015 - 20:39

na imprezę w sam raz 🙂 grzyby bardzo lubię 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 29 grudnia 2015 - 21:18

Mniam 🙂 wygląda apetycznie

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 grudnia 2015 - 21:26

Wyglądają jak ze ślimaczkami xD Chętnie byśmy spróbowały 😀

Odpowiedź
Ladylaura 29 grudnia 2015 - 21:46

Polałabym je oliwą,sporo…takie przyzwyczajenie.

Odpowiedź
napiecyku 29 grudnia 2015 - 21:49

To bardzo dobry i zdrowy nawyk, charakterystyczny dla mieszkańców południa Europy, takich jak Ty 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 29 grudnia 2015 - 22:25

Mniam, wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedź
Loreta 30 grudnia 2015 - 17:39

Coś pysznego!

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 30 grudnia 2015 - 19:32

Połączenie dla mnie idealne! Chciałabym się znaleźć na imprezie gdzie podawano by takie przekąski :)))

Odpowiedź
Moje Bistro 30 grudnia 2015 - 21:55

Bardzo lubię wariacje na temat bruschetty. Z grzybami prezentuje się smakowicie 🙂

Odpowiedź
poprosze dokladke 31 grudnia 2015 - 09:27

wygląda bardzo smakowicie, pyszna przekąska 🙂

Odpowiedź
Ela 31 grudnia 2015 - 18:19

Szczęśliwego Nowego Roku !!

Odpowiedź
Królowa Karo 1 stycznia 2016 - 01:37

Uwielbiam bruschettę. Ta wersja wygląda przepięknie, ale niestety ze względu na moje problemy zdrowotne grzybów nie mogę. Zainspirowałaś mnie jednak, by spróbować z pieczarkami.

Odpowiedź
InnaM 1 stycznia 2016 - 12:50

Mój apetyt został pobudzony 😉

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 2 stycznia 2016 - 12:46

Pyszne i aromatyczne 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 4 stycznia 2016 - 21:25

Pyszności!

Odpowiedź
marcelina 5 stycznia 2016 - 08:46

Pysznie wyglądają! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz