Home Kuchnie świataKuchnia włoska i bałkańska Pieczeń z indyka z płatkami pomidorów i rozmarynem

Pieczeń z indyka z płatkami pomidorów i rozmarynem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Filet indyka pieczony z płatkami pomidorów z rozmarynem, marynowany w papryczce chili z czosnkiem i sosem sojowym. Taką pieczeń można podać z sosem, lub konfiturą z żurawiny na świąteczny obiad. Ja czasami podaję, jako zdrowy i niskokaloryczny zamiennik sklepowych wędlin. Pieczona pierś indyka bez skórki, jest również doskonałym źródłem białka, żelaza i magnezu. Z kromką razowego chleba, plasterek takiej, domowej wędliny smakuje wybornie 🙂
Polecam również pieczeń z indyka wg. Ewy Wachowicz i pieczeń indyka z marynaty miodowej

DSC_0628

Składniki
Marynata
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka papryczki chili
  • 2 łyżki octu winnego ( może być sok z cytryny )
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
Filet indyka dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Delikatnie nacinam tak, żeby powstał płat mięsa, przy tej czynności uważam żeby nie przeciąć mięsa.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam w większej miseczce. Mięso daję do miski i dokładnie obtaczam w marynacie z każdej strony. Daję do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Mięso wyciągam z marynaty, jedną stronę posypuję płatkami pomidorów i kładę gałązki rozmarynu ( jeżeli łodyżki są zdrewniałe, daję tylko listki ). Za pomocą kuchennego sznurka związuję mięso w rulonik.
Do naczynia żaroodpornego leję 3 szklanki wody i układam mięso. Filet piekę około 70 minut, w temp. 200 stopni. Większe filety pieczemy do 80 minut. Gotowe mięso odstawiam do przestudzenia, ściągam sznurek i przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂

DSC_0637

DSC_0672

Powiązane posty

21 komentarzy

gotowanietoproste 5 listopada 2015 - 17:17

Coś pysznego takie mięsko 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 5 listopada 2015 - 18:27

wygląda doskonale, muszę zrobić do kanapek 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 5 listopada 2015 - 19:50

kuuurka.. aleś kawał mięcha przyrządziła! Wygląda genialnie, muszę się pokusić o taką dobroć 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 5 listopada 2015 - 19:54

Cudeńko! Uwielbiam domowe pieczenie. Bardzo lubię je zjadać jako wędlinę z kromką świeżego, domowego chleba 🙂 Niebo w gębie!

Odpowiedź
lena 5 listopada 2015 - 19:57

Szalenie smakowita pieczeń:)

Odpowiedź
Ladylaura 5 listopada 2015 - 21:07

Pyszna,jak zwykle u mnie o suszonych płatkach pomidorów nikt nie słyszał.

Odpowiedź
napiecyku 6 listopada 2015 - 23:07

A właśnie W Hiszpanii nie powinno ich zabraknąć 🙂

Odpowiedź
Łucja 5 listopada 2015 - 22:20

Jak prosto i smacznie 🙂 Lubię domowe wędliny i chętnie skorzystam z przepisu !

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 5 listopada 2015 - 23:57

Przepyszna do chlebka, choć ja taką lubię do obiadu z sosem żurawinowym.

Odpowiedź
Sosna 6 listopada 2015 - 12:27

Ubóstwiam! :>

Odpowiedź
kasia 6 listopada 2015 - 13:15

Pięknie Ci wyszła ta pierś tez lubię i robię z suszonymi pomidorami 😉

Odpowiedź
Łycha Smaków 6 listopada 2015 - 15:19

wygląda pięknie 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 6 listopada 2015 - 19:29

O kochana ale żeś mu dogodziła :)) Tzn indykowi 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 6 listopada 2015 - 22:22

Napiszę tylko tyle : zdjęcia są świetne!

Odpowiedź
napiecyku 6 listopada 2015 - 23:06

Dziękuję, ale miałam słabe światło 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 7 listopada 2015 - 14:16

O jejku ale cudnie wygląda w przekroju 🙂 Fankami mięsiwa nie jesteśmy ale coś takiego sprawia, że i my nabieramy na nie ochoty 🙂

Odpowiedź
Olka 7 listopada 2015 - 16:03

Pyszne i pięknie nadziane 🙂 aż ślinka cieknie…

Odpowiedź
Obiad gotowy! 7 listopada 2015 - 17:28

doskonała domowa wędlina!

Odpowiedź
Ania 7 listopada 2015 - 23:41

taka domowa wędlina nie ma sobie równych 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 8 listopada 2015 - 21:43

To danie jak dla mnie, indyka uwielbiam, pomidorom nie mówię nie, apetycznie się prezentuje:)

Odpowiedź
marcelina 9 listopada 2015 - 20:50

Na kanapce bym widziała taką wędlinkę 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz