Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Sałatka z cukinią na zimę

Sałatka z cukinią na zimę

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Sałatka z cukinią, cebulą, papryką i marchewką. Bardzo lubię zimą sięgać po słoiczek tej sałatki, zrobiłam osiem słoiczków i na pewno na tym nie koniec. Sałatka sprawdzi się nie tylko do obiadu, często dodaję ją do domowych hamburgerów. Bardzo polecam 🙂

IMG_8527

Składniki
  • 2, 5 kg. młodych cukinii ( do 20 cm ) pokrojonych na cienkie plasterki
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 3 czerwone papryki oczyszczone i pokrojone w cienkie paseczki
  • 3 marchewki starte na dużych oczkach
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 papryczki chili oczyszczone i pokrojone na plasterki
  • 1 pełna łyżka soli
Składniki na zalewę
  • 3 szkl. wody
  • 1/2 szkl, octu 10 %
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 łyżeczki czarnuszki
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 8-9 czystych ( wyparzonych ) słoiczków o pojemności 300 – 400 mi.
Czyste cukinie kroję w cieniutkie plasterki, daję do miseczki, dodaję pozostałe warzywa i sól, wszystko mieszam i odstawiam na kilka godzin.
Z sałatki delikatnie wyciskam nadmiar wody. Do każdego słoiczka daję po pół łyżeczki czarnuszki, gorczycy i kawałek liścia laurowego. Mieszanką warzyw wypełniam słoiczki.
Do wody dodaję ocet, olej, cukier, mieszam i chwilę gotuję, do czasu, aż cukier się rozpuści. Gorący płyn dolewam do warzyw, warzywa powinny być zakryte. Szczelnie zakręcam słoiki. Sałatkę pasteryzuję około 20 minut. Schłodzone słoiki przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂

IMG_8811

Powiązane posty

23 komentarze

Ela Dziurkowska 2 października 2015 - 18:32

Piękna sałatka jaka kolorowa samo zdrowie 🙂

Odpowiedź
Olka 2 października 2015 - 18:34

Lubię takie sałatki 🙂 w zimę będzie pycha….

Odpowiedź
lena 2 października 2015 - 19:53

Porcja witamin na zimę:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 października 2015 - 20:03

Mniam 😀 Bardzo lubimy takie warzywne weki ale ocet nie robi nam dobrze 😛

Odpowiedź
Ela 2 października 2015 - 20:03

Dziękuję za ten przepis ! Zawsze mam problem z dozowaniem octu, w ubiegłym roku zrobiłam zbyt kwaśną sałatkę !
Pozdrawiam

Odpowiedź
Obiad gotowy! 2 października 2015 - 22:04

już ją lubię;) składniki jak najbardziej przemawiają do mojej wyobraźni;)

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 2 października 2015 - 22:37

Podoba mi się skład tej sałatki. Chętnie widziałabym słoiczki z tą sałatką w mojej spiżarni 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 3 października 2015 - 07:30

robiłam prawie identyczna, ale zamiast cukinii- dodaje ogórka 🙂
I właśnie w zimie najczęściej ląduje z domowych burgerach 😀

Odpowiedź
Łycha smaków 3 października 2015 - 10:21

O jak Ci zazdroszczę tej sałatki ja już nie zdążę… 🙂 pycha będzie 🙂

Odpowiedź
Łycha smaków 3 października 2015 - 10:21

O jak Ci zazdroszczę tej sałatki ja już nie zdążę… 🙂 pycha będzie :):)

Odpowiedź
Łycha smaków 3 października 2015 - 10:22

O jak Ci zazdroszczę tej sałatki ja już nie zdążę… 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 3 października 2015 - 11:03

Robiłam zawsze w domu rodzinnym ,tu nie ma octu ,a bez niego sałatka nie wyjdzie.

Odpowiedź
Gaja 3 października 2015 - 18:26

Nie wiem jak z witaminami w takich salatkach, ale porcja smaku na pewno 🙂

Odpowiedź
Ania 3 października 2015 - 23:30

takie sałatki właśnie mi się kojarzą z obiadami zimą 🙂

Odpowiedź
Urszula 4 października 2015 - 10:38

Jesienią jest tyle propozycji na sałatki, ze nie zdążyłam takiej jeszcze zrobić 🙁

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 4 października 2015 - 13:19

Takiej sałatki do słoiczków nie znam, ale chętnie zrobię, bo nie ma nic lepszego jak pyszna, domowa sałatka do obiadku w zimie! 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 4 października 2015 - 13:34

bardzo lubię sałatki z cukinią i zimą bardzo chętnie sięgam po takie słoiczki : )

Odpowiedź
Ania 25 lipca 2019 - 08:52

Czy czarnuszkę można czymś zastąpić?

Odpowiedź
napiecyku 28 lipca 2019 - 22:52

Czarnuszki można wcale nie dodawać 🙂

Odpowiedź
dietoteczka.pl 5 października 2015 - 10:52

Kolejny świetny przepis! 🙂

Odpowiedź
z majeczką w kuchni 5 października 2015 - 20:44

Fajna kolorowa sałateczka, na długą zimę będzie jak znalazł

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 6 października 2015 - 12:01

Bardzo apetycznie, doskonała przystawka na zimę !

Odpowiedź
Beata 7 sierpnia 2016 - 17:51

dla mnie mogłoby być mniej octu bo bardzo go czuć

Odpowiedź

Zostaw komentarz