Sałatka z cukinią na zimę

Print Friendly
Sałatka z cukinią, cebulą, papryką i marchewką. Bardzo lubię zimą sięgać po słoiczek tej sałatki, zrobiłam osiem słoiczków i na pewno na tym nie koniec. Sałatka sprawdzi się nie tylko do obiadu, często dodaję ją do domowych hamburgerów. Bardzo polecam 🙂

IMG_8527

Składniki
  • 2, 5 kg. młodych cukinii ( do 20 cm ) pokrojonych na cienkie plasterki
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 3 czerwone papryki oczyszczone i pokrojone w cienkie paseczki
  • 3 marchewki starte na dużych oczkach
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 papryczki chili oczyszczone i pokrojone na plasterki
  • 1 pełna łyżka soli
Składniki na zalewę
  • 3 szkl. wody
  • 1/2 szkl, octu 10 %
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 łyżeczki czarnuszki
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 8-9 czystych ( wyparzonych ) słoiczków o pojemności 300 – 400 mi.
Czyste cukinie kroję w cieniutkie plasterki, daję do miseczki, dodaję pozostałe warzywa i sól, wszystko mieszam i odstawiam na kilka godzin.
Z sałatki delikatnie wyciskam nadmiar wody. Do każdego słoiczka daję po pół łyżeczki czarnuszki, gorczycy i kawałek liścia laurowego. Mieszanką warzyw wypełniam słoiczki.
Do wody dodaję ocet, olej, cukier, mieszam i chwilę gotuję, do czasu, aż cukier się rozpuści. Gorący płyn dolewam do warzyw, warzywa powinny być zakryte. Szczelnie zakręcam słoiki. Sałatkę pasteryzuję około 20 minut. Schłodzone słoiki przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂

IMG_8811

komentarzy 21

  1. Ela Dziurkowska 2 października 2015 at 18:32 Reply

    Piękna sałatka jaka kolorowa samo zdrowie 🙂

  2. Olka 2 października 2015 at 18:34 Reply

    Lubię takie sałatki 🙂 w zimę będzie pycha….

  3. lena 2 października 2015 at 19:53 Reply

    Porcja witamin na zimę:)

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 października 2015 at 20:03 Reply

    Mniam 😀 Bardzo lubimy takie warzywne weki ale ocet nie robi nam dobrze 😛

  5. Ela 2 października 2015 at 20:03 Reply

    Dziękuję za ten przepis ! Zawsze mam problem z dozowaniem octu, w ubiegłym roku zrobiłam zbyt kwaśną sałatkę !
    Pozdrawiam

  6. Obiad gotowy! 2 października 2015 at 22:04 Reply

    już ją lubię;) składniki jak najbardziej przemawiają do mojej wyobraźni;)

  7. Kuchnia u Krysi 2 października 2015 at 22:37 Reply

    Podoba mi się skład tej sałatki. Chętnie widziałabym słoiczki z tą sałatką w mojej spiżarni 🙂

  8. Salvador Dali 3 października 2015 at 07:30 Reply

    robiłam prawie identyczna, ale zamiast cukinii- dodaje ogórka 🙂
    I właśnie w zimie najczęściej ląduje z domowych burgerach 😀

  9. Łycha smaków 3 października 2015 at 10:21 Reply

    O jak Ci zazdroszczę tej sałatki ja już nie zdążę… 🙂 pycha będzie 🙂

  10. Łycha smaków 3 października 2015 at 10:21 Reply

    O jak Ci zazdroszczę tej sałatki ja już nie zdążę… 🙂 pycha będzie :):)

  11. Łycha smaków 3 października 2015 at 10:22 Reply

    O jak Ci zazdroszczę tej sałatki ja już nie zdążę… 🙂

  12. Ladylaura 3 października 2015 at 11:03 Reply

    Robiłam zawsze w domu rodzinnym ,tu nie ma octu ,a bez niego sałatka nie wyjdzie.

  13. Gaja 3 października 2015 at 18:26 Reply

    Nie wiem jak z witaminami w takich salatkach, ale porcja smaku na pewno 🙂

  14. Ania 3 października 2015 at 23:30 Reply

    takie sałatki właśnie mi się kojarzą z obiadami zimą 🙂

  15. Urszula 4 października 2015 at 10:38 Reply

    Jesienią jest tyle propozycji na sałatki, ze nie zdążyłam takiej jeszcze zrobić 🙁

  16. Agnieszka Wieczorek 4 października 2015 at 13:19 Reply

    Takiej sałatki do słoiczków nie znam, ale chętnie zrobię, bo nie ma nic lepszego jak pyszna, domowa sałatka do obiadku w zimie! 🙂

  17. mojamalakuchnia 4 października 2015 at 13:34 Reply

    bardzo lubię sałatki z cukinią i zimą bardzo chętnie sięgam po takie słoiczki : )

  18. dietoteczka.pl 5 października 2015 at 10:52 Reply

    Kolejny świetny przepis! 🙂

  19. z majeczką w kuchni 5 października 2015 at 20:44 Reply

    Fajna kolorowa sałateczka, na długą zimę będzie jak znalazł

  20. kulinarny blog samanthy 6 października 2015 at 12:01 Reply

    Bardzo apetycznie, doskonała przystawka na zimę !

  21. Beata 7 sierpnia 2016 at 17:51 Reply

    dla mnie mogłoby być mniej octu bo bardzo go czuć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *