Makaron z warzywami i wieprzowiną w winnym sosie

Makaron razowy z warzywami, które więdły w lodówce, mieloną wieprzowiną i z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Potrawa bardzo przypomina tradycyjne włoskie danie, makaron z sosem bolońskim. Najczęściej taki sos jest podawany z makaronem tagliatelle, lub z lasagne. Nic na to nie poradzę, kocham włoską kuchnię. Pomysł na obiad okazał się bardzo trafiony, nikt nie marudził, wszystko zostało zjedzone. Bardzo polecam….będzie pożywnie i smacznie :)

DSC_0195

Składniki
  • 300 g. razowego makaronu
  • 500 g mięsa wieprzowego dwukrotnie mielonego
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • mały por ( tylko biała i jasnozielona część )
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. białego, wytrawnego wina
  • 3/4 szkl. passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
  • szklanka bulionu lub wody
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  1. Obraną marchewkę i seler ścieram na dużych oczkach. Por kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek również drobno kroję.
  2. Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce.
  3. Na rozgrzaną oliwę daję cebulkę i czosnek, kiedy warzywa odparują wodę, dodaję mięso wieprzowe. Całość smażę mieszając, do czasu, aż mięso zmieni kolor.
  4. Dodaję warzywa, wszystko mieszam. Dodaję wino, całość duszę pod przykryciem kilka minut. Dodaję przecier pomidorowy i bulion.
  5. Sos gotuję około 50 minut, powinien lekko zgęstnieć. Pod koniec duszenia, dodaję zioła i przyprawy.
  6. Sos podaję z ciepłym makaronem. Na talerzu można posypać posiekaną pietruszką. Smacznego :)

DSC_0211

 

Komentarze: 16

  1. Ladylaura 19 października 2015 at 18:53 Reply

    Pysznie ,też zawsze daję drugie życie zapomnianym warzywom z lodówki .

  2. lena 19 października 2015 at 19:41 Reply

    Uwielbiam takie dania:)

  3. Ela 19 października 2015 at 20:47 Reply

    Smacznie i kolorowo, tak właśnie lubię !!!
    Pozdrawiam serdecznie :)

  4. Agnieszka Wieczorek 20 października 2015 at 03:07 Reply

    Pysznie, kolorowo, idealnie :) Nie dość, że można wykorzystać to co zalega w lodówce, to jeszcze wychodzą z tego takie pyszności.

  5. Ania 20 października 2015 at 07:16 Reply

    całość wygląda bardzo apetycznie, lubię takie dania :)

  6. Agnieszka - Polska Zupa 20 października 2015 at 12:54 Reply

    U mnie dzisiaj podobnie, tylko prościej, tzn. prosty sos bolonski z czerwonym winem, pycha, twoja wersja zdrowsza :)

  7. Obiad gotowy! 20 października 2015 at 13:45 Reply

    słyszysz? ooo, teraz… to burczy mi w brzuchu na widok tego dania;)

  8. Marta gotuje 20 października 2015 at 14:27 Reply

    Uwielbiam takie dania :) Pyszne :)

  9. Angelika i Monika (Candy Pandas) 20 października 2015 at 17:47 Reply

    Wszystko co dobre w jednym garnuszku <3

  10. Renata - Mój dzień 20 października 2015 at 17:59 Reply

    U mnie dzisiaj też makaron, ale nie było tak kolorowe:)
    pięknie i pysznie:)

  11. Salvador Dali 20 października 2015 at 19:01 Reply

    makaronowe dania to moje ulubione! <3 z wielką chęcią przygotuje takie u siebie w domu w weekend :)

  12. kulinarny blog samanthy 20 października 2015 at 19:20 Reply

    Ja tez lubię takie dania, szybkie i zawsze smaczne :)

  13. wanda 20 października 2015 at 22:12 Reply

    Lubię takie kombinacje -skorzystam i dziękuję

  14. Kuchnia u Krysi 20 października 2015 at 23:05 Reply

    Wcale się nie dziwię, że wszystkim smakowało. Tyle pyszności w tym kociołku się znalazło…

  15. BEATA REDZIMSKA 21 października 2015 at 09:19 Reply

    Fajnie urozmaicic wloska kuchnie i dodac jeszcze wiecej warzyw i kolorow. Pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata

  16. Sosna 21 października 2015 at 10:16 Reply

    Ale genialnie wygląda 😀

  17. Ania 22 października 2015 at 09:34 Reply

    Wygląda apetycznie. Na pewno wypróbuję ten przepis, gdyż lubię takie dania :) Pozdrawiam cieplutko :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *