Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Risotto z cukinią i kurczakiem

Risotto z cukinią i kurczakiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Proste risotto z cukinią i parmezanem, podane z soczystym filetem kurczaka, obtoczonym w tymianku i wędzonej papryce. Bardzo smaczne i sycące danie na co dzień. Ryż podsmażam na klarowanym maśle z cebulką i czosnkiem, następnie gotuję z dodatkiem wina, pod koniec gotowania dodaję cukinię i parmezan. Bardzo polecam 🙂

IMG_8195

 

Składniki / 3 – 4 porcje
  • 3 małe filety z kurczaka + papryka wędzona, tymianek suszony, bazylia suszona do panierki
  • 200 g ryżu na risotto arborio
  • 1 młoda cukinia 250 g pokrojona w kostkę
  • cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 3 szklanki wody lub bulionu
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • masło klarowane i olej do smażenia
  • sól i pieprz
Na patelni z grubym dnem, rozgrzać trzy łyżki masła klarowanego, dodać cebulkę i czosnek, całość smażyć mieszając, około jedną minutę.
Dodać ryż i ponownie smażyć jedną minutę, mieszając. Dodać wino i mieszając odparować.
Gotować risotto około 20 minut, wlewając stopniowo wodę lub bulion. Pod koniec gotowania dodać cukinię i gotować jeszcze 7 minut. Na koniec dodać parmezan, doprawić do smaku i wymieszać.
Filety kurczaka doprawiam, obtaczam w ziołach i papryce, smażę na maśle klarownym z dodatkiem oleju na rumiano. Podaję do risotto. Smacznego 🙂

IMG_8198

 

Powiązane posty

26 komentarzy

Obiad gotowy! 8 września 2015 - 08:35

kusi mnie taki obiad:) i kto wie, czy jutro nie zrobię właśnie risotta;)

Odpowiedź
lena 8 września 2015 - 09:02

Jakie apetyczne danie:)

Odpowiedź
marcelina 8 września 2015 - 09:28

Całe danie jest mistrzowskie! 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 8 września 2015 - 09:31

Wygląda bardzo apetycznie i jak pięknie podane 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 8 września 2015 - 09:43

Taka uczta, to jest to 🙂

Odpowiedź
beti 8 września 2015 - 10:17

Kurczaka i risotto bardzo lubię :)) Super danie 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 8 września 2015 - 12:24

Kurczak w tych przyprawach wygląda fenomenalnie! 😀 Cukinia i ryż doskonale się łączą smakowo 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 8 września 2015 - 15:06

Pyszności! 🙂 Jestem fanką takich fajnych, lekkich dań! 🙂

Odpowiedź
Łycha smaków 8 września 2015 - 16:43

Wygląda bardzo smacznie 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 8 września 2015 - 17:38

wygląda wspaniale, chętnie bym zjadła 🙂

Odpowiedź
Bomba Kaloryczna 8 września 2015 - 18:37

Ten kurczaczek wygląda jak… łosoś 😉 Zjadłbym 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 8 września 2015 - 19:31

Aż ślinka cieknie 🙂

Odpowiedź
InnaM 9 września 2015 - 10:53

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedź
Urszula 9 września 2015 - 11:41

Oj dałabym się skusić, dałabym, mniam 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 9 września 2015 - 13:29

Pysznie. Właśnie coś takiego podobnego za mną chodziło. Aż ślinka cieknie 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 9 września 2015 - 16:41

ohh risotto w każdej postaci :-))

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 9 września 2015 - 16:44

Trafiłaś w moje serce, bardzo lubię taką nierozciapaną cukinię 🙂

Odpowiedź
Olka 9 września 2015 - 17:52

Risotto pycha ale ten kurczak to dopiero palce lizać. 😉

Odpowiedź
Angelika 9 września 2015 - 21:41

Ależ ten kurczaczek wygląda mega apetycznie 😉

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 10 września 2015 - 10:00

Jak zawsze u Ciebie Gosiu pychotka, ja czesto przygotowuje ryz z kurczakiem, choc nie risotto (musze wyprobowac Twoj przepis i dodac parmezan do ryzu, bo chyba dzieciom powinno to smakowac. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 10 września 2015 - 10:06

Fantastyczne danie, pełne smaku 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 10 września 2015 - 15:01

Uwielbiam .

Odpowiedź
Sosna 10 września 2015 - 22:13

Poezja <3

Odpowiedź
Potravel 11 września 2015 - 11:10

risotto to moja specjalność, znajomi zawsze pytają czy zrobię, z cukinią nie robiłam jeszcze. zawsze grzyby , koniecznie na listę do zrobienia:)

Odpowiedź
Ania 12 września 2015 - 20:16

uwielbiam takie obiady! 🙂 lekko i ze smakiem 🙂

Odpowiedź
Mariola 15 września 2015 - 08:54

Megaapetyczne danie!

Odpowiedź

Zostaw komentarz