Puszysta babka z winogronem

Print Friendly
Bardzo lubię ten przepis, piekłam babki z tego przepisu już kilkakrotnie, za każdym razem z innymi owocami. Babki wychodzą lekkie, smaczne i puszyste. To ciasto można także upiec na blaszce, owoce układamy na górze, lub mieszamy z surowym ciastem i pieczemy. Do tego przepisu użyłam małych, ciemnych, bezpestkowych winogron, prosto z ogródka. Bardzo polecam 🙂

IMG_8456

Składniki
  • 4  duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 i 1/2  szkl mąki pszennej + do oprószenia owoców
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2  szkl. oleju
  • 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g małych, bezpestkowych winogron
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Umyte i osuszone winogrona delikatnie obtaczam w odrobinie mąki.
Białka ubijam z solą i na sztywną pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca.
Dodaję żółtka, nadal ubijam na najniższych obrotach. Dodaję olej i aromat, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam tylko, do połączenia składników.
Do ciasta dodaję owoce, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto przekładam do natłuszczonej foremki na babki. Piekę około 50 minut w temp.180 stopni. Ciasto powinno mocno się zrumienić. Gotową babkę studzę około 40 minut. Udanych wypieków 🙂

IMG_8471

IMG_6547

komentarzy 16

  1. Ania - Kto ugości moich gości? 19 września 2015 at 09:53 Reply

    Zrobienie babki z taką ilością owoców bez zakalca to prawdziwa sztuka, świetny przepis – zapisuję!

    • napiecyku 19 września 2015 at 09:55 Reply

      To prawda, mało jest ciast które znoszą taki ciężar. Nie zapomnij o oprószeniu owoców mąką lub cukrem pudrem, przed dodaniem do surowego ciasta 🙂

  2. lena 19 września 2015 at 10:48 Reply

    Ale fajny pomysł na dodatek winogron, rzadko używa się ich w ciastach:)

  3. Ela Dziurkowska 19 września 2015 at 19:10 Reply

    Jak dla mnie mistrzostwo 🙂

  4. Agnieszka Wieczorek 19 września 2015 at 20:25 Reply

    Babki z winogronem przyznam szczerze, że jeszcze nie próbowałam, ale wygląda bardzo, bardzo smakowicie 🙂 Na pewno kiedyś taką przygotuję 🙂

  5. Beata Redzimska 20 września 2015 at 06:39 Reply

    Gosiu zawsze podziwiam jak te Twoje ciasta puszyscie wygladaja na zdjeciach. Pozdrawiam serdecznie Beata

  6. Obiad gotowy! 20 września 2015 at 09:29 Reply

    winogrona to rzadki dodatek do ciast podczas pieczenia, brawa za pomysł i świetną babkę!!
    (w tytule uciekło gdzieś „g” z winogrona)

    • napiecyku 20 września 2015 at 10:20 Reply

      Dziękuję za czujność, wpisy robię zwykle wieczorem i mimo, że sprawdzam wpis, zdarzają się literówki 🙂

  7. Ania 20 września 2015 at 09:41 Reply

    z winogronem nie robiłam jeszcze żadnego pieczone ciasta, ciekawe 🙂

  8. Renata - Mój dzień 20 września 2015 at 12:35 Reply

    wygląda przepysznie!!

  9. KocieOczka 20 września 2015 at 17:14 Reply

    Z winogronem jeszcze nie jadłam… wygląda pięknie! 😉

  10. Angelika 20 września 2015 at 22:05 Reply

    Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z winogronem, dla mnie to nowość. Babka wygląda pięknie ;).

  11. zjedz_mnie 21 września 2015 at 09:01 Reply

    Apetyczna babeczka. I muszę dodać, że zazdroszczę tych winogron prosto z ogródka, u mnie są… prosto ze sklepu 😀

  12. Jolanta Strażyc 21 września 2015 at 20:18 Reply

    Wspaniale wygląda 🙂

  13. Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 września 2015 at 20:21 Reply

    Chyba wcześniej nie dodał się nasz komentarz :/
    Mamy mnóstwo winogron ale nie specjalnie za nimi przepadami. W wypieku może się świetnie sprawdzić 🙂

  14. StołyżekSzczęścia 24 września 2015 at 18:48 Reply

    Mam duuużo winogrona. Mogę Ci przesłać 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *