Home Na słodkoBabki i muffiny Puszysta babka z winogronem

Puszysta babka z winogronem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo lubię ten przepis, piekłam babki z tego przepisu już kilkakrotnie, za każdym razem z innymi owocami. Babki wychodzą lekkie, smaczne i puszyste. To ciasto można także upiec na blaszce, owoce układamy na górze, lub mieszamy z surowym ciastem i pieczemy. Do tego przepisu użyłam małych, ciemnych, bezpestkowych winogron, prosto z ogródka. Bardzo polecam 🙂

IMG_8456

Składniki
  • 4  duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 i 1/2  szkl mąki pszennej + do oprószenia owoców
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2  szkl. oleju
  • 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g małych, bezpestkowych winogron
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Umyte i osuszone winogrona delikatnie obtaczam w odrobinie mąki.
Białka ubijam z solą i na sztywną pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca.
Dodaję żółtka, nadal ubijam na najniższych obrotach. Dodaję olej i aromat, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam tylko, do połączenia składników.
Do ciasta dodaję owoce, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto przekładam do natłuszczonej foremki na babki. Piekę około 50 minut w temp.180 stopni. Ciasto powinno mocno się zrumienić. Gotową babkę studzę około 40 minut. Udanych wypieków 🙂

IMG_8471

IMG_6547

Powiązane posty

16 komentarzy

Ania - Kto ugości moich gości? 19 września 2015 - 09:53

Zrobienie babki z taką ilością owoców bez zakalca to prawdziwa sztuka, świetny przepis – zapisuję!

Odpowiedź
napiecyku 19 września 2015 - 09:55

To prawda, mało jest ciast które znoszą taki ciężar. Nie zapomnij o oprószeniu owoców mąką lub cukrem pudrem, przed dodaniem do surowego ciasta 🙂

Odpowiedź
lena 19 września 2015 - 10:48

Ale fajny pomysł na dodatek winogron, rzadko używa się ich w ciastach:)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 19 września 2015 - 19:10

Jak dla mnie mistrzostwo 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 19 września 2015 - 20:25

Babki z winogronem przyznam szczerze, że jeszcze nie próbowałam, ale wygląda bardzo, bardzo smakowicie 🙂 Na pewno kiedyś taką przygotuję 🙂

Odpowiedź
Beata Redzimska 20 września 2015 - 06:39

Gosiu zawsze podziwiam jak te Twoje ciasta puszyscie wygladaja na zdjeciach. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Obiad gotowy! 20 września 2015 - 09:29

winogrona to rzadki dodatek do ciast podczas pieczenia, brawa za pomysł i świetną babkę!!
(w tytule uciekło gdzieś “g” z winogrona)

Odpowiedź
napiecyku 20 września 2015 - 10:20

Dziękuję za czujność, wpisy robię zwykle wieczorem i mimo, że sprawdzam wpis, zdarzają się literówki 🙂

Odpowiedź
Ania 20 września 2015 - 09:41

z winogronem nie robiłam jeszcze żadnego pieczone ciasta, ciekawe 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 20 września 2015 - 12:35

wygląda przepysznie!!

Odpowiedź
KocieOczka 20 września 2015 - 17:14

Z winogronem jeszcze nie jadłam… wygląda pięknie! 😉

Odpowiedź
Angelika 20 września 2015 - 22:05

Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z winogronem, dla mnie to nowość. Babka wygląda pięknie ;).

Odpowiedź
zjedz_mnie 21 września 2015 - 09:01

Apetyczna babeczka. I muszę dodać, że zazdroszczę tych winogron prosto z ogródka, u mnie są… prosto ze sklepu 😀

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 21 września 2015 - 20:18

Wspaniale wygląda 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 września 2015 - 20:21

Chyba wcześniej nie dodał się nasz komentarz :/
Mamy mnóstwo winogron ale nie specjalnie za nimi przepadami. W wypieku może się świetnie sprawdzić 🙂

Odpowiedź
StołyżekSzczęścia 24 września 2015 - 18:48

Mam duuużo winogrona. Mogę Ci przesłać 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz