Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Łazanki z pieczarkami i czarnuszką

Łazanki z pieczarkami i czarnuszką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kto nie zna łazanek ? Znamy i kochamy niemal wszyscy, ja od zawsze robię z pieczarkami, kapustą i chrupiącym boczkiem. W polskiej kuchni łazanki podawane są również z kiełbasą i kminkiem. Syn lubi je tak bardzo, że zawsze robię większą ilość, ponieważ łazanki doskonale smakują również na kolację. Zapraszam na to smaczne i sycące danie 🙂

IMG_8370

Składniki / 4 osoby

  •  około 250 g makaronu na łazanki
  • 500 g poszatkowanej białej kapusty
  • 300 g obranych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 10 dkg dobrego wędzonego boczku pokrojonego na małe kawałki
  • duża cebula pokrojona na mniejsze kawałki
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • masło klarowane  do smażenia
  • sól i pieprz
  1.  Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam.
  2. Kapustę gotuję z dodatkiem kminku w posolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) do miękkości, odcedzam.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę mała, dodaję boczek. Jeżeli boczek jest bardzo tłusty, nie ma potrzeby dodawać masła. Dodaję cebulę, majeranek i czarnuszkę, smażę mieszając do czasu, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
  4. Dodaję pieczarki, wszystko krótko smażę do czasu, kiedy pieczarki odparują wodę.
  5. Makaron, kapustę i całą zawartość patelni dokładnie mieszam, doprawiam i krótko podgrzewam przed podaniem. Na talerzu posypuję pietruszką. Smacznego 🙂

IMG_8365

 

IMG_8379

Powiązane posty

19 komentarzy

Angelika i Monika (Candy Pandas) 14 września 2015 - 12:19

Wygląda smakowicie i kolorowo 🙂 Nigdy czegoś takiego nie jadłyśmy 🙂

Odpowiedź
lena 14 września 2015 - 12:24

Prosto a jak pysznie:)

Odpowiedź
zjedz_mnie 14 września 2015 - 12:57

Ależ u Ciebie apetycznie. Uwielbiam łazanki, dodatek pieczarek bardzo mi się spodobał 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 14 września 2015 - 14:18

Wspaniałe danie – piękne i apetyczne! 🙂 Już mi zapachniało jakoś tak świątecznie! 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 14 września 2015 - 14:22

Bardzo lubię.

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 14 września 2015 - 18:29

Pyszności Gosiu! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 14 września 2015 - 18:52

niby proste danie, a jakże efektownie wygląda i pysznie smakuje!

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 14 września 2015 - 19:37

bardzo lubię łazanki dodatki dowolne 🙂

Odpowiedź
Natalia 14 września 2015 - 19:43

Uwielbaim łazanki, moja babcia robi najlepsze – z domowego makaronu, ja chyba nigdy się do nich nie zbliżę 🙂

Odpowiedź
alezakwas 14 września 2015 - 21:05

Nigdy nie robiłam łazanek, a Twoje kusza niesamowicie. A dodatek pieczarek? Kocham wszelkie grzyby 🙂

Odpowiedź
napiecyku 14 września 2015 - 21:18

Warto spróbować 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 14 września 2015 - 22:48

Jak dawno ich nie jadłam, dzięki za przypomnienie przepisu 🙂 Muszę niedługo zrobić łazanki 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 15 września 2015 - 07:50

uwielbiamy łazanki, ale tradycyjne, z pieczarkami jeszcze nie robiłam:)
moim zdaniem, odgrzewane są najlepsze,pycha!!

Odpowiedź
marcelina 15 września 2015 - 08:31

Jak ja dawno łazanek nie jadłam, a i taką wersję bym chętnie spróbowała 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 15 września 2015 - 09:48

Czarnuszkę mam, używam, ale na takie połączenie bym nie wpadła 🙂

Odpowiedź
Beata Redzimska 15 września 2015 - 10:17

Uwielbiam lazanki, z czymkolwiek. Gosiu ale narobilas mi apetytu, wstaje od komputera i ide grzebac w kuchni. Nastepny razem zajrze do Ciebie z pelnym zoladkiem. Pozdrawiam serdecznie beata

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 16 września 2015 - 00:14

U mnie w domu zawsze łazanki podaje się z kapustą i kiełbasą. Takiej wersji jak Twoja nie próbowałam jeszcze, ale łazanki wyglądają bardzo apetycznie! 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
ja i moje urwisy 16 września 2015 - 19:35

Łazanki mrrr

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 16 września 2015 - 20:26

Rzeczywiście pożywne i smaczne, warto spróbować. Pozdrawiam.

Odpowiedź

Zostaw komentarz