Łazanki z pieczarkami i czarnuszką

Kto nie zna łazanek ? Znamy i kochamy niemal wszyscy, ja od zawsze robię z pieczarkami, kapustą i chrupiącym boczkiem. W polskiej kuchni łazanki podawane są również z kiełbasą i kminkiem. Syn lubi je tak bardzo, że zawsze robię większą ilość, ponieważ łazanki doskonale smakują również na kolację. Zapraszam na to smaczne i sycące danie :)

IMG_8370

Składniki / 4 osoby

  •  około 250 g makaronu na łazanki
  • 500 g poszatkowanej białej kapusty
  • 300 g obranych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 10 dkg dobrego wędzonego boczku pokrojonego na małe kawałki
  • duża cebula pokrojona na mniejsze kawałki
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • masło klarowane  do smażenia
  • sól i pieprz
  1.  Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam.
  2. Kapustę gotuję z dodatkiem kminku w posolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) do miękkości, odcedzam.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę mała, dodaję boczek. Jeżeli boczek jest bardzo tłusty, nie ma potrzeby dodawać masła. Dodaję cebulę, majeranek i czarnuszkę, smażę mieszając do czasu, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
  4. Dodaję pieczarki, wszystko krótko smażę do czasu, kiedy pieczarki odparują wodę.
  5. Makaron, kapustę i całą zawartość patelni dokładnie mieszam, doprawiam i krótko podgrzewam przed podaniem. Na talerzu posypuję pietruszką. Smacznego :)

IMG_8365

 

IMG_8379

Komentarze: 19

  1. Angelika i Monika (Candy Pandas) 14 września 2015 at 12:19 Reply

    Wygląda smakowicie i kolorowo :) Nigdy czegoś takiego nie jadłyśmy :)

  2. lena 14 września 2015 at 12:24 Reply

    Prosto a jak pysznie:)

  3. zjedz_mnie 14 września 2015 at 12:57 Reply

    Ależ u Ciebie apetycznie. Uwielbiam łazanki, dodatek pieczarek bardzo mi się spodobał :)

  4. amandaricci-butikzprzepisami 14 września 2015 at 14:18 Reply

    Wspaniałe danie – piękne i apetyczne! :) Już mi zapachniało jakoś tak świątecznie! :)

  5. Ladylaura 14 września 2015 at 14:22 Reply

    Bardzo lubię.

  6. Jolanta Strażyc 14 września 2015 at 18:29 Reply

    Pyszności Gosiu! Pozdrawiam serdecznie :)

  7. Obiad gotowy! 14 września 2015 at 18:52 Reply

    niby proste danie, a jakże efektownie wygląda i pysznie smakuje!

  8. Ela Dziurkowska 14 września 2015 at 19:37 Reply

    bardzo lubię łazanki dodatki dowolne :)

  9. Natalia 14 września 2015 at 19:43 Reply

    Uwielbaim łazanki, moja babcia robi najlepsze – z domowego makaronu, ja chyba nigdy się do nich nie zbliżę :)

  10. alezakwas 14 września 2015 at 21:05 Reply

    Nigdy nie robiłam łazanek, a Twoje kusza niesamowicie. A dodatek pieczarek? Kocham wszelkie grzyby :)

    • napiecyku 14 września 2015 at 21:18 Reply

      Warto spróbować :)

  11. Marta gotuje 14 września 2015 at 22:48 Reply

    Jak dawno ich nie jadłam, dzięki za przypomnienie przepisu :) Muszę niedługo zrobić łazanki :)

  12. Renata - Mój dzień 15 września 2015 at 07:50 Reply

    uwielbiamy łazanki, ale tradycyjne, z pieczarkami jeszcze nie robiłam:)
    moim zdaniem, odgrzewane są najlepsze,pycha!!

  13. marcelina 15 września 2015 at 08:31 Reply

    Jak ja dawno łazanek nie jadłam, a i taką wersję bym chętnie spróbowała :)

  14. Agnieszka - PolskaZupa 15 września 2015 at 09:48 Reply

    Czarnuszkę mam, używam, ale na takie połączenie bym nie wpadła :)

  15. Beata Redzimska 15 września 2015 at 10:17 Reply

    Uwielbiam lazanki, z czymkolwiek. Gosiu ale narobilas mi apetytu, wstaje od komputera i ide grzebac w kuchni. Nastepny razem zajrze do Ciebie z pelnym zoladkiem. Pozdrawiam serdecznie beata

  16. Agnieszka Wieczorek 16 września 2015 at 00:14 Reply

    U mnie w domu zawsze łazanki podaje się z kapustą i kiełbasą. Takiej wersji jak Twoja nie próbowałam jeszcze, ale łazanki wyglądają bardzo apetycznie! :) Pozdrawiam

  17. ja i moje urwisy 16 września 2015 at 19:35 Reply

    Łazanki mrrr

  18. kulinarny blog samanthy 16 września 2015 at 20:26 Reply

    Rzeczywiście pożywne i smaczne, warto spróbować. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *