Ryba pieczona w cieście francuskim

Delikatna ryba pieczona z dodatkiem rozmarynu, cytryny i czosnku, otulona ciastem francuskim. Smaczny pomysł na kolację lub obiad dla rodziny i przyjaciół. Ryba do tej potrawy powinna być dokładnie osuszona i bez ości. Można podać z sezonową surówką :)

IMG_8031

Składniki
  • 3 polędwiczki z ryby przekrojone wzdłuż na pół
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz cytrynowy
Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, rozmarynem i pieprzem. Do oliwy dodać czosnek i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty, których szerokość odpowiada długości polędwiczek. Rybę położyć na brzegu ciasta, na rybie ułożyć kilka liści szpinaku i zwinąć rulonik.
Rulonik posmarować oliwą z czosnkiem i posypać rozmarynem. Rybę piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 20 minut, pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę. Ciasto powinno się mocno zrumienić. Smacznego :)

IMG_8022

Komentarze: 24

  1. Ela Dziurkowska 25 sierpnia 2015 at 10:00 Reply

    Kiedyś wydawało mi się, że ryba może zepsuć ciasto francuskie, teraz wiem że nic bardziej mylnego. Świetnie podane :)

  2. Ania 25 sierpnia 2015 at 10:23 Reply

    Uwielbiam zawijasy z ciastem francuskim. Niezależnie co się w nie zwinie, smakuje genialnie. A rybne „paszteciki” są przepyszne :)

  3. lena 25 sierpnia 2015 at 11:05 Reply

    Bardzo fajny pomysł na przygotowanie ryby:)

  4. Olka 25 sierpnia 2015 at 13:50 Reply

    Pyszna wrrsja rybki :) z rozmarynem uwielbiam…

  5. Marcin B. 25 sierpnia 2015 at 15:29 Reply

    Uprawiasz świeży rozmaryn? Można to dostać gdzieś w takiej małej doniczce, jak np. bazylię w markecie?

    • napiecyku 25 sierpnia 2015 at 15:45 Reply

      Rozmaryn dostaniesz w doniczkach w supermarketach np. Lidl, Kaufland, ja kupuję na wiosnę i jak już nie ma przymrozków sadzę w ogródku. Próbowałam go na zimę zabezpieczyć włókniną, ale i tak przemarza :(

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 25 sierpnia 2015 at 18:48 Reply

    Ale pięknie i apetycznie wygląda w przekroju!!!! 😀

  7. Ela 25 sierpnia 2015 at 19:07 Reply

    Ciekawa propozycja na smaczne jedzonko !!
    Pozdrawiam

  8. Gaja 25 sierpnia 2015 at 20:44 Reply

    Już się zastanawiałam, czy dla ryby wystarczy taki czas pieczenia jak dla ciasta :-)

    • napiecyku 25 sierpnia 2015 at 20:46 Reply

      Tak Gaja, wystarczy :)

  9. poproszę dokładkę 25 sierpnia 2015 at 23:35 Reply

    uwielbiam ryby, a taka kieszonka z ciasta francuskiego do tego… pycha!

  10. Agnieszka Wieczorek 26 sierpnia 2015 at 02:23 Reply

    Pyszny pomysł na rybę, w takiej formie jeszcze ryby nie jadłam, ale wygląda super. Pomysł na pewno wykorzystam :)

  11. Agnieszka - PolskaZupa 26 sierpnia 2015 at 08:16 Reply

    Pięknie Ci się upiekła :)

  12. Sosna 26 sierpnia 2015 at 12:03 Reply

    Brzmi wybornie :>

  13. InnaM 26 sierpnia 2015 at 13:45 Reply

    Musi być pyszna :)

  14. lekcjewkuchni.blogspot.com 26 sierpnia 2015 at 14:39 Reply

    To musiało być pyszne:)

  15. Angelika 26 sierpnia 2015 at 18:35 Reply

    Uwielbiam ciasto francuskie, w połączeniu z rybką musiało smakować wybornie 😉

  16. Kuchnia u Krysi 26 sierpnia 2015 at 21:50 Reply

    Idealne danie na pyszny obiad. To jest to co uwielbiam. I ryba i szpinak i pachnący rozmaryn. Ummm, mniam :)

  17. StołyżekSzczęścia 26 sierpnia 2015 at 22:23 Reply

    Mmmm, super !

  18. Ania - Kto ugości moich gości? 27 sierpnia 2015 at 11:50 Reply

    Ale cudownie wygląda, bardzo apetyczna!

  19. Urszula 28 sierpnia 2015 at 21:45 Reply

    Ależ wprosiłabym się do Ciebie na takie pyszności…

  20. marcelina 30 sierpnia 2015 at 10:48 Reply

    Łączyłam ciasto francuskie z kurczakiem ale z rybą to nie pomyślałam, że mogłabym :)
    Przepysznie!

  21. Ania 30 sierpnia 2015 at 20:02 Reply

    bardzo apetyczna rybka :)

  22. KocieOczka 31 sierpnia 2015 at 07:55 Reply

    Jeszcze nigdy nie jadłam w cieście francuskim. Widziałam już kilka przepisów. Może w końcu będę miała okazję ją spróbować 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *