Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Papryka zapiekana z cukinią, kaszą jaglaną i indykiem gyros

Papryka zapiekana z cukinią, kaszą jaglaną i indykiem gyros

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Stragany i półki sklepowe pełne są świeżej, słodkiej papryki, grzechem byłoby nie spróbować papryki właśnie teraz, kiedy jest najsmaczniejsza i najtańsza. Zapiekaną paprykę można przygotować na wiele sposobów, zamiast kaszy można dodać ryż, indyka zastąpić mięsem kurczaka itd. Potrawa dość czasochłonna, ale można sobie ułatwić pracę, przygotowując mięso i kaszę dzień wcześniej. Bardzo polecam na letni obiad 🙂

IMG_8127

 

Składniki
  • 10 – 12 szt. słodkiej papryki
  • 120 g startej młodej cukinii
  • 500 g mięsa z udźca indyka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 pełna łyżka przyprawy gyros KOTÁNYI  bez glutaminianu sodu i konserwantów
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • masło klarowane + olej do smażenia
  1. Z papryk ścinam czapeczki i oczyszczam wnętrza. Cukinię ścieram na dużych oczkach. Mięso drobno kroję, obtaczam w przyprawie gyros, czosnku i odstawiam.
  2. Kaszę dokładnie płuczę zimną wodą, zalewam dwoma szklankami wody i gotuję w lekko posolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) około 15 minut. Odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.
  3. Na patelni rozgrzewam masło klarowane z odrobiną oleju, dodaję cebulę, całość krótko smażę i dodaję mięso indyka. Kiedy mięso lekko się przyrumieni, dolewam 1/3 szkl. wody i duszę pod przykryciem do miękkości.
  4. Do miseczki daję cukinię, kaszę, pietruszkę i mięso, można dodać trochę sosu. Wszystko dokładnie mieszam. Farszem napełniam papryki. Papryki daję do żaroodpornego naczynia, na dno wylewam szklankę gorącej wody. Zapiekam w temp. 190 stopni około 30 minut. Smacznego 🙂

IMG_8140

Powiązane posty

17 komentarzy

AZgotuj 31 sierpnia 2015 - 10:50

Świetny posiłek. Apetyczne letnie danie:)

Odpowiedź
lena 31 sierpnia 2015 - 10:53

Tak nadzianej papryki nie widziałam, super pomysł:)

Odpowiedź
dżemdżus 31 sierpnia 2015 - 11:43

Piękna papryka, a na straganach faktycznie można dostać oczopląsu od ilości odmian. Papryka kocha ciepło.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 sierpnia 2015 - 12:34

Zarówno przed i po upieczeniu wyglądają apetycznie 🙂

Odpowiedź
Siwa 31 sierpnia 2015 - 14:05

wyglądają niesamowicie uroczo!

Odpowiedź
Marta gotuje 31 sierpnia 2015 - 15:37

Pysznie nadziana papryka 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 31 sierpnia 2015 - 18:21

Smakowicie wyglądają papryczki! Fajny farsz, musiałby być przepyszne 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 31 sierpnia 2015 - 18:55

Zrobię z pewnością.

Odpowiedź
Agnieszka 31 sierpnia 2015 - 20:23

Uwielbiam papryki faszerowane. Pyszny farsz zrobiłaś 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 31 sierpnia 2015 - 21:08

łał jakie kolorowe wywijasy 🙂

Odpowiedź
Angelika 1 września 2015 - 00:06

Piękne danie, uwielbiam kaszę jaglaną 😉

Odpowiedź
5000lib 1 września 2015 - 17:19

Dzięki za wpis.

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 1 września 2015 - 19:19

Uwielbiam taką zapiekaną paprykę, pycha:)

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 1 września 2015 - 20:20

Wygląda bardzo apetycznie!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 4 września 2015 - 19:31

Wysmienity pomysł na doskonałe papryczki !

Odpowiedź
Ania 5 września 2015 - 23:20

w sezonie faszerowane papryki to obowiązkowa pozycja obiadowa 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 16 sierpnia 2020 - 22:17

Pysznie to sobie wymyśliłaś

Odpowiedź

Zostaw komentarz