Babeczki kruche z mascarpone

Print Friendly
Po słonecznych i aktywnych wakacjach, ciężko zmobilizować się do konfrontacji z kuchnią. Jednak blogowanie silnie uzależnia, stymuluje do działania i daje mnóstwo satysfakcji, dlatego w gorący wieczór  wyrabiam kruche ciasto z mąki orkiszowej, kolejno wylepiam ciastem metalowe foremki i krótko piekę kruche babeczki. Jutro będzie nowy wpis 🙂
Gotowe ciastka, delikatnie wyciągam z foremek zaraz po upieczeniu. Nie wykorzystane białka można zamrozić, przydadzą się np. na dietetyczny omlet lub ciasteczka bez mąki. Masę z mascarpone można zastąpić ulubionym budyniem, wtedy przydadzą się letnie owoce tj. maliny, truskawki, jeżyny. Bardzo polecam 🙂

IMG_7886

Składniki na  8 dużych babeczek o średnicy 8 cm.
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 12 – 13 dkg masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka wody mineralnej
  • szczypta soli
Masło siekam z przesianą mąką, dodaję resztę składników i wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto owijam w folię spożywczą i daję do lodówki na 1 godzinę.
Foremki delikatnie natłuszczam. Dokładnie wylepiam schłodzonym ciastem dno i boki foremek. Widelcem nakłuwam spody. Babeczki daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 15 minut, w temp. 180 stopni. Babeczki powinny lekko się zrumienić. Gotowe babeczki ostrożnie wyciągam z foremek i studzę.
Składniki na krem
  • 150 g śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki czekoladowego napoju Nesquik w proszku
Mocno schłodzoną kremówkę ubijam z proszkiem Nesquik na gęsty krem, dodaję mascarpone i krótko mieszam, tylko do połączenia składników. Krem daję do lodówki na 30 minut. Przed podaniem napełniam babeczki kremem, dekoruję owocami i listkami mięty. Smacznego 🙂

IMG_7854

 

komentarzy 19

  1. Ania 15 sierpnia 2015 at 18:54 Reply

    urocze babeczki 🙂

  2. Obiad gotowy! 15 sierpnia 2015 at 19:23 Reply

    trzymam zawsze z puszce kilkanaście takich kruchych spodów, w razie niespodziewanych gości wystarczy je nadziać i mamy szybki deser;)

  3. Olka 15 sierpnia 2015 at 19:57 Reply

    Pyszne! Porywam jedną 😉

  4. Ela Dziurkowska 15 sierpnia 2015 at 20:06 Reply

    Jakie urodziwe babeczki i te jeżynki 🙂

  5. Łukasz 16 sierpnia 2015 at 01:15 Reply

    Wyglądają nieźle :-). Ja dziś piłem koktajl z jeżynami :-).

  6. Renata - Mój dzień 16 sierpnia 2015 at 09:51 Reply

    babeczki wyglądają pysznie:)

  7. marcelina 16 sierpnia 2015 at 09:56 Reply

    Witamy z powrotem! 🙂 A babeczkę porywam do kawy. Ach..byłaby idealna! 🙂

  8. Beata Redzimska 16 sierpnia 2015 at 10:03 Reply

    Pychotka. A wlasnie mialam w lodowce mascarpone, z ktorym nie wiedzialam co zrobic. Pozdrawiam serdecznie Beata

  9. Angelika i Monika (Candy Pandas) 16 sierpnia 2015 at 11:36 Reply

    Super, że wróciłaś 🙂 Babeczki palce lizać! 😀

  10. Agnieszka Wieczorek 16 sierpnia 2015 at 13:34 Reply

    Kruche ciasto i krem z mascarpone, do tego jeżyny. Idealne babeczki 🙂

  11. Olga (livingonmyown) 16 sierpnia 2015 at 15:47 Reply

    Takie babeczki kojarzą mi się z urodzinami koleżanki z przedszkola. Co roku, jak mnie zapraszała, jej mama kupowała gotowe spody babeczkowe, układała różne owoce i dawała duuuużo bitej śmietany. Kochałam to, choć było w zasadzie kupne i proste jak drut. Dla mnie to nawet lepiej, bo jestem niegotująca, więc deser w minutę mogłabym zrobić. Co innego Twój przepis, tu już trzeba trochę posiedzieć w kuchni i przede wszystkim lubić gotować. Ja nie lubię 🙁

    Zapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: http://www.livingonmyown.pl

  12. Agnieszka - PolskaZupa 16 sierpnia 2015 at 17:57 Reply

    Ale mi narobiłaś ochoty, poproszę jedną 🙂

  13. lekcjewkuchni.blogspot.com 16 sierpnia 2015 at 20:20 Reply

    Uwielbiam takie babeczki, piec i zajadać, pycha:)

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 17 sierpnia 2015 at 09:43 Reply

    Pyszne te babeczki, udekorowane bosko 🙂

  15. Gaja 17 sierpnia 2015 at 16:20 Reply

    Babeczki to moje ulubione ciastka, jak się domyślasz, najczęściej je kupuję 😉 Ciekawostką dla mnie jest to, że białka można zamrozić… I co, potem da się z nich ubijać pianę?

    • napiecyku 17 sierpnia 2015 at 17:31 Reply

      Tak, piana może nie wychodzi tak sztywna, ale w wypiekach się sprawdza 🙂

  16. Sosna 17 sierpnia 2015 at 22:57 Reply

    No no, smakowite :>

  17. Kuchnia u Krysi 18 sierpnia 2015 at 07:45 Reply

    Babeczki i piękne i pysznie. Tak apetycznie udekorowane, aż chciałoby się schrupać:)
    Białka też zamrażam. To dobry patent na te niewykorzystane 🙂

  18. Czucherkowo 18 sierpnia 2015 at 10:21 Reply

    O pyszności 🙂 muszę rozejrzeć się za takimi foremkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *